Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ekmek kadayıfımız efsane... Bize özgü ve damak çatlatıcı bir lezzeti var. Üzerine bir parça da halis muhlis manda kaymağı koyunca, tadından geçilmez.
Bir de Hindistan’dan Arjantin’e, İsviçre’den Küba’ya çok farklı coğrafyalarda yapılan ‘bread pudding’ adında acayip lezzetli bir tatlı vardır. İkisinin adında ‘ekmek’ olsa da, bizim ekmek kadayıfımızla yakından uzaktan bir alakası yok. Kanımca ‘bread pudding’ bizim damak tadımıza o kadar uygun bir tatlı ki, bugüne kadar bir şekilde mutfağımıza neden adapte etmediğimizi anlayabilmiş değilim.

EVDE YAPMASI KOLAY
‘Bread pudding’, ev mutfaklarında kolaylıkla yapılabilmesi ve bayatlamaya yüz tutmuş ekmeklerden hazırlanmasıyla da bütçesel anlamda uygun bir lezzet. Her türlü ekmekten rahatlıkla yapılabilir. Esmer, kepekli, beyaz, baget hiç fark etmiyor. Yeter ki, biraz kurumuş olsun. Gelin bu basit ve lezzetli tarifi adım adım birlikte yapalım.
- Evde bayatlamaya yüz tutmuş ekmekleri ceviz büyüklüğünde parçacıklara ayırın.
- Bu ekmek parçalarını bir borcama veya 3-4 parmak derinliğindeki bir tepsiye koyun.
- Arzunuza göre taze armut, elma, muz veya kuru üzüm, erik kurusu, elma kurusu gibi malzemeleri küp şeklinde doğrayarak bu karışımın içine ekleyin.
- Bir başka kabın içerisine 4 tam yumurta kırın ve 200 gram şeker ekleyerek yaklaşık 5 dakika karıştırın. Karışım 5 dakika sonunda limon sarısı bir renk almalı. Bu karıştırma işini bir çırpma teli, mikser veya mutfak robotu yardımıyla yapabilirsiniz.
- Karışımın içerisine bir paket vanilya ve yarım tatlı kaşığı tarçın ilave edip, yarım dakika kadar daha karıştırın.
- Son olarak 500 ml. süt ve 500 ml. krema ilave edin ve yarım dakika kadar daha karıştırın.
- Harcı borcamın içerisindeki ekmeklerin üzerine dökün.
- Fırınlamadan önce 15 dakika kadar, ekmeklerin bu sıvı karışımı çekmesi için bekleyin.
- Fırınınızı 150 dereceye ayarlayın.
- Borcamı fırına, daha derin bir tepsinin içerinde koyun ve bu tepsiye de bir parmak su ilave edin.
- Pişmesi yaklaşık 45 dakika sürer.
Fırından çıktığında sıcak yiyebileceğiniz gibi, soğuk da tüketebilirsiniz. Eğer dondurmanız varsa, hele de vanilyalıysa tatlınızın yanına çok yakışır. Şimdiden afiyet olsun.