CaddeKırmızı ete doyanlar için

Kırmızı ete doyanlar için

10.12.2008 - 01:59 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı sofraları genelde kırmızı et ağırlıklı olur. Oysa uzmanlar aşırı tüketiminin zararlarına dikkat çekiyor. En iyisi kırmızı etli yemeklere mola verip tavuk pişirmek!

Kırmızı ete doyanlar için

SOĞANLI TAVUK SIVAMA
MALZEMELER:
4 - 6 adet tavuk budu
5 - 6 adet orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı margarin veya tereyağı
1 su bardağı sıcak su

Terbiye sosu için:

1 yemek kaşığı ketçap
3 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber, kekik
1 adet limon suyu

HAZIRLANIŞI

Öncelikle tavuk butlarını terbiye ederek lezzetlendirmeniz gerekir. Geniş ve derin bir kabın içine ketçap, yoğurt, kekik, zeytinyağı, tuz ve karabiberi koyarak çatalla çırpın. İçine limonun suyunu sıkın ve karıştırın. Çatalla 7-8 yerinden deldiğiniz tavuk butlarını bu terbiye sosunun içine koyarak, her tarafını iyice bulayın. Sonra da üzerini kapatarak, buzdolabında ya da serin bir yerde en az yarım saat, vaktiniz varsa bir gece bekletin.
Öte yandan soğanları soyup her birini ortadan ikiye bölün ve yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Geniş bir tencereye yağı koyun, erir erimez içine soğanları ekleyip, iyice sararıncaya kadar kavurun. İçine bir tatlı kaşığı kadar toz şeker ilave edip, bir dakika kavurun.
Ardından tavukları üzerindeki soslarıyla birlikte soğanların ortasına oturtun. Önce hiç su katmadan tavukları çevire çevire 7 - 8 dakika kızartın. Sonra 1 bardak sıcak suyu aktarıp tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 20 - 25 dakika pişirin.
Servis yaparken tavuk budunun üzerine bol soğan serpiştirip yanına kızarmış patates ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

CEVİZLİ KAYMAKLI KABAK TATLISI
MALZEMELER:
1 kg tatlı balkabağı
3 su bardağı toz şeker
2 - 3 adet karanfil (varsa)
1 su bardağı su
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
100 - 200 gr. taze süt kaymağı (veya hazır krema)

HAZIRLANIŞI
Balkabağının kabuklarını soyun (soyulmuş hazır kabak da kullanabilirsiniz). Yeşil kısımlarını kesip karpuz dilimi gibi doğrayın. Dilimleri yaklaşık 5 cm kalınlığında parçalara bölüp orta boy bir çelik tencereye koyun.
Üzerlerine toz şekeri serpiştirip oda sıcaklığında en az 4-5 saat bekletin. Böylece kabaklar suyunu bırakır. Hatta bazı kabaklar o kadar sulu olur ki hiç su eklemeniz gerekmez.
Beklettiğiniz kabakları, kısık ateşin üzerine oturtun. Bir su bardağı suyu da tencerenin kenarından aktarın.
Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte, 50-60 dakika, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin (dikkat etmeniz gereken nokta, kabakların dağılmamasıdır).
Kabakları ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Servis tabağına aktarıp dövülmüş cevaz ya da taze kaymakla süsledikten sonra servis yapın.

