Hepimizin hayatta arzuladığı şeyler, ulaşmak istediği hedefler var. Bunların ne kadar anlamlı olduğunu zaman zaman sorgulasak da, ulaşılan zirveler, yani başarı öyküleri, insanı mutlu etmeye yetiyor
Geçen salı dünyanın en iyi restoranı kabul edilen Noma’da işbaşı yapan bir Türk genc,i benzer büyük bir mutluluk yaşattı çevresine. İsmi, Murat Deniz Temel. Henüz 23 yaşında. Bakmayın öyle ufak tefek olduğuna. Kendisi tuttuğunu koparan cinstendir.
Deniz, Mersin doğumlu. Küçük yaşlardan itibaren aşçılığa meraklıydı. Mersin Turizm Otelcilik Meslek Lisesi sonrası, üniversiteyi Afyon Kocatepe’de, gastronomi bölümünde okudu. Sonrasında Four Seasons Otel’de stajını tamamladı. Kendisiyle üç yıl önce Mimolett’in açılması esnasında tanıştım. 20 yaşında, mesleğe yeni başlamış, heyecanlı bir gençti. İşe başladığı ilk gün, “Amacım günün birinde kaliteli ve farklı bir restoran açmak” demişti. Bunu yüzlerce farklı aşçıdan duymuş biri olarak, yalnızca gülümsediğimi anımsıyorum. 20 yaşında, İstanbul’a daha 3 ay önce staj yapmaya gelmiş bir gencin cesareti hoşuma gitmişti. Bizde hiyerarşinin en alt kademesi olan ‘komi’ pozisyonunda işe başladı. İki sene sonunda, yani 22 yaşında, mutfakta ‘aşçıbaşı’ oldu. Altında çalışan ve kendisinden büyük olan insanlara varlığını kabul ettirmesinin kolay olmadığı itiraf etmeliyim. Sonrasında her azimli ve hırslı insanda olduğu gibi, gözünü yeni bir zirveye dikti. Yurt dışındaki en iyi restoranlara özgeçmişini gönderdi. Araya aracılar soktu. Allem etti kallem etti ve nihayetinde dünyanın en iyisi kabul edilen Noma’da işbaşı yaptı.
En önemlisi, fark yaratmak
Sevgili Deniz, dün bir eposta attı bana. Birinci haftası sonunda Noma’da çalışmanın nasıl bir duygu olduğunu anlatmış. Her sabah 6’da mesaiye başlayıp, gece en erken 11’e kadar aralıksız çalışıyormuş. Acayip stresli olduğundan ve karnına ağrılar saplandığından bahsediyor. Dilini bilmediği Kopenhag’da, 23 yaşında bir Türk genci, herkesin gıpta ettiği bir işi gerçekleştirmeye çalışıyor. Benim tanıdığım Deniz, aslanlar gibi üstesinden gelir.
Aşçılığın popüler olmasıyla birlikte genç şef adayları fikirlerimi sormaya başladı. Deniz’in başarı öyküsü birçokları için yol gösterici olacak. Pıtrak gibi açılan şef okullarından mezun olan binlerce genç için en önemli şey, fark yaratmaktır. Hedefleri her daim büyük tutup, en iyisine ulaşana kadar çabalamak gerek. Hedefe ulaşana kadar da disiplinli ve azimli çalışmak şart. Eğer bir işte stresten karnınız ağrımıyorsa, başarı beklemek hayalcilikten başka bir şey değildir. Eminim Deniz Şef, üç yıl önce hayalini kurduğu kendi restoranına, kısa zamanda kavuşacak. Adını ileride gurme köşelerinde sıkça duyacağız. Mersin’den Noma’ya uzanan başarı öyküsüyle de birçokları için ilham kaynağı olacak...
23 yaşındaki genç şef Murat Deniz Temel, dünyanın en iyi restoranlarından Noma'da işbaşı
yaptı. Fotoğrafta, Noma'nın şefi Rene Redzepi ile görülüyor.