05.12.2013 - 19:19 | Son Güncellenme:
Makarna konusunda altını çizmemiz gereken bir diğer önemli nokta da, kalitesidir. Makarna bildiğiniz gibi undan değil irmikten üretiliyor. Kalitesini etkileyen faktörlerin başında da irmiğin üretildiği durum buğdayının kalitesi geliyor.
İyi, kaliteli, kuru bir makarnanın rengi altın gibi olmalı ve kırıldığı zaman kuru, net bir ses çıkarmalıdır. Işık karşısında makarnaya bakıldığında rengin homojen olması, siyah ve beyaz noktaların, hava kabarcıklarının, çatlakların bulunmaması, pişirilme sırasında dayanıklı ve esnek olması gerekir.
EKŞiLi PATLICAN FIRIN
Malzemeler: (6 kişilik)
- 1 paket ince uzun makarna
-2 adet patlıcan
- Yarım kg. kuzu but kuşbaşı
-2 adet kuru soğan
-1 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak
- 3 adet domates
-1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet limon suyu
-2 çorba kaşığı koruk ekşisi
- 1 çay kaşığı karabiber
-Tatlı kaşığı kekik
- Tuz
Üzerine:
-1.5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
-Yarım su bardağı kıyılmış maydanoz
Hazırlanışı: Makarnayı 5 lt. tuzlu suda 8-9 dakika haşlayın ve süzün. Patlıcanları soymadan iki parmak kalınlığında dilimleyin ve tuzlu suda 20 dakika bekletin. Ayrı bir tencerede etle suyunu bırakıp çekene kadar soteleyin. Doğranmış soğan, zeytinyağı ve sarımsağı ilave edin 5 dakika kavurun. Küp doğranmış domatesi ilave edin, kısık ateşte 20 dakika pişirin. Eğer suyu azalmışsa, makarnanın suyundan ekleyerek et yumuşayıncaya kadar pişirin.
Baharat ve ekşileri ekleyin. Patlıcanları fırın tepsisine boşaltın, üzerine zeytinyağı ve tuz serpin, 180 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Makarna, patlıcan ve et yemeğini iyice harmanlayın, fırın kabına boşaltın.
Üzerine maydanoz ve peyniri serptikten sonra, peynir eriyene kadar fırınlayıp servis yapın.
NOT: Geleneksel tarifte makarna ve peynir kullanılmaz. Yemek pişince tüm malzeme çiğ patlıcanlarla beraber fırında pişirilir.
KARIŞIK OT KAVURMA
Malzemeler: (6 kişilik)
- 1 paket istiridye makarna
- 2 su bardağı doğranmış ebegümeci
- 2 su bardağı doğranmış ıspanak
- 2 su bardağı doğranmış ısırgan
- Bir avuç pazı sapı
- Yarım kg. labada, rezene, gelincik vs. bulunabilen otlar
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 adet kuru soğan
- 1 adet limon kabuğu rendesi
- 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
-Tuz
Hazırlanışı: Otları temizleyin ve doğrayın. Zeytinyağında doğranmış soğanı şeffaflaşana kadar kavurun. Otları ekleyin ve yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin. Haşlanmış ve süzülmüş makarnayla otlu karışımı harmanlayın. Limon rendesi ve peynir serperek servis yapın.
KURU KABAK MANTISI
Malzemeler: (6 kişilik)
- Yarım paket yumurtalı kırpık
- 100 gr. kuru kabak
-50 gr. kuru biber
-Tuz
- 8 su bardağı su
Üzerine: 4 çorba kaşığı tereyağı
-1 tatlı kaşığı kırmızı biber
-1 çorba kaşığı kuru nane
-2 su bardağı yoğurt
-1 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak
Hazırlanışı: Kabak ve biberleri 8 su bardağı suda yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzün. Aynı suya tuz ve makarnayı koyup 8 dakika haşladıktan sonra süzün. Sebze ve makarnayı harmanlayın. Üzerine çırpılmış sarımsaklı yoğurt dökün. Ayrı bir tavada, tereyağında kırmızı biber ve naneyi köpürterek üzerine dökün.