Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Bozcaada’yı en doğal ve en güzel halinde görmek istiyorsanız, eylül veya ekim aylarında mutlaka bir uğrayın

BOZCAADA’NIN  EN GÜZEL ZAMANI

Ada yaz boyunca misafirlerini ağırlamış şimdi de asıl işine dönmüş gibi. Sokaklarda kasa kasa üzümleri taşıyan traktörler şehrin merkezindeki şaraphanelerin önünde sıra oluşturmuş, bekliyor. Evlerdeyse meşhur domateslerinden salçalar ve reçeller yapılıyor. Adada tatlı bir telaş var. Birkaç turisti saymazsak, mevsiminde tüm cömertliğiyle adaya gitmek için en uygun zaman sonbahar.
İstanbul’dan gelecekler için yolculuk oldukça keyifli. İki kere (Çanakkale Boğazı ve Geyikli-Bozcaada) binilen arabalı vapur, molaların en güzelini yaşatıyor. Bozcaada’ya ulaştığınızdaysa moda tabiri ile “slowlife” yani dingin bir hayat tarzı sizi bekliyor. Adada kimsenin acelesi yok. İlk saatlerde alışmak zor gelse de, sonrasında şehirdeki anlamsız koşuşturmamıza lanet ediyoruz.
Doğa bu kadar cömert olunca, Bozcaada’da gastronomi anlamında şaşırtıcı lezzetler sunuyor. Zeytinyağlılar için, şaraphanelerin arasındaki Hasan Tefik Lokantası’nda Ege mutfağının en güzel örneklerini tadabilirsiniz. Özellikle adadaki bağlardan toplanan minik asma yapraklarına sarılmış dolmaları mutlaka deneyin. Bir başka lezzet durağıysa “Lodos” adlı lokanta. Sakızlı enginarı müthiş.
Limanın hemen solundaki “Cabalı Meyhane” ise gastronomi anlamında Türkiye’nin gizli cennetlerinden. Restoranın şefi Ülke Bey’in spesiyali ince dilimlenmiş levrekler ile beğendi deniz kıyısında, ada şarabı eşliğinde damak çatlatan bir yemek. Benim favorimse Ülke Bey’in güveçte kalamarı oldu. Türkiye’nin en iyi kalamarı tartışmasız Bozcaada civarından çıkıyor. “Cabalı Meyhane”de yediğim kalamarlarda süt mısırı lezzeti vardı.

Adanın en lezzetli ekmeği
Restoranlar dışında adaya renk ve karakter katan önemli insanlar var. Corvus Şaraplarının üreticisi Reşit Soley’in Bozcaada’ya katkısını kimse inkar edemez. Çiçek Fırın’ın sakızlı kurabiyeleri adanın zenginliği. Bu arada bir parantez açıp sevgili Ali Erol’dan bahsetmek istiyorum. Ali tamamen doğal ekşi mayadan Bozcaada usulü çavdar ekmekleri yapıyor. Yaptığı işe olan aşkı ve tecrübesiyle Türkiye’de ekmek konusunda önde gelen isimlerden biri olduğunu düşünüyorum. Sevgili Ali gibi insanların adaya olan artı değeri, Bozcaada’yı ayrı bir lige koyuyor.
Dünyanın her sene en güzel beş adasından biri seçilen, denizinin yanı sıra keşfedilmesi gereken birçok değeriyle Türkiye’nin en karakterli ilçesi olan Bozcaada’yı ne yapın edin, bir ziyaret edin. Tatil alışkanlıklarının sıradanlaştığı günümüzde, artan yasaklara ve baskılara rağmen kendinizi ödüllendirmeye devam edin...