Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Eskiden sadece süt kokan dondurmalarımız varken; artık hayatımıza sorbet ve granita girdi. Aralarında fark yok gibi algılansa da durum hiç de öyle değil...

Son yılarda yeme-içmeye gösterilen olağanüstü ilgiye paralel olarak dondurma kültürümüz de gelişti. Eskiden sadece mis gibi süt kokan dondurmalarımız varken; hayatımıza cheese- cake’li dondurmalar, sorbetler ve granitalar girdi.
Sıcak ve uzun yaz günlerinde bu üçlüyü yerken; aralarında fark yok gibi algılansa da birbirlerinden ayrıştıkları ufak detaylar var.
Dondurma ile sorbet arasındaki en temel fark; süt (ve krema gibi süt bazlı ürünlerin) kullanımı.
Dondurma üretiminde mutlaka süt kullanılırken, sorbet yapımında süt asla kullanılmıyor. Sorbet ile granita birbirine çok benzese de (her ikisinde de süt bazlı bir ürün kullanılmıyor) ayrıldıkları nokta; sorbet pürüzsüz bir yapıya sahipken, granitanın içerisinde küçük buz kristallerinin olması.

DOĞAL LEZZET
Aralarında hazırlaması en basit ve kolay olanı ise şüphesiz granita.
Sicilya kökenli bu lezzet için hiçbir alengirli makineye ihtiyacınız yok.
Doğal lezzeti ve ağızda bıraktığı hafif kıtır yapısıyla öne çıkan granitayı evinizde rahatlıkla hazırlayıp, dilediğiniz kadar buzluğunuzda saklayabilirsiniz.
Yanda granita ve sorbet tarifi bulabilirsiniz ancak lütfen kendinizi bunlarla sınırlamayın. Elinizde olan taze meyveleri, bu tariflere göre uyarlayabilirsiniz. Birbiriyle birleştirebilirsiniz. İçine nane, fesleğen, karanfil, tarçın gibi gönlünüzden geçen taze ve kuru baharatları ekleyebilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun...

Haberin Devamı

ANANAS SORBET

İçindekiler:
n 1 kg. ananas n 200 gr. şeker n 200 ml. su n 25 ml. limon suyu
Hazırlanışı:
n Ananasları soyup, küp küp doğrayın.
n Tencereyi ısıtıp ananasları ve şekeri koyun.
n İyice kavurduktan sonra içine su ve limon suyunu ekleyin.
n Ananaslar yumuşadığında, suyunu süzüp mutfak robotunda püre haline getirin.
n Bir tepsinin içine hazır-ladıınız püreyi döküp en az 2 saat buzlukta bekletin.
n Tam olarak donduğunda, katılaşan püreyi çatalla tırmıklar gibi karıştırın.
n Tekrar 15 dakika buzluğa koyun, sonra da servis edin.

Haberin Devamı

SALATALIK GRANiTA

İçindekiler: n 500 gr. salatalık n 100 gr. şeker n 100 ml. su n 25 ml. limon suyu n 1 çay kaşığı tobasco (opsiyonel-hafif acılık katmak için) n 5 yaprak taze fesleğen
Hazırlanışı:
n Salatalıkları soymadan, çekirdeklerini ayıklayıp küp küp doğrayın. n Tencereyi ısıtıp salatalıkları ve şekeri koyun. n İyice kavurduktan sonra içine su ve limon suyunu ekleyin.
n Salatalıklar yumuşadığında, suyunu süzüp mutfak robotunda püre haline getirin.
n Sonra içine ince dilim-lenmiş fesleğen yapraklarını ve tobascoyu ekleyip karıştırın. n Bir tepsinin içine hazırlamış olduğunuz püreyi döküp en az 2 saat buzlukta bekletin. n Tam olarak donduğunda, katılaşan püreyi çatalla tırmıklar gibi karıştırın. n Tekrar 15 dakika buzluğa koyun ve ardından servis edin.