Hayatımızı daha keyifli ve sağlıklı bir hale getirebilmek adına yapabileceğimiz en kolay, aynı zamanda en radikal değişiklik ocaklarımızı, fırınlarımızı kullanmaya başlamak olmalı...
Bir tarafta yeterli yiyeceği bulamadığı için iyi beslenemeyen insanlar var. Tüm dünyanın odaklanıp çözmesi gereken büyük bir sorun bu... Bundan daha acı olanı ise varlık içerisinde çok kötü beslenenlerin olması. Bunun örneklerini en iyi gördüğümüz ülkelerin başında ise ABD geliyor. Birçoklarının kafasına takılan soru şu, “Neden dünyanın en zengin ülkelerinin vatandaşları giderek daha kötü besleniyor?”
GERÇEKTEN ZAMAN YOK MU?
Bazılarına göre bu sorunun cevabı; zaman. Bir kişinin alışverişle başlayan, yemek pişirmeyle devam eden, bulaşık ve temizlikle biten evde yemek yapma macerasının ortalama süresi 128 dakikaymış. Bir başka deyişle iki saatin biraz üzerinde. Bunun yerine en yakındaki bir fast-food restoranına gidip, yemeğini bitirip çıkması 40 dakikasını alıyor. Aradaki fark üç katı bir zaman dilimi. Evde yemek yapmak bir planlama işi. Dünya üzerinde yüz milyonlarca insan bir sonraki öğünde ne yiyeceğini bilmiyor. Bunların bir kısmı imkansızlıklar yüzünden, bir kısmı da umursamadığından dolayı bir sonraki öğünlerindeki yemeğin nereden geldiğinin, sağlıklı ya da sağlıksız olacağının, kalori değerinin farkında değil. Yemeğe lezzet ve besin değerlerinin bir harmonisi olarak bakanların sayısı az. Bunun için bilinç, bilgi, hassasiyet ve kendine önem vermek gerekiyor.
ŞANSLI BİR MİLLETİZ
Bu konuda iki hususa özellikle değinmek istiyorum. Zira evde yemek yemek konusunda göreceli olarak şanslı bir milletiz. Bizim için sofraları kuran, pişiren ve toplayan ebeveynlerimize ne kadar teşekkür etsek az olur düşünüyorum. O yüzden “Eline sağlık, teşekkürler” demeyi çok görmeyelim. İkincisi ise planlı ve bilgili olmanın, yemek yapma sürecini kısalttığını ve keyifli bir hale getirdiğini unutmamak gerekiyor. Hayatın keşmekeşinden birkaç saatliğine de olsa sıyrılmanın en iyi yollarında bir tanesi yemek yapmak. Ayrıca insanın bilmediği konuda zorlandığını ve önyargısı olduğunu unutmamak lazım.
MUTFAKTA STRES ATIN
Yemeği hayatımızda daha üst bir noktaya koymak, öğrenmek için fırsatları kollamak, zaman ayırmak ve değer vermek gerekiyor. Kuşkusuz sağlıklı ve lezzetli yemek yemenin ilk şartı evde kendi yemeğini kendin pişirmek. Bunun öncesinde bildiğin ve güvendiğin üreticilerden alışveriş yapmak. Tencerenin içerisine giren, dolayısıyla boğazımızdan geçen her lokmayı bilmek. Bu konuda bilinçli olmak. Sevdiklerimizi de bu şekilde beslemek.