Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta dünyaca ünlü restoran zinciri ‘TGI Friday’s’ bundan böyle hazırladığı hamburgerlerin içerisine marul koymayacağını açıkladı. Ününü biraz da yıllardır bu şekilde sattığı hamburgerlere borçlu olan restoranın ani kararı, “Hamburgerin içinde neler olmalı?” konulu birçok yazının yazılmasına sebep oldu.
Teker teker malzemelere geçmeden önce marul hakkındaki fikrimi paylaşmak istiyorum. Marulun hamburgerin içerisindeki en gereksiz malzemelerden birisi olduğunu düşünüyorum. Çoğu kişinin marulun soğuk sandviçlerde yerine getirdiği fonksiyonu varsayarak, hamburgerlere de eklediği kanısındayım.
Pişmiş et ile temasa geçen marulun yumuşayarak ve lezzetini kaybederek, hamburgere artı değer yerine olumsuz katkı yaptığı ortada. Gelelim diğer malzemelere...

Burger
Ekmek ile birlikte en önemli iki malzemeden bir tanesi. Burger diye adlandırılan ve ülkemizde hamburger köftesi olarak bilinen bu malzemenin nasıl piştiği ve içeriği oldukça önemli. Mükemmel bir hamburger için odun ateşinde, ızgarada pişmiş burger olmazsa olmaz. İkincisi ise burgerin içerisindeki yağ oranı. Bazıları ‘yağ’ lafını duyunca burun kıvırsa da, burgerin piştiğinde kuru ve lezzetsiz olmaması için minimum yüzde 30 yağ oranı şart!

Ekmek
Yumuşak, lezzet olarak zengin, etin suyunu ve sosu bir sünger gibi emecek ekmek, hamburger için idealdir. Benim favorim ‘brioche’ tarzı, hafif tereyağlı, kendine has bir lezzeti olandır. Bir başka detay ise ekmeğin çok yüksek olmamasıdır.
Hamburger kanımca çatal-bıçak yerine elle yenilmelidir. İçi kat kat olan ve kalın ekmekli kule gibi hamburgerler birçoklarına itici geliyor.

Peynir
Opsiyonel olmakla birlikte, özellikle Türkiye’de hamburgerlerde kullanılan peynirin en ucuz ve dolayısı ile kalitesiz olması can sıkıyor. Eğer peynir tercih edilecekse, seçimimi nötr
lezzeti olanlar yerine, cheddar
veya gorgonzola (biraz daha iddialı) gibi hamburgere farklı bir boyut katacak olanlardan kullanmaya yanayım.

Turşu
Turşusuz bir hamburger düşünemiyorum. Tuz ve ekşi aromalarının hamburgere yüklenmesinde önemli bir görev taşıdıkları kanısındayım. Yenilikçi veya farklı turşular denemek yerine kornişondan vazgeçmeyenlerdenim.

Diğerleri
Herkesin kendince ilave malzemeler listesi olacaktır. Benim için ev yapımı ketçap, hardal ve soğan iyi bir hamburgere eklenmesi gereken son üç ürün.
Ketçap hafif tatlı, hardal ise acımtırak lezzetiyle aroma harmonisi açısından önemli.
Soğan ise ne çiğ ne de tam karamelize olmalı. Çiğliği hafif kırılmış, ısırdığınızda ağızda erimeyip bir parça kıtırlığı kalmış, karamelize olup çok fazla şekerini bırakmamış soğanın ideal olduğunu düşünüyorum. Herkese afiyet olsun...