Öğrenci evlerinin değişmez yemeği, çocukların mönüdeki ilk tercihi, stresin ilacı olan makarnayı, gelin bugün bir adım ileri taşıyalım.
Birçoklarının ilk yapmayı öğrendiği, bazılarınınsa tek pişirmeyi bildiği yemek şüphesiz makarnadır. Hazırlanışı kolaydır, nispeten ucuzdur. Basittir ama bir o kadar da lezzetlidir. Hele bir de taze yapılırsa.
Marketten hazır ve kurutulmuş makarna almak varken, “Neden evde makarna yapayım?” diye sorabilirsiniz. Çünkü kendine has lezziz tadı olmasından başlayıp, sosu daha iyi emmesinden ve hamurla uğraşmanın tüm sinirleri almasına kadar uzayıp giden bir listesi var.
Bana sorarsanız en mühim sebep, baştan sona kendinizin yaptığı bir yemeği yemenin ve bunu sevdiklerinizle paylaşmanın verdiği dayanılmaz hafiflik. Afiyet olsun...
MAKARNA HAMURUNUN YAPILIŞI
Malzemeler
n 5 yumurta sarısı n 3 adet yumurta n10 ml. safran suyu (1 tatlı kaşığı-eğer varsa) n 10 ml. zeytinyağı (1 tatlı kaşığı) n 500 gr. un
l Bir mermerin üzerinde unu minik bir havuz haline getirin.
l Bütün sıvıları ortasına koyup yavaş yavaş işaret ve orta parmağınızla daireler çizerek hamur yapın.
l Hamuru 4-5 dakika boyunca iyice yoğurup pürüzsüz ve çatlaksız hale getirin.
lÜzerini streç filmle sarıp, açmadan önce dinlenmesi için 45 dakika serin bir yere koyun.
l Açmak için makine kullanıyorsanız, kalından inceye doğru açın. Arzu ettiğiniz makarna şekli için de kesme aparatını kullanın.
l Merdane veya oklava kullanıyorsanız, 1-2 mm. kalınlığına gelene dek hamuru inceltin.
Tarcih ittiğiniz makarna için şekillendirin.
TEKİR VE KIRMIZIBİBER SOSLU SPAGETTİ
Malzemeler
n 500 gr. tekir n 500 gr. kırmızı biber n75 ml. krema
n Makarna hamuru
Tekirin hazırlanması
l Fırını sadece üstten ısı verecek şekilde 180 dereceye getirin.
lTekirleri kılçığından ayırıp filetolar haline getirin.
l Küçük bir tepsinin altını zeytinyağıyla yağlayıp tekir filetolarını dizin.
l Üzerine az zeytinyağı ve tuz koyun.
l Fırında sadece 1 dakika pişirin.
Kırmızıbiber sosunun hazırlanması
l Fırını 190 dereceye getirin.
l Biberleri bir tepsiye dizip üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber koyup yaklaşık 12-13 dakika fırınlayın. (Eşit pişmesi için 2-3 dakikada bir çevirin.)
l Piştikten sonra üzerini streç filmle kapatıp soğuyana kadar bekletin. (Bu, biberlerin kolay soyulmasını sağlayacaktır.)
l Biberlerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın.
l Robotta biberleri püre haline getirin ve sos kıvamına getirmek için krema ilave edin.
Spagettinin hazırlanması
l Makarna hamurunu yukarıda belirtilen şekilde hazırladıktan sonra hamuru ince ve uzun şeritler halinde kesip, kaynar suda 30 saniye haşlayın.
l Servis etmeden önce kırmızı biber sosunu ısıtın.
l Spagettileri sosa ekleyip, yarım dakika kadar pişirin.
Servis ritüeli
Bir çatalla, çevire çevire aldığınız spagettileri tabağın farklı yerlerine koyun. Her bir spagetti rulosunun üzerine tekirleri yerleştirin.