Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sizlerden bir süredir “Artık yabancı müzisyen ve sanatçılara ait şarkıları dinleyemeyecek miyiz yani” temalı mesajlar geliyor. Yersiz bir soru değil, zira birkaç gündür basında bu konuda yer alan “Yabancı müzik yasaklanacak” haberleri hakikaten müziksever için endişe verici.
İşin aslı şu: Memleketimizde yayımlanan yabancı şarkıların haklarını temsil etme iddiasında iki kuruluş var. Mesam (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) ve MSG (Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği).
Ortaya çıktı ki her ikisi de yabancı müziklerin çalınmasından doğan telif haklarını “yetkili biziz” diye muhtelif yayın kuruluşlarından toplamışlar. Yani ortada mükerrer telif ödemesi var. Yayıncı kuruluşlar kullandıkları müzikler için iki yere birden telif ödemiş.
İşler karışınca konu Kültür Bakanlığı’na intikal ediyor. Bakanlıktan yetkililer de “dahiyane” bir çözüm üreterek “Bir süre yurtdışına ödeme yapmayın, bu işi çözelim öyle yaparsınız” diyorlar.
Yurtdışındaki telif kuruluşlarının isyanı bu noktada ortaya çıkıyor...

‘Sorunu Günay halledebilir’
“Kardeşim bizim şarkılarımızı dinliyorsunuz, çalıyorsunuz, parasını da verin, bize ne sizin anlaşmazlığından”diyorlar.
Neticede yurtdışına Haziran ayında yapılacak bir telif ödemesi var. Bu yapılmazsa gerçekten de yabancı şarkılara güle güle diyeceğiz.
Elbette kimsenin elinin altında yabancı şarkıları bir anda yok edecek bir şalter yok. Ama Haziran’da kendilerine ödeme yapılmazsa yabancı telif kuruluşları repertuarlarının hiçbir yerde yayımlanmaması için girişimde bulunacak.
Peki bunu önlemenin bir yolu yok mu?
Mesam Başkanı Faruk Demir Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile bizzat görüştüğünü, bakanın telif toplama konusunda yasal hakların Mesam’da olduğuna dair ikna olduğunu söylüyor.
Ancak herkes biliyor ki MSG ile Mesam arasında yıllardır çözülemeyen bir anlaşmazlık var. Bu konuda hukuki süreç de devam ediyor. Kimsenin elinde sihirli değnek yok. Ama sektörde konuşulanlardan benim kulağıma gelenlere bakılırsa işin çözümü basit. Kurumlar bu işi çözmek istesin bir günde çözülür.
Ve burada Kültür Bakanlığı’ndaki bürokratlara değil ama bakan Ertuğrul Günay’a iş düşüyor. Çünkü sorunu talimatıyla en hızlı ve kesin şekilde halledebilecek kişi o.

Haberin Devamı

Yabancı müzik yasaklanacak mı

Bakan Günay sorunu kısa sürede çözebilir.

Haberin Devamı

Yüzde 35 yabancılara
Mesam 1987 yılında kuruldu. 2003 yılında ise Mesam’dan ayrılan bir grup MSG isimli derneği kurdu. Her iki dernek yabancı müzik alanında kendilerini telif toplamaya yetkili görüyor. İki kuruluş arasında 2003’ten bu yana devam eden hukuki bir süreç var.
Türkiye’de müzik eserlerinin televizyon, radyo, internet, otel, bar ve bunun gibi mecralarda çalınmasından doğan ve toplanan telifin her 100 lirasının yaklaşık 35 TL’si yabancı şarkılara ait. Bu 35 TL’nin büyük kısmını Mesam, yaklaşık yüzde 5 kadarını da MSG’nin topladığı belirtiliyor.

Yabancı müzik yasaklanacak mı

Mesam Başkanı Faruk Demir konuyla ilgili olarak Bakan Günay ile görüştü.