Yemekten anlamak restoran açarken olmazsa olmazlardan. Peki yeterli mi?
Dünya üzerinde açılan her 10 restorandan 9 tanesinin bir yılı doldurmadan kapandığını düşünürsek, sorunun cevabı: “Yeterli değil.” Yemekten anlamak, yeme-içme sektöründe farklı kademelerde mesai harcamak, mümkünse eğitimini almış olmak restoran açmadan önce minimumda sahip olunması gerekenlerden.
Peki restoran açmayı düşünenler ilk adımlarını atarken, yeme-içme kısmı dışında hangi kritik konulara özen göstermeli?
1- Mutfak ve servis ekipmanı: Bütçenizin en büyük kısmını mutfak ve servis ekipmanları tutacaktır. Dolayısı ile doğru kararı vermek ve sadece ihtiyacınız olan ürünleri almanız çok önemli. Bunun için alımlarınızı yapmadan, menünüzü kafanızda netleştirin. Bu sayede hangi pişirme ve saklama ekipmanlarına ihtiyacınız olacağını ve yemeklerinizi nasıl servis edeceğinizi belirlemiş olursunuz.
Endüstriyel mutfak ekipmanı satan birçok firmadan, ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde sağlayacak olanı belir-lemek için, daha önce bu deneyimi yaşamış olanların fikrini alın. Ne en ucuza kaçın, ne de ileride birçok farklı kalem için çok ihtiyaç duyacağınız paranızı hovardaca harcayın.
2- Tedarikçi seçimi: Bir, malı satarken değil, alırken kazanırsınız. İki, kötü malzemeden asla iyi bir yemek yapamazsınız. Dolayısı ile tedarikçilerinizi doğru seçin. Prensiplerinizi net bir şekilde ortaya koyun ve kötü hiçbir ürünü mutfağınızdan içeri sokmayın.
Her ürün gamı için (et, balık, sebze gibi) en az iki tedarikçi edinin. Bu sayede yarı yolda kalmaz, fiyatları devamlı olarak karşılaştırabilir ve rekabeti üst düzeyde tutabilirsiniz.
3- Eleman seçimi: En kritik kararlardan başında eleman seçimi geliyor. Çalışanların tecrübelerinden daha çok, kişilikleri ve arzularına bakmak daha doğru olur.
İyi yemek yapmak bir şekilde öğrenilir ancak yan yana çalışacağınız insanların karakterini asla değiştiremezsiniz. İnsan faktörünün birincil unsur olduğu bu sektörde, mesleğini sevmeyen ve öğrenme arzusu olmayan bir takımla başarılı olamazsınız.
Birçok farklı mekanda, kısa süreli çalışmış kişilerden uzak durun. Eski çalıştıkları yerleri veya verilen referansları mutlaka arayın.
4- Dekor: Bir kişinin her şeyi en iyi şekilde bilmesine imkan yok. Eğer kendinizi yeterli hissetmiyorsanız, mutlaka restoranınızın tasarımı ve dekorasyonu için bir mimara danışın.
Mimar konusunda seçiminizi yaparken de, daha önce yeme-içme sektöründe deneyimli olanları tercih etmenizde yarar var. Restoran, özellikle de mutfak kısmını doğru şekilde tasarlamanın özel ekspertiz gerektiğine inananlardanım.
Mimarınızın çizgisinin, sizin hayalini kurduğunuz restoranla paralel olup olmadığını gözlemlemenin en iyi yolu, daha önce tasarlamış olduğu restoranlara bir göz atmaktan geçiyor.
5- PR ve kurumsal kimlik çalışması: Restoranınızın ismi, logosu, renkleri, web-sitesi ve diğer tüm kurumsal kimlik çalışmaları için bir profesyonelden yardım alın. Bunlar yaratmayı düşündüğünüz markanızın, doğru temeller üzerinde yükselmesini sağlayacaktır.
Halkla ilişkiler çalışmaları için de, yatırımınızı yaparken mutlaka bir bütçe ayırın. Bütün kriterleri doğru yerine getirseniz bile bunu geniş kitlelere doğru bir imajla duyuramadıktan sonra emeklerinizin pek kıymeti kalmıyor.