Son yıllarda yeme - içmeye gösterilen olağanüstü ilgiye paralel olarak dondurma kültürümüz de gelişti. Eskiden sadece mis gibi süt kokan dondurmalarımız varken hayatımıza cheese - cake’li dondurmalar, sorbetler ve granitalar girdi. Sıcak ve uzun yaz günlerinde bu üçlüyü yerken aralarında fark yok gibi algılansa da birbirlerinden ayrıştıkları ufak detaylar var.
Dondurmayla sorbet arasındaki en temel fark, süt (ve krema gibi süt bazlı ürünlerin) kullanımı. Dondurma üretiminde mutlaka süt kullanılırken, sorbet yapımında süt asla kullanılmıyor. Sorbetle granita birbirine çok benzese de (her ikisinde de süt bazlı ürün yok) ayrıldıkları nokta; sorbet pürüzsüz bir yapıya sahipken, granitanın içerisinde küçük buz kristallerinin olması.
Doğal lezzet
Aralarında hazırlaması en basit ve kolay olanı, şüphesiz granita. Sicilya kökenli bu lezzet için hiçbir alengirli makineye ihtiyacınız yok. Doğal lezzeti ve ağızda bıraktığı hafif kıtır yapısıyla öne çıkan granitayı evinizde rahatlıkla hazırlayıp, dilediğiniz kadar buzluğunuzda saklayabilirsiniz.
Aşağıda granita ve sorbet tarifi bulabilirsiniz ancak lütfen kendinizi bunlarla sınırlamayın. Elinizde olan taze meyveleri, bu tariflere göre uyarlayabilirsiniz. Birbiriyle birleştirebilirsiniz. İçine nane, fesleğen, karanfil, tarçın gibi gönlünüzden geçen taze ve kuru baharatları ekleyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun...
ANANAS SORBET