Yeni bir yılın gelmesiyle birlikte, en büyük temennilerden bir tanesi fazla kilolardan kurtulup, daha sağlıklı bir yaşam sürmek. Bunun önemli bir yolu da sebzelerden geçiyor.
Bir itiraf yapmak gerekirse; şefler olarak yaptığımız yemeklerin lezzeti, her daim ne kadar sağlıklı olduklarından daha önemli olmuştur. Tanıdığım hiçbir şef eğer yaptığı yemek daha lezzetli olacaksa, içine daha fazla tereyağı, tuz, şeker vs. eklemekten çekinmez.
İnsanların yaşam kalitelerini hem keyif hem de sağlık
anlamında doğrudan etkileyen bir iş yapan şefler, bugüne
kadar sağlık tarafını yok saysalar da, dünyada değişen değerler, bazı gerçekleri bizlere dikte eder oldu.
Daha iyi et ve balık pişirmenin yollarını ararken, tüm diyetlerin başrol oyuncusu olan sebzeler bu bağlamda bir parça ihmal edilmiştir.
Obezitenin evrensel bir sorun olduğu, sağlıklı yaşam arzusunun obsesif hale geldiği gümüzde, şeflerin sebzeleri daha fazla görmezden gelmesi mümkün değil. Genelde tüm sebzeler aynı şekilde haşlanarak pişirilir gibi bir önyargı olsa da gerçekler pek o şekilde değil.
İşte daha lezzetli sebzeler için bazı ipuçları:
* Yeşil renkli sebzeler: Tencerenin içerisine bol miktarda su ve tuz koyun. Suyun tadı; deniz suyu gibi tuzlu olmalıdır. Su kaynamadan asla sebzelerinizi eklemeyin. Pişirmeye başlamadan önce, buzlu suyunuzu hazır edin mutlaka. Zira sebzeleriniz ‘al dente’ kıvama geldiğinde (yani piştiğinde) buzlu suyun içerisine alın.
* Kök sebzeleri: Patates, yer elması gibi kök sebzelerini pişirirken (yeşil sebzelerin
aksine) soğuk suyla başlayın. Yani tencerenin içerisine soğuk su, tuz ve kök sebzelerini ekleyip, ocağınızda kaynatmaya başlayın. Bu şekilde iç ve dış kısmının eşit zamanda pişmesini sağlarsınız.
* Beyaz renkli sebzeler: Karnabahar, beyaz kuşkonmaz gibi beyaz renkli sebzeleri pişirken, suyun içerisine bir miktar süt ekleyin. Bu yöntemle hem sebzelerin rengini muhafaza edersiniz, hem de beyaz renkli sebzelerin ortak özelliği olan acımtırak tadını alırsınız.
* Pişirme suyunuzu değiştirin: Herhangi bir sebzeyi pişirdiğiniz suyun içerisinde tekrardan farklı bir sebze pişirmeyin. Aynı renkte dahi olsa, pişirmek için kullandığınız suyun alabileceği belli miktarda renk enzimi vardır. İkinci kez kullandığınızda, sebzelerin renginin aynı şekilde kalmadığını göreceksiniz.
* Sebzeleri kabuklarıyla pişirin: Sebzelerin kabuklarını pişirdikten sonra soyun. Kabuklarını soyduğunuzda daha çabuk pişse de, sebzelerin kabukları hem lezzetinin, hem de vitamin değerlerinin suya karışmasını engelleyen çok önemli bir filtre görevi görmektedir.