Haberin Devamı

PİRİNÇLİ MANTAR ÇORBASI
MALZEMELER:
2 su bardağı dolusu (250-300 gr) taze mantar (veya konserve mantar)
1 çay bardağı pirinç
1 adet limonun suyu
25-30 gr tereyağı veya bitkisel margarin
6 tatlı kaşığı un
8 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
1 adet yumurtanın sarısı
2 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Ta­ze man­tar­la­rı akan su­yun al­tın­da ova­la­ya­rak yı­ka­yıp sü­zün. Pi­rin­ci de iyi­ce yı­ka­yıp süz­dük­ten son­ra or­ta boy bir ten­ce­re­ye ak­ta­rın. Man­tar­la­rı is­ter­se­niz in­ce­cik, is­ter­se­niz boy­la­ma­sı­na ka­lın di­lim­ler ha­lin­de doğ­ra­yıp pi­rin­cin üze­ri­ne ek­le­yin.
4 su bar­da­ğı sı­cak et ya da ta­vuk su­yu ve 1 li­mo­nun su­yu­nu da ila­ve edin. Kay­na­ma­ya baş­la­dık­tan yak­la­şık 10 da­ki­ka son­ra ocak­tan alın.
Öte yan­dan ya­ğı çor­ba pi­şi­re­ce­ği­niz ten­ce­re­de eri­tip unu da he­men ak­tar­dık­tan son­ra sü­rek­li ka­rış­tı­ra­rak 2-3 da­ki­ka ka­dar ka­vu­run. Sa­ra­ran unun üze­ri­ne 4 su bar­da­ğı et ya da ta­vuk su­yu­nu ve haş­la­dı­ğı­nız pi­rinç­li man­ta­rı su­yuy­la be­ra­ber ak­ta­rın.
Çor­ba­yı sü­rek­li ka­rış­tı­ra­rak, kay­na­yın­ca­ya ka­dar pi­şi­rin. Di­ğer ta­raf­tan, süt, yu­mur­ta sa­rı­sı, tuz ve ka­ra­bi­be­ri bir tas­ta çır­pın. Çor­ba­nın al­tı­nı ha­fif­çe kı­sıp yu­mur­ta­lı sü­tü ya­vaş ya­vaş ve bir yan­dan çor­ba­yı ka­rış­tır­ma­ya de­vam ede­rek ek­le­yin.
Yak­la­şık 10 da­ki­ka da­ha pi­şi­rip ocak­tan alın. İs­ter­se­niz zey­tin­ya­ğı­nı kü­çük bir ta­va­da kız­dı­rıp pul bi­ber ek­le­ye­rek ha­zır­la­dı­ğı­nız so­su çor­ba­nın üze­rin­de gez­direbilir­siniz. Üzerini ren­delen­miş kaşar pey­niriy­le süs­leyerek de ser­vise sunabilir­siniz. Bu çor­bayı ocak­tan al­madan 5 dakika ön­ce 1 kah­ve fin­canı hazır süt kremasını ek­leyin. Lez­zetini daha da art­ır­mış olacak­sınız.

Haberin Devamı

MEVLÂNA (TEKKE) PİLAVI
MALZEMELER:
3 su bar­da­ğı pi­rinç
250 gr kuş­ba­şı et (ku­zu ya da da­na eti)
2 tat­lı ka­şı­ğı te­re­ya­ğı
2 ye­mek ka­şı­ğı sı­vı­yağ
1 su bar­da­ğı haş­lan­mış no­hut
1/2 su bar­da­ğı kes­ta­ne
1/2 su bar­da­ğı ku­ru İz­mir üzü­mü
1/2 su bar­da­ğı
Ba­dem içi: 1/2 su bar­da­ğı iri çe­kil­miş ce­viz içi
1 tat­lı ka­şı­ğı tar­çın
1 çay ka­şı­ğı ye­ni­ba­har
1 çay ka­şı­ğı tuz, ka­ra­bi­ber
4-5 su bar­da­ğı sı­cak su (et su­yuy­la ta­mam­la­na­cak)

Haberin Devamı

HAZIRLANIŞI
Ön­ce kuş­ba­şı et­le­rin üze­ri­ne çı­ka­cak ka­dar sı­cak suy­la haş­lan­ma­ya bı­ra­kın. Pi­rinç­leri, içi­ne 1 tat­lı ka­şı­ğı tuz kat­tı­ğı­nız sı­cak su­da ıs­la­tın. Üzüm­le­ri yı­ka­yıp, süz­dü­rün. Kes­ta­ne­le­ri bı­çak­la or­ta­sın­dan bı­çak­la ya­rıp, haş­la­yın. Pi­lav ten­ce­re­si­nin içi­ne yağ­la­rı ko­yup, kız­dı­rın. Yı­kan­mış ve süz­dü­rül­müş pi­rinç­ler­le be­ra­ber haş­lan­mış ve süz­dü­rül­müş et­le­ri de ten­ce­re­ye ak­ta­rın. Sü­rek­li ka­rış­tı­ra­rak 5-6 da­ki­ka et­li pi­rin­ci ka­vu­run. Öte yan­dan haş­lan­mış ve ka­buk­la­rı so­yul­muş kes­ta­ne­le­ri, üzüm­le­ri, ba­dem içi ve ce­viz içiy­le be­ra­ber haş­lan­mış no­hut­la­rı da ten­ce­re­nin içi­ne ila­ve edin. Yi­ne bir­kaç da­ki­ka ka­rış­tı­ra­rak ka­vu­run. Ar­tık pi­la­vın su­yu­nu, et su­yuy­la ta­mam­la­yıp ek­le­ye­bi­lir­si­niz. En so­nun­da tar­çın, ye­ni­ba­har, tuz ve ka­ra­bi­be­ri de pi­la­vın içi­ne ka­tıp, ten­ce­re­nin ka­pa­ğı­nı ka­pa­tın. Or­ta ısı­da pi­lav su­yu­nu çe­kin­ce oca­ğın al­tı­nı epey­ce kı­sın ve 5-6 da­ki­ka da­ha pi­şi­rip, ocak­tan alın. Ser­vi­se sun­ma­dan ön­ce 30 da­ki­ka dem­len­di­rip, din­len­di­rin. Ilık ola­rak ik­ram edin.