15.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Kuersetin, bir çok meyve, bitki, sebze, kuruyemiş ve tohumda bulunan çok güçlü bir antioksidandır. Bitkilerde bulunan ve bitkilere kırmızı, sarı, turuncu rengi veren flavonaidler gibi yaşlanmayı hızlandıran, hücre zarına zarar veren, DNA’yı hasara uğratan, vücutta iltihaplanmaya sebep olan ve kanserden kalp hastalığına kadar bir dizi kronik hastalığı tetikleyen serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırmaya ve onları zararsız hale getirmeye yardımcı olan önemli bir bileşiktir.
Alerji, astım, saman nezlesi, kurdeşen
Kuersetinin alerjik etkisiyle ilgili çok fazla çalışma bulunmaktadır. Özellikle cilt ve solunum yolu alerjilerinde oldukça etkilidir. Vücudumuzda iltihaplanmayı başlatan ana yolu bloke ederek bu sürecini baskılamaktadır.
Kalp sağlığı üzerine etkileri
Kuersetin, atardamarlardaki kan pıhtılarını ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Damar sertliği, atardamarlarda plak birikimi ve felç riskini azaltmaya yardımcı olur. Kuersetin içeren besinler halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolestrolün neden olduğu hasara karşı da vücudu korumaktadır.
Kanser üzerine tesirleri
Kuersetinin bir çok kanser türü için anti kanserojen etkileri çalışmalarla gösterilmiştir. Bilim insanları uzun zamandır, meyve ve sebzelerde bulunan kuersetin ve diğer bileşiklerin, kanseri önlemede önemli antioksidanlar olduğunu değerlendirmektedir. Beslenme rutinlerinde daha fazla antioksidan meyve ve çiğ sebze tüketen kişilerin belirli kanser türlerine yakalanma riskinin daha düşük olduğu görülmüştür.
Günlük tüketim miktarı
Diyetle birlikte günlük almamız gereken kuersetin miktarı ortalama 10-40 mg. arasındadır. Ancak hastalık belirtileri mevcutsa, vücudun ihtiyacı olan miktara sadece meyve-sebze tüketimi ile ulaşılamamaktadır. Hastalık durumlarında, doktor onayı ile bu miktar günlük 500-1000 mg ‘a kadar çıkabilmektedir.
Kuersetinden zengin besinler
Doğal olarak en zengin kaynağı soğan olmakla birlikte;
Kuşkonmaz, brokolii, vişne, çilek, kiraz, elma, domates gibi mor-kırmızı-yeşil renkli sebze ve meyvelerde aynı zamanda yeşil çayda da bulunmaktadır.
Elma kabuğunun yüksek miktarda kuersetin içermesi sebebiyle tüketimi sırasında kabuğunu soymamak gerekir. Brokoliden en iyi oranda yararlanma şekli ise buharda maksimum 3 dk pişirme yöntemidir.
Evimizde nasıl hazırlarız?
1 bardak içme suyu ve kabuklarıyla doğranmış 1 bardak narenciye (greyfurt, portakal, limon, misket limonu gibi) küçük bir tencereye konulur. Sıvının meyvelerin üzerine geçmesine dikkat edilir gerekirse bir miktar daha su eklenebilir. Tencerenin kapağı kapalı şekilde mum alevi fokurtusunda 3-4 saat kaynatılır. Altı kapatıldıktan sonra soğuması için kapağı kapalı şekilde bekletilir. Soğuduktan sonra sıvı kısmı süzülerek kavanoza aktarılır. İsteğe bağlı 1 çay kaşığı organik bal ilave edilebilir. Buzdolabında 1 hafta süreyle saklanarak günde 1-2 yemek kaşığı, maden suyu ya da su ile karıştırılarak içilir.
Not: Kan sulandırıcı kullanan kişiler için uygun değildir.