Aşçılık veya havalı tabiriyle şef olmanın oldukça gözde olduğu günümüzde, bu yola yeni başlayanlar veya başlamayı düşünenler için birkaç tavsiyem olacak
Okul
Aşçılık eğitimi almak, kariyer yolunda adımlarınızı hızlandıracaktır. Şart değildir ama mutlak faydası vardır. Doğru aşçılık okulu seçiminde, okul sonrasında sizi nereye taşıdığı kanımca en belirleyici unsurdur. Bir başka deyişle aşçılık okulu bir amaç değil ancak bir araçtır. Okul sonrasında kaliteli staj ve iş imkanları sunan okullar en iyi araçlardır. Eğer ki maddi şartlarınız uygunsa, yurt dışında kalite bir okulda okumak (sonrasında yurt dışında kaliteli mekanlarda çalışma imkanı sunacağından) sizi bir adım daha öne taşıyacaktır.
İş seçimi
Ülkemizde yeme-içme sektöründeki en büyük eksiklilerden bir tanesinin, okul sonrasında çalışmak için doğru düzgün restoranların sayısının iki elin parmaklarını geçmemesi olduğunu düşünüyorum. Okul gibi öğretici, prensip ve standartları olan, servis ve mutfağıyla işini ciddiye alan mekanlarda çalışmak kariyere başlangıçta en önemli unsur. Böyle lokantalarda hem işin başındaki şeften, hem de ekipteki diğer elemanlardan öğrenilecek birçok beceri ve bilgi var.
İş etiği
Restoran dünyasının çok küçük olduğunu asla unutmayın. Kısa sürelerle çalışmış olduğunuz birçok lokantayla dolu olan CV ile bir süre sonra hiçbir yerde işe giremeyeceğinizi unutmayın. Her restoran size göre olmayabilir ve işten çıkmanız en doğal hakkınızdır. Ancak mümkün olduğu kadar iyi şartlarda ve referans alarak ayrılmaya özen gösterin. Çalışma arkadaşlarınızla iyi bir network kurmaya dikkat edin. İleride bu arkadaşlıklarınız mutlaka size yardımcı olacaktır.
Yabancı dil
Yeme-içme konusunda dünyada büyük bir devinim var. En az bir yabancı dil bilip, olan biteni takip etmek çok önemli. Ülkemizde gastronomi konusunda kaliteli kitap ve dergilerin sayıları oldukça sınırlı. Ayrıca günümüzde sosyal medyanın etkisi tartışılmaz. Kendini geliştirmek ve gelişmeleri takip etmek, sıradan olmamak için çok önemli...
Kendi kültürünüzü bilin
Dünyada olup-biteni bilmek kadar, kendi öz değerlerimizi bilmek bir erdem. Çok lezzetli ve farklı kültürlerin harmanı olan yemeklerimiz mevcut. Maalesef bunlara burun kıvıranlar olsa da, kendi kültürünü tanımayanın başka kültürleri derinlemesine kavraması asla mümkün olmayacaktır.
Dışarıda yemek yemek
Eğer yaptığınız işe değer veriyorsanız, diğerlerinin ne yaptığı da sizi ilgilendiriyor olmalı. Yurtiçinde ve yurt dışında farklı restoranlarda yemek yemenin farklı bir vizyon kazanmak için önemli olduğunu unutmayın. Başkalarının hatalarını ve doğrularını görerek, bunlardan kendi adınıza ders çıkartmayı ihmal etmeyin.
Kendinize yatırım yapın
Bu işi bir ömür boyu yapmayı düşünüyorsanız, birkaç tane de olsa iyi bıçağınız, temiz şef ceketiniz olmasına özen gösterin. Restoran sahibi olmayı düşünüyorsanız, yemek pişirmeyi bilmek dışında finans, pazarlama, insan kaynakları gibi işinize yarayacak konularda bilgi ve fikir sahibi olmaya çalışın.
Bu işi sevmek
Aşçılığı şimdi sevmiyorsanız, ileride daha da çekilmez bir hale gelecektir. Her yemeğin bir emek istediğini, aşçılığın dünyanın en anti-sosyal mesleklerinden biri olduğunu, çalışma saatlerinin uzun olduğunu ve sadece tutku ile yaptığınızda bir değeri olduğunu unutmayın.