26.05.2013 - 20:12 | Son Güncellenme:
NEŞE MESUTOĞLU / nese.mesutoglu@milliyet.com.tr
TARiHi YARIMADA
Akdeniz Hatay Sofrası
Hataylı bir aile tarafından işletilen bu restoran, bölgenin otantik ve kaliteli yemeklerini müşterilerine servis ederek mükemmel bir iş çıkarıyor. Hatay’ın Suriye yönetimi altındaki geçmişi, özellikle başlangıçlar masaya geldiğinde çok iyi anlaşılıyor.
Adres: Ahmediye Cad. No: 44/A Fatih
Tel: 0 212 531 33 33
Doğu Türkistan Vakfı Aşevi
16’ncı yüzyılda medrese olarak kullanılan bir binanın avlusundaki Doğu Türkistan Vakfı Aşevi, Çin’in batısındaki Şincan’dan İstanbul’a gelen ve memleket hasreti çeken Uygur Türklerine sıla yemekleri sunuyor. Restoranın yıldızları; ev yapımı erişte, yağda kavrulmuş dana eti, soğan ve yeşil biberden oluşan lagman ve mantı.
Adres: Dedeefendi Cad. No: 4 Eminönü Tel: 0 212 512 64 06
Doyuran
Aralarında ıspanak, musakka, mantı ve pilav üstü nohudun yanı sıra çeşitli geleneksel tencere yemekleri- nin de yer aldığı 4-5 çeşit günlük spesiyali her gün Doyuran’da tadabilirsiniz. Hem profesyonel hem de ev sıcaklığında...
Adres: Ördekli Bakkal Sok.
No: 10 Kumkapı
Tel: 0 212 458 26 37
Meşhur Unkapanı İMÇ Pilavcısı
15 yıldır her gece bir grup adam, sokak lambasının altında parlayan pilav arabasının etrafında toplanıp zombiler misali karınlarını doyuruyor. Arabada sadece tavuklu, nohutlu pilav ve ayran var. Çok keyif verici bir fiyat karşılığında çok keyif verici bir yemek.
Adres: Atatürk Bulvarı, Unkapanı
Şehzade Erzurum Cağ Kebabı
İstanbul’da birçok kebapçı var ama cağ kebabı satan yer sayısı üzücü denebilecek kadar az. Restoranda 3-5 masa ve üzerinde kuzu eti parçalarının yavaş yavaş piştiği bir odun ateşi bulunuyor.
Adres: Hocapaşa Sok. No: 3/A Sirkeci
Tel: 0 212 520 33 61
YUKARI BEYOĞLU
Dürümzade
Lavaşın içine koydurabileceğiniz üç seçenek var: Yavuk şiş, çok acılı Adana kebap ya da az acılı Urfa kebap. Şişe geçirilmiş etler kömür ızgarasında pişiriliyor. Bu noktada işin sırrı; ateşi tam kararında harlamak.
Adres: Kamer Hatun Cad. No: 26/A Beyoğlu
Tel: 0 212 249 01 47
Lades
Lades, klasik tencere yemeklerinin ve buhar masası spesiyallerinin servis edildiği eski usul yerel bir lokanta. Lades 2’nin camında da yazıldığı üzere, burada pazartesi ve perşembeleri pilav üstü döner yiyebilirsiniz. Salıları pul biberli Arnavut ciğeri günü.
Adres: Sadri Alışık Sok No: 14 Beyoğlu
Tel: 0 212 251 32 03
AŞAĞI BEYOĞLU
Beyoğlu Öğretmenevi
Mekânın Haliç’in sularına bakan manzaralı yemek salonunda, beş taburelik ufak ama sevimli bir bar daha var. Mönüde çok fazla sürpriz yok; her zamanki mezeler, kebaplar ve balık ızgara. Pirzolalar çok sıra dışı değil ama tıpkı mezeler gibi, Beyoğlu’nun turistik Nevizade Sokağı’ndaki meyhanelerde yiyebileceğiniz benzerlerinden eksiği de yok.
Adres: Meşrutiyet Cad. No: 58 Beyoğlu Tel: 0 212 252 43 43
Fıccın Leziz
Çerkez yemeklerinin yanı sıra, Türk yemekleri de birçok başka restorandakine kıyasla çok iyi.
Adres: Kallavi Sok. No: 13/1 Beyoğlu
Tel: 0 212
243 83 53
GALATA VE LiMAN
Akın Balık
Karaköy Balık Pazarı’nın köşesindeki Akın Balık sade, ucuz bir balık restoranı. Haliç’ten sadece birkaç adım uzaklıktaki mekâna geldiğimiz zaman kendimizi İstanbul’dan ayrılmış, bir sahil kasabasına tatile gelmiş gibi hissediyoruz.
Adres: Fermeneciler Cad. Ali Yazıcı Sok. Gümrük Han No: 10 Karaköy
Tel: 0 212 244 97 76
BOĞAZ
Abracadabra
Mekânın sahibi ve aşçısı Dilara Erbay’ı iş üzerindeyken izlemenizi tavsiye ediyoruz. Dilara’nın hazırladığı mezeler genellikle o gün pazarda taze ne varsa onunla hazırlanan yaratıcı yemekler.
Adres: Arnavutköy Cad. No: 50/1 Arnavutköy
Tel: 0 212 358 60 87
Beşaltı Kirvem
Kelimenin tam anlamıyla duvar kovuğu kadar olan mekânın yemekleri ve atmosferi bize özlediğimiz Meksika ve ABD taqueria’larını (taco dükkanı) hatırlatıyor.
Adres: Mumhane Cad. No: 35/B Karaköy
Tel: 0 212
244 03 47
Adem Baba
Zamanında Boğaz’ın Arnavutköy kıyılarındaki mütevazı balık teknelerinden biri olan Adem Baba, bugün aynı cadde üzerinde üç şubesi olan yerel bir deniz ürünleri imparatorluğu.
Adres: Satışmeydanı Sokak No: 2 Arnavutköy
Tel: 0 212 263 29 33