Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Son yıllarda ”espresso”, “latte”, ”cappuccino” ve “mocha” gibi yeni kahve isimleri öğrendik. Peki aralarındaki farkları biliyor muyuz?

Şehirli insanın yükselen değeri olan kahve konusunu işlemeye, geçen hafta kaldığımız yerden devam ediyoruz. Her ne kadar yukarıda adı geçen kahvelerle tanışma şeklimizin çok sağlıklı olmadığını düşünsem de, su yolunu bir şekilde bulacaktır. Genellikle Amerikan menşeili kahve dükkanlarıyla hayatımıza giren bu çeşitlerde bazen sapla saman birbirine karışsa ve her baristanın (kahve barmeni veya kahve hazırlayan kişi) kendine göre farklı dokunuşları olsa da, temel hatlarıyla farklı kahve hazırlama yöntemlerine değinmek istiyorum. Herkese mis kokulu kahvesiyle keyifli bir hafta sonu diliyorum...

KAHVENİN ABC’Sİ
Espresso: Tek başına içildiği gibi bundan sonra adı geçen tüm kahvelerin de bazını oluşturuyor. Basınçlı suyun sıkıştırılmış kahvenin içinden yaklaşık 25 saniye geçirilmesiyle elde edilir. Ortalama bir espreso
30 ml’dir. Çift ölçeğine (60 ml. olanına)
“double espresso” denilir. Espresso’nun lezzeti; suyun basıncı (kahve makinasının ayarı ve kalitesi), suyun kalitesi (asla çeşme suyu kullanmayın) ve en önemlisi kullandığınız kahveyle doğru orantılıdır. Espressoyu dış görünümünden değerlendirmenin en kolay yolu, üzerindeki ipeğimsi köpüğüdür. Köpük görsel olduğu kadar lezzet ve kıvam anlamında espressonun olmazsa olmazıdır.

Ristretto: Espressonun daha yoğun ve konsantre halidir. Bu yüzden espressoya nazaran daha sert ve kuvvetlidir. Ebadı yaklaşık 22 ml’dir.

Americano: Double espressoya 90 ml. (1,5 katı) sıcak su ilave edilerek hazırlanır. Espressonun su katılarak hafifletilmiş şeklidir.

Latte: Amerikalıların meşhur ettiği kahve türüdür. Menşei İtalya’da istisnalar dışında kahvaltıda içilir. Espresso üzerine 150 ml.
(5 katı) ısıtılmış süt ve üzerine çok az süt köpüğü ilave edilerek hazırlanır. Latte bir başka deyişle
“sütlü kahve”dir ve kahve içmeye ilk başlayanlar için en ideal olanıdır. Latte, diğer kahvelerden farklı olarak, genellikle cam bardakta servis edilir.

Cappuccino: Double espressonun üzerine 60 ml. ısıtılmış süt ve 60 ml. süt köpüğü (daha iyi köpük elde etmek için soğuk ve tam yağlı sütle başlamak gerekir) koyularak hazırlanır. Bir başka deyişle; eşit miktarlarda espresso, ısıtılmış süt ve köpükten oluşur. Bir baristanın kabiliyetini göstermesi açısından, önemli bir kahve türüdür.

Mocha: Double espresso üzerine 60 ml. çikolata ve 30 ml. sıcak süt ilave edilerek hazırlanır. Kahve ve çikolata sevenler için ideal bir kahve çeşididir.

Macchiato: Double espresso üzerine az miktar süt köpüğü koyularak hazırlanır.