Gastronomi dünyasının sihirli iksiri sufle, en seksi yemekler sırasında her daim bir numarada... Bir aşçının yeteneklerini test etmenin en güvenilir yollarından biri, sufle yapmasını istemektir.
Bana kalırsa sufle, şeflerin bir meydan okuma aracı. Nasıl olmasın ki? Dünyanın en ucuz ve kolay bulunabilen malzemelerinden biri olan yumurtayı herhangi bir lezzetlendirici yan ürün ekleyerek (bu madde genellikle çikolata oluyor) farklı bir boyuta taşıyorsunuz.
Michelin müfettişlerinin de restoranları değerlendirirken bir numaralı kriteri, mönüde yer alan sufle oluyor.
İyi sufle nasıl olur?
Mükemmel bir suflenin tarifini dış görüntüsünden başlayarak yapalım. Eşit olarak kabarık olması birinci maddemiz. Dış yüzeyinin yanık olmaması ikincisi. İç kısmının hafif akışkan kalmasıysa bir diğer olmazsa olmazımız.
Gelelim lezzetine. En büyük hatalardan biri, baskın yumurta kokusunun önüne geçilememesi. Bunu başarabilmenin ilk yolu, sufleyi lezzetli hale getireceğiniz yan maddelerin dikkatli seçimi. Örneğin çikolatalı sufle yapacaksanız, kullanacağınız çikolatanın kalitesi büyük bir önem taşıyor.
Sufle yapmanın bir diğer zor tarafıysa, tüm hazırlığı anında yapmanızın gerekliliği. Sabahtan hazırladığınız karışımı akşam pişmesi için fırınlarsanız, olmaz. Ayrıca pişirirken asla ve asla fırının kapağını açmayın. Bu fırının ısının düşmesine sebep olacaktır ve yine sufleniz yeteri kadar kabarmayacaktır. Bir de pişirdikten sonra hemen servis etmeniz gerekiyor. Aksi halde 5 - 10 dakika içinde sönecektir.
Bu kadar meşakkatli bir işe girişmek ister misiniz bilmiyorum.
Tek bildiğim, her seferinde bir öncekinden daha güzel sufleler yapacağınız. Sadece hayal gücünüzle sınırlı olan sufle yolculuğunuzda size yardımcı olması düşüncesiyle kendi çikolatalı sufle tarifimi paylaşmak istedim. Afiyet olsun...