Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Bir yıl daha biterken, 2013’te yediğim, içtiğim, gördüğüm, duyduğum en önemli gelişmeleri derledim...

En ses getireni: Yılın son günlerine denk gelse de, Zorlu’da açılan “Eataly” beni en çok etkileyen açılış oldu. Türkiye’de yeme-içme standartlarının yukarı çekilmesinde önemli bir rol oynayacaklarını düşünüyorum. 500’ün üzerinde çalışanı ve kullandıkları birinci sınıf malzemelerle lezzetli yemek yapmalarının yanı sıra genel tüketicinin eğitilmesi noktasında da gastronomimize damga vuracaklarına inanıyorum.

En umut vereni: Genç ve yetenekli şeflerin 2013’te kendi lokantalarını açmaları gelecek adına umut vericiydi. “Gile”, “Flamingo”, “Sekiz İstanbul” ve “Yeni Lokanta” bu yıl açılan şef/patron restoranlarına sadece birkaç örnek. Tarzları birbirinden çok farklı olsa da, yemeğe olan aşkları ve lezzetli yemekleri ile 2013’te kendilerinden çokça bahsettirdiler...

En güzel duruşu: Şüphesiz, Gezi olaylarından en olumsuz etkilenen sektörlerin başında yeme-içme sektörü geliyor. Buna rağmen gösterdikleri dik ve onurlu duruşları ile kocaman bir alkışı hak ediyorlar.

En bereketlisi: Eğer daha ucuza, daha bol ve daha bilinçli balık yiyorsak, bunda son yıllarda yürütülen başarılı kampanyalanların etkisi büyük. Hız kesmeden ve ara vermeden “dürüst gıda” ile ilgili tüm kampanyaları desteklemeye devam.

En gözden düşeni: Yerelliğin, özellikle de ürünün ön plana çıkması ile birlikte, yılların tecrübeleri ile kazanılmış yemek pişirme teknikleri maalesef ikinci plana atıldı. Unutulmamalı ki aşçıların kullandığı tekniklerin ana amacı da kullanılan malzemenin güzelliğini ön plana çıkartmak...

En büyük hayal kırıklığı: Alkollü içeceklerle ilgili getirilen yasaklar, özellikle son on yılda büyük bir gelişim gösteren Türk şarapçılığına zarar verecek gibi gözüküyor. Halihazırda oldukça meşakkatli bir iş yapan şarap üreticilerini, çağdaş dünyada pek de benzeri olmayan yeni yasalarla birlikte zorlu günler bekliyor.

En öne çıkan ürünü: Mozarella peyniri bu sene en ilgi gören ürünlerin başında geldi. Akdenizli olmamızdan ve İtalyan mutfağına sempatimizden dolayı zaten pozitif yaklaştığımız Mozarella, ülkemizdeki butik peynir üreticilerinin harika işler yapması ile biraz daha öne çıktı. Hepsinin emeğine ve yüreğine sağlık...