‘Deli’ şef Tom Aikens
Tom Aikens kendi restoranlarını açmadan önce aşçıbaşı olarak çalıştığı restoranda, ‘en genç yaşta 2 Michelin Yıldızı alan şef’ unvanının da sahibi. Bu çok kolay bir başarı değil. Engel olamadığı hırsının zaman zaman kendisini zirveye taşıdığı doğru... Birçok kere kendisine zarar da verdiğini düşünüyorum. Gordon Ramsay’in yanında çalışırken iki günlüğüne lokantasında staj yapmaya gittiğimde gözüme ilk çarpan bu olmuştu. Beraber çalışılması kolay değil... Yanında çalışan birinin koluna, ocağın üzerinden aldığı sıcak bıçağı bastığı için çalıştığı yerden ayrılmak zorunda kalmıştı. Bir defasında da, bıçak ve çatallarını çalmakla suçladığı bir müşterisinin çantasını zorla aradığı için basında manşetlere çıkmıştı. Adliyelik vakaları oldukça fazla... Yanında çalışanların anlattığı efsanelerse, Londra lokantalarında çalışan aşçıların bir numaralı dedikodu malzemesi.
Açtığı ‘fish and chips’ restoranının baca sistemini bir türlü sağlıklı hale getiremediği için apartman sakinlerinden gelen şikayet sonucunda bu lokantasını kapatmak zorunda kaldı. Hırsına engel olamayıp bir sene içinde 3-4 restoran açmaya kalkınca ve ekonomik kriz baş gösterince çok zor günler geçirdi. İflasını istedi. Şirketleri bir kayyuma devroldu. Kendisi yönetimde kaldı. Lokantasına mal tedariğinde bulunan birçok firmaya yüklü borç bıraktığı için bazıları da kendisiyle birlikte iflas etti. Tom Aikens hâlâ yönetimde olduğu için, birçok tedarikçi iflasın şaibeli olduğunu iddia edip mahkemeye başvurdu. Davalar devam ediyor.
Yemeklerine gelince... Tek kelimeyle müthiş... Allah vergisi bir dehası var. Bugüne kadar bir tahtası eksik veya fazla olmayan, normal bir şefe rastlamadım zaten. Tom Aikens de bunlardan biri. Sevenleri de var, nefret edenleri de. Kimsenin inkar edemeyeceği şeyse; yeteneği... İstanbul Doors Group da cesaretinden, vizyonundan ve dünya çapında bir oyuncu olma isteğinden dolayı büyük alkışı hak ediyor.