Sadece Amazonlar’dan gelen ürünlerle yemeklerini hazırlayan Brezilyalı şef Alex Atala’yla beraber bir hafta boyunca yemek yapacak olmanın heyecanı içindeyim
Birçok şef, Alex Atala’nın restoranının yakın gelecekte ‘dünyanın en iyi restoranları’ sıralamasında Noma’nın yerine geçeceğini düşünüyor.
Alex Atala’nın Brezilya Sao Paulo’da DOM isimli bir restoranı var. İsmini kubbe şeklindeki tavanından alan bu restorana yolunuzun düşmesi zor ama iç mimarisini internetten de olsa görmenizi tavsiye ederim. DOM, ‘Restaurant’ dergisinin bu seneki en iyi lokantalar sıralamasında dünyada yedinci sırada yer alıyor. Birçok ünlü restoranı geride bırakıp, Brezilya gibi gastronomi anlamında çok da bilinmeyen bir ülkede böyle bir başarı kazanmak pek kolay iş değil.
Alex Atala, şu an oldukça popüler olan ‘yerel ve yalınlık’ akımını çok iyi şekilde işliyor. Sadece ülkesindeki Amazon Ormanları’ndan elde ettiği ürünlerle yemeklerini hazırlıyor. Amazon köylülerin yemek yapma stillerini modern tekniklerle harmanlayıp, ortaya inanılmaz lezzetler çıkarıyor. Bazılarına göre Amerika kıtasının, bazılarına göre de Güney Amerika’nın gelmiş geçmiş en etkili şefi olarak anılıyor. Başarısının ayak izlerini uzun zamandır takip etmek mümkün. Yıldızı aratmayacak kadar parıldayan bir şef. Üç tane yemek kitabı yazmış; hepsi kendi içinde farklı olsa da bence en ilginç olanı son yazdığı, ‘Brezilyalılar için Escoffier’ (Escoffianas Brasileiras)... Ayrıca, Brezilya ulusal kanalında bir yemek programı hazırlıyor. Tanıdığım birçok şef, Alex Atala’nın restoranının yakın gelecekte ‘dünyanın en iyi restoranları’ sıralamasında Noma’nın yerine geçeceğini düşünüyor. Ben de İskandinavya’dan sonra kavuğun Güney Amerika’ya gideceğine inanıyorum.
Türk Haftası
Brezilya Konsolosluğu ve Dışişleri Bakanlığı’nın öncülüğünde, Brezilya’da bir Türkiye Haftası düzenlenecek. Bu kapsamda Alex Atala’yla beraber, onun lokantasında bir hafta yemek yapacağız. Restoranında onun klasik tadım mönüsünün yanı sıra, bir hafta boyunca bizim hazırlayacağımız, Türk etkilerini taşıyan mönümüz de sunulacak. Bir benzeriniyse gelecek sene İstanbul’da, Alex Atala’nın katılımıyla kendi restoranımızda yapmayı planlıyoruz.
Bu heyecan verici organizasyon için 4-5 aydır çalışıyoruz. ‘Türk Haftası’ olacağı için mümkün olduğu kadar Türkiye’nin kültürünü ve coğrafyasını yansıtan ürünler kullanmayı tercih ettik. Tabii bir miktar onları ve misafirleri şaşırtmayı da hedefledik. Alex Atala’nın Amazon kültürüyle yaptığının bir yansımasını kendi yerel değerlerimizle de yapmayı planlıyoruz.
Aşçılık kariyerim boyunca birçok ülkenin mutfağında çalışma şansım oldu. Birçoğunun mutfağı Birleşmiş Milletler merkezi gibiydi. Her milletten çalışma arkadaşım oldu. Aralarında Güney Amerikalı, özellikle de Arjantin ve Brezilyalı olanlarla farklı bir dostluk kurduk. Bizden
coğrafi olarak çok uzaklarda olmalarına rağmen frekanslarımızın en çok uyumlu olduğu kişiler genelde uzaklardan geliyordu. Bu duygular ve farklı bir heyecanla gideceğim Brezilya’da, köşe yazarı kimliğimi de ihmal etmeyip, Alex
Atala’yla bir röportaj da yapacağım. Mönümüzü, etkileşimlerimizi ve orada yaşadıklarımı dönünce
ayrıntılı olarak burada paylaşacağım.