10.12.2008 - 01:59 | Son Güncellenme:
SAHRAP SOYSAL ile BAYRAM SOFRASI
SOĞANLI TAVUK SIVAMA
MALZEMELER:
4 - 6 adet tavuk budu
5 - 6 adet orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı margarin veya tereyağı
1 su bardağı sıcak su
Terbiye sosu için:
1 yemek kaşığı ketçap
3 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber, kekik
1 adet limon suyu
HAZIRLANIŞI
Öncelikle tavuk butlarını terbiye ederek lezzetlendirmeniz gerekir. Geniş ve derin bir kabın içine ketçap, yoğurt, kekik, zeytinyağı, tuz ve karabiberi koyarak çatalla çırpın. İçine limonun suyunu sıkın ve karıştırın. Çatalla 7-8 yerinden deldiğiniz tavuk butlarını bu terbiye sosunun içine koyarak, her tarafını iyice bulayın. Sonra da üzerini kapatarak, buzdolabında ya da serin bir yerde en az yarım saat, vaktiniz varsa bir gece bekletin.
Öte yandan soğanları soyup her birini ortadan ikiye bölün ve yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Geniş bir tencereye yağı koyun, erir erimez içine soğanları ekleyip, iyice sararıncaya kadar kavurun. İçine bir tatlı kaşığı kadar toz şeker ilave edip, bir dakika kavurun.
Ardından tavukları üzerindeki soslarıyla birlikte soğanların ortasına oturtun. Önce hiç su katmadan tavukları çevire çevire 7 - 8 dakika kızartın. Sonra 1 bardak sıcak suyu aktarıp tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 20 - 25 dakika pişirin.
Servis yaparken tavuk budunun üzerine bol soğan serpiştirip yanına kızarmış patates ekleyebilirsiniz.
CEVİZLİ KAYMAKLI KABAK TATLISI
MALZEMELER:
1 kg tatlı balkabağı
3 su bardağı toz şeker
2 - 3 adet karanfil (varsa)
1 su bardağı su
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
100 - 200 gr. taze süt kaymağı (veya hazır krema)
HAZIRLANIŞI
Balkabağının kabuklarını soyun (soyulmuş hazır kabak da kullanabilirsiniz). Yeşil kısımlarını kesip karpuz dilimi gibi doğrayın. Dilimleri yaklaşık 5 cm kalınlığında parçalara bölüp orta boy bir çelik tencereye koyun.
Üzerlerine toz şekeri serpiştirip oda sıcaklığında en az 4-5 saat bekletin. Böylece kabaklar suyunu bırakır. Hatta bazı kabaklar o kadar sulu olur ki hiç su eklemeniz gerekmez.
Beklettiğiniz kabakları, kısık ateşin üzerine oturtun. Bir su bardağı suyu da tencerenin kenarından aktarın.
Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte, 50-60 dakika, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin (dikkat etmeniz gereken nokta, kabakların dağılmamasıdır).
Kabakları ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Servis tabağına aktarıp dövülmüş cevaz ya da taze kaymakla süsledikten sonra servis yapın.
PİRİNÇLİ MANTAR ÇORBASI
MALZEMELER:
2 su bardağı dolusu (250-300 gr) taze mantar (veya konserve mantar)
1 çay bardağı pirinç
1 adet limonun suyu
25-30 gr tereyağı veya bitkisel margarin
6 tatlı kaşığı un
8 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
1 adet yumurtanın sarısı
2 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Taze mantarları akan suyun altında ovalayarak yıkayıp süzün. Pirinci de iyice yıkayıp süzdükten sonra orta boy bir tencereye aktarın. Mantarları isterseniz incecik, isterseniz boylamasına kalın dilimler halinde doğrayıp pirincin üzerine ekleyin.
4 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu ve 1 limonun suyunu da ilave edin. Kaynamaya başladıktan yaklaşık 10 dakika sonra ocaktan alın.
Öte yandan yağı çorba pişireceğiniz tencerede eritip unu da hemen aktardıktan sonra sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Sararan unun üzerine 4 su bardağı et ya da tavuk suyunu ve haşladığınız pirinçli mantarı suyuyla beraber aktarın.
Çorbayı sürekli karıştırarak, kaynayıncaya kadar pişirin. Diğer taraftan, süt, yumurta sarısı, tuz ve karabiberi bir tasta çırpın. Çorbanın altını hafifçe kısıp yumurtalı sütü yavaş yavaş ve bir yandan çorbayı karıştırmaya devam ederek ekleyin.
Yaklaşık 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. İsterseniz zeytinyağını küçük bir tavada kızdırıp pul biber ekleyerek hazırladığınız sosu çorbanın üzerinde gezdirebilirsiniz. Üzerini rendelenmiş kaşar peyniriyle süsleyerek de servise sunabilirsiniz. Bu çorbayı ocaktan almadan 5 dakika önce 1 kahve fincanı hazır süt kremasını ekleyin. Lezzetini daha da artırmış olacaksınız.
MEVLÂNA (TEKKE) PİLAVI
MALZEMELER:
3 su bardağı pirinç
250 gr kuşbaşı et (kuzu ya da dana eti)
2 tatlı kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı haşlanmış nohut
1/2 su bardağı kestane
1/2 su bardağı kuru İzmir üzümü
1/2 su bardağı
Badem içi: 1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tuz, karabiber
4-5 su bardağı sıcak su (et suyuyla tamamlanacak)
HAZIRLANIŞI
Önce kuşbaşı etlerin üzerine çıkacak kadar sıcak suyla haşlanmaya bırakın. Pirinçleri, içine 1 tatlı kaşığı tuz kattığınız sıcak suda ıslatın. Üzümleri yıkayıp, süzdürün. Kestaneleri bıçakla ortasından bıçakla yarıp, haşlayın. Pilav tenceresinin içine yağları koyup, kızdırın. Yıkanmış ve süzdürülmüş pirinçlerle beraber haşlanmış ve süzdürülmüş etleri de tencereye aktarın. Sürekli karıştırarak 5-6 dakika etli pirinci kavurun. Öte yandan haşlanmış ve kabukları soyulmuş kestaneleri, üzümleri, badem içi ve ceviz içiyle beraber haşlanmış nohutları da tencerenin içine ilave edin. Yine birkaç dakika karıştırarak kavurun. Artık pilavın suyunu, et suyuyla tamamlayıp ekleyebilirsiniz. En sonunda tarçın, yenibahar, tuz ve karabiberi de pilavın içine katıp, tencerenin kapağını kapatın. Orta ısıda pilav suyunu çekince ocağın altını epeyce kısın ve 5-6 dakika daha pişirip, ocaktan alın. Servise sunmadan önce 30 dakika demlendirip, dinlendirin. Ilık olarak ikram edin.