Alaçatı’ya tepeden bakan Alancha’nın kurucuları Kemal Demirasal ve Deniz Temel’in başarılı olacaklarına inancım sonsuz. Bu toprağın ürünlerini ve kültürünü dünyaya tanıtacak olan, yine bu toprağın yetenekli ve eğitimli şefleridir. Eminim gastronomi tarihi, Kemal, Deniz ve onlar gibi genç, idealist ve cesur şefleri yazacak
“yavaş yavaş ölürler
seyahat etmeyenler.
yavaş yavaş ölürler
okumayanlar, müzik dinlemeyenler,
vicdanlarında hoşgörüyü barındıramayanlar.
yavaş yavaş ölürler
alışkanlıklarına esir olanlar,
her gün aynı yolları yürüyenler,
ufuklarını genişletmeyen ve değiştirmeyenler, elbiselerinin rengini değiştirme riskine bile girmeyenler, bir yabancıyla konuşmayanlar.
yavaş yavaş ölürler
heyecanlardan kaçınanlar,
tamir edilen kırık kalplerin gözlerindeki pırıltıyı görmek istemekten kaçınanlar.
yavaş yavaş ölürler
aşkta veya işte bedbaht olup yön değiştirmeyenler, rüyalarını gerçekleştirmek için risk almayanlar, hayatlarında bir kez dahi mantıklı tavsiyelerin dışına çıkmamış olanlar.”
Birçok yerde Pablo Neruda’nın yazdığı iddia edilen ancak esasen Martha Medeiros’a ait bu şiiri, Alaçatı’da açılan ‘Alancha’ isimli restoranın internet sayfasında gördüğümde, gastronomimizin geleceği adına enseyi karartmamamız gerektiğine inancım daha da pekişti...
Türk gastronomisinin kurtuluşu genç, eğitimli, vizyon sahibi şeflerin kendi sermayeleriyle açtıkları ve yönettikleri restoranların sayısının artmasına bağlı. Mutfağımızda bir inovasyon olacaksa, bunu yapacak yegane güç, bağımsız restoran sahibi şeflerdir. Geçen yıl cesur ve sıra dışı mönüsüyle adından söz ettiren Barbun’un şefi ve sahibi Kemal Demirasal, bu yıl bir adım daha ileri giderek Alaçatı’ya yukarıdan bakan bir tepede harika bir lokanta açtı. İsmi; ‘Alancha’. Daha çok İspanya’da, şehrin biraz uzağında, kendi bahçesinde yetiştirdiği ot ve ürünleri servis eden restoranları anımsatan, her şefi imrendirecek bir lokanta... Sadece 2 tadım mönüsü var. Her ikisi de 30’un üzerinde yemekten oluşuyor. Bir başka deyişle, Ege’nin en güzel yerlerinden birinde, 3-4 saat uzunluğunda keyifli bir deneyim için eşsiz bir mekân. Şairin de söylediği gibi ‘yavaş yavaş ölmek’ yerine, hayatı kucaklamak için harika bir mekân. Her detayın altında bilgi, emek ve alın teri var.
Alancha’da Kemal Demirasal’ın yardımcısı, uzun yıllar beraber çalıştığımız ve bir ara Noma’da staj da yapan sevgili Deniz Temel. Deniz ve Kemal’in Alancha’yı kurarken heyecanlarını ve ideallerini az-çok bilen biri olarak, başarılı olacaklarına inancım sonsuz. Bu toprağın ürünlerini ve kültürünü parlatacak ve dünyaya tanıtacak olan, yine bu toprağın yetenekli ve eğitimli şefleridir. Belki şu anda sevgili Kemal ve benzerlerinin açtığı lokantaların basında fazla haber değeri olmayabilir. Onların yerine zincir restoranları ve restoran satın almalarını alkışlamak, günün koşullarına daha uygun görünebilir. Ancak eminim gastronomi tarihi, Kemal, Deniz ve onlar gibi genç, idealist ve cesur şefleri yazacak.