Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yemek, popüler kültürün vazgeçilmez bir parçası oldu. Yemeği, yeni açılan mekanları, moda ürünleri bilmemek artık ayıp sayılıyor. Gelin, 2015’in ilk yazısında, bizleri hangi yeniliklerin beklediğine bakalım. Keyifli, sağlıklı ve lezzet dolu bir yıl olması dileğiyle...

MATCHA ÇAYI
Bu adı, ileride daha sık duyacaksınız. Bir yeşil çay türü olan matcha, Japon kültürünün dünyaya armağanı. Matcha için ‘sadece yeşil çay’ demek esasen biraz haksızlık olur. Çok daha meşakkatli bir üretim ve işlenme süreci var.
Matcha üretimi için yeşil çaylar yapraklarını açtıktan sonra üzerleri örtülerek, gölgede bırakılıyor. Dolayısıyla daha geç olgunlaşıyor.
Bu esnada daha fazla klorofil salgılanıyor ve yapraklar yeşil çaya oranla daha koyu bir renge bürünüyor. Kanserle savaştığı, ayrıca çok iyi bir yağ yakıcı olduğu söyleniyor.
Lezzetiyle yeşil çaya göre daha sofistike ve kuvvetli. Amerika’da sadece matcha ve türevlerini satan dükkanlar açılmaya başlandı bile.

ŞARAP VE DONDURMA
Chardonnay, Cabernet Sauvignon gibi üzümler artık dondurma yapımında da tercih ediliyor.
Sadece üzümden olsa sorbet olur. Burada önemli nokta, fermente olmuş yani şarap haline gelmiş hallerinden dondurma yapılması. Yani dondurmalar, alkol ihtiva ediyor. İçerisinde alkol olan bir sıvıyı dondurmak işin püf noktası.
Eğer günün birinde Türkiye’de raflarda satılmaya başlanırsa, alkol içerdiğinden ötürü saat 22.00’den önce almak ve 18 yaşından büyük olmak gerekecek.

DAHA FAZLA ACI
Acı her geçen gün, özellikle batı dünyasının hayatına daha fazla giriyor. Çikolataların, dondurmaların ardından şimdi tüm tatlılarda aranan bir unsur olmaya başladı.
Kokteyllerden, kahveye her şeyin acısı makbul olacağa benziyor.

AROMALI TUZLAR
Tuzların kıymetini yeni yeni anlamaya başladık. Doğal ve işlem görmemiş tuzların hem lezzet hem de sağlık için gerekli olduğu son yılların bir geri dönüşü oldu.
Şimdi sırada aromalı tuzlar var. Özellikle de füme aromalı olanları...
Et, balık gibi ürünlerin lezzetlerini ortaya çıkartırken, farklı bir aroma derinliği de yaratmak için şefler açısından önemli bir silah.

DARI BUĞDAYIN RAKİBİ
Geçen birkaç yıldır kinoa ve yabani pirinç konuşuluyordu. 2015 ise farklı bir tahılın, darının yılı olacak gibi.
Bizde darı daha çok hayvanları beslemek için kullanılmasına rağmen bazı bölgelerimizde buğdayın yerini aldığı da oluyor.
Anlaşılan tam tahıllı ekmeklerimizde ve salatalarımızda darıyı daha çok göreceğiz.