Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Dünyada her yıl 12 milyon insanın açlıktan öldüğü gerçeği varken, para vererek aldığımız ürünlerin çöpe gitmesini engellemek gerek

Büyük bir şevk ile yemek yapmak üzere eve aldığımız meyve ve sebzelerin bir süre sonra bozulması, kuşkusuz hepimizi rahatsız ediyor.
Dünya üzerinde 2 milyardan fazla insanın yetersiz beslendiği ve 12 milyon insanın her yıl açlıktan dolayı öldüğü gerçeği varken; para vererek aldığımız ürünlerin çöpe gitmesinin vicdani bir sorumluluğu var.
Ayrıca çöpe attığımız her ürünün, bir sonraki sefer yemek yapmak için yeltendiğimizde şevkimizi kırdığı tartışılmaz bir gerçek.

DİKKAT EDİN
Bazı genel kuralları bilerek ve spesifik olarak meyve ve sebzelerin nasıl saklanacağı konusunda bilinçli olarak, aldığımız ürünleri daha uzun süre muhafaza edebiliriz. Doğru saklama yöntemleri, raf ömrünü uzatsa da her şeyin başının bilinçli satın almaktan geçtiğini de unutmamak gerekiyor.
* Sebzelerin daha uzun ömürlü olması için mutlaka hava alması gerekiyor. Dolayısı ile ağzı sıkıca kapatılmış plastik poşetlerde asla saklamayın. İlla plastik poşette saklamayı düşünüyorsanız da poşete birkaç delik açın.
* Sebze ve meyveleri yan yana saklamayın. Birçok meyve, sebzelerin daha çabuk bozulmasına yol açan etilen gazı yaydığından, ayrı ayrı yerlerde muhafaza edilmelerinde yarar var.
* Sebze ve meyveleri, sadece yemeden önce yıkayın.
Bir başka deyişle, asla buzdolabına ilk koyduğunuzda yıkamayın. Nemli kalan sebze ve meyvelerin çok daha çabuk bozulacağını unutmayın.

Haberin Devamı

BUZDOLABINDAN UZAK TUTULACAKLAR

* Domates: Domatesleri buzdolabından uzak tutun. Soğuk hava, hücre yapısını olumsuz etkilediğinden dolayı, domateslerin yumuşayıp daha hızlı bozulmasına yol açacaktır. Ayrıca sap tarafının yukarı doğru bakmasına özen gösterin.
* Patates: Patatesleri karanlık ve serin yerlerde muhafaza edin. Buzdolabına asla koymayın, çünkü soğuk havada patatesin içindeki nişastalar şekere dönüyor ve lezzetinde olumsuzluğa neden oluyor. Mümkünse hava alabileceği, kağıt poşetlerde saklayın.
* Soğan: Soğanları da buzdolabında muhafaza etmeyin. Nem ve soğuk hava, soğanların yumuşamasına neden olacaktır. Ayrıca ışıktan uzak tutun çünkü ışık soğanın acımtrak tadını arttıracaktır.
* Salatalık: Hem soğuğu, hem de sıcağı sevmeyen salatalığı asla üç günden fazla buzdolabında saklamayın. Ayrıca etilen gazına da hassas olduğundan dolayı; muz, karpuz ve domatesten özellikle uzak tutun.
* Muz: Muzları salkımlarından ayırarak buzdolabında saklayın. Hava almasını engelleyecek şekilde sıkıca sarmanız, raf ömrünü arttıracaktır.
* Sarımsak: Mutlaka hava sirkülasyonunun olduğu, serin ortamlarda saklayın. Buzdolabına koymayın.