25.02.2012 - 20:31 | Son Güncellenme:
NEŞE MESUTOĞLU/nese.mesutoglu@milliyet.com.tr
BARBA NE DEMEK? Barba Latincede ‘sakal‘, Rumcada ‘amca’ anlamına geliyor. Eski İstanbul’da meyhane- ciler, yaşını başını almış, kalender kişiler ‘barba’ diye anılırdı.
KARiDES TAVA
1- RAKILIMalzemeler:
* 1/2 kg küçük karides
* 2 yemek kaşığı un
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 kahve fincanı rakı
Hazırlanışı: Küçük karidesleri ayıklamadan una bulayın, sonra tavaya atıp kızartın. İnmesine yakın tavaya bir kahve fincanı kadar rakı dökün. Kabak çekirdeği gibi yiyebilirsiniz.
2- TEREYAĞLIMalzemeler:
* 1/2 kg karides
* 1 yemek kaşığı tereyağı
* 1 limon
* 2 diş sarımsak
Hazırlanışı: Karidesleri ayıkladıktan sonra sarımsakla beraber tereyağında kavurun. İnmesiyle yakın kırmızı pul biber dökün. Tabağınızdayken biraz limon sıkabilirsiniz.
ZEYTiNYAĞLI BEZELYE
Malzemeler:
* 1 buçuk kg taze bezelye veya
* 1 kutu 0 numara konserve bezelye
* 10 adet arpacık soğanı veya 2 orta boy kuru soğan
* 2 havuç
* 1 yemek kaşığı toz şeker
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 demet dereotu
* 1 su bardağı zeytinyağı
* 2 su bardağı içme suyu
Hazırlanışı: İster tazesini ister konservesini kullanın, bezelye rakı sofrasına yakışan zeytinyağlı enfes bir mezedir. Kullanacağınız bezelyeniz konserveyse iyice yıkayın. Tencereye bezelye ile birlikte soğan, toz şeker, doğranmış havuç, dereotunun saplarını, zeytinyağı, tuz ve içme suyu koyup bir saat pişirin. Cam kaba alınca üzerine ince kıyım dereotu serpin.
PATLICAN SALATASI
Malzemeler:
* 4 adet kemer patlıcanı
* 1 su bardağı zeytinyağı
* 1 limonun suyu
* 1 diş sarımsak
Hazırlanışı: Ateşte közleyerek yapacağımız bu meze, bazı lokantalarda kolay olsun diye yağda kızartılarak yapılıyor ki, bu işlem kesinlikle yanlış. Yediğiniz mezede köz kokusunu alamadığınız zaman o patlıcan salatası değildir. Közlediğiniz patlıcanların kabuklarını bıçak yardımıyla soyup atın, içini bıçakla kesin. Bir tasta zeytinyağı, sarımsak ezmesi ve limon suyuyla patlıcanı karıştırın. Bu karışıma, kimi lokantalarda katılan süt ve nişastayı katiyen koymayın. İsterseniz domates, kuru soğan, dövülmüş sarımsak ilavesiyle servis edebilirsiniz.
ÇERKES TAVUĞU
Malzemeler:
* 2 göğüs tavuk
* 2 tavuk budu
* 4 diş sarımsak
* 200 gram ceviz
* 1/2 bayat ekmek içi
* Tavuk suyu
* 1/2 çay bardağı süt
* 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
* 1 çay bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı: Tavuk etlerini haşladıktan sonra suyunu bir kenara ayırın. Soğuyan etleri elinizle lime lime doğrayıp bir cam kaba koyun. Havanda dövdüğünüz sarımsağı, kuru ekmeği, 150 gram kadar ceviz ve tavuk suyunu sütle yoğurun. Elde ettiğiniz bulamacı tavukların üzerine serin. Zeytinyağını kızdırıp toz kırmızıbiberle karıştırdıktan sonra üzerine dökün. Kalan cevizleri de serpiştir.
YEŞiL MERCiMEK PiYAZI
Malzemeler:
n 1/2 kg yeşil mercimek
* 1 orta boy kırmızı soğan
* 1/4 maydanoz
* 4 diş sarımsak
* 1 çay kaşığı tuz
* 1/2 su bardağı sirke
* 1/2 su bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı: Akşamdan ıslattığınız yeşil mercimeği, sabah 20 dakika haşlayın. Helmelenmeyip diri kalmasına dikkat edin. Suyunu süzüp cam kaba alın. Yemeklik doğradığınız soğanı, havanda ezdiğiniz sarımsağı ve ince kıyım maydanozu serpip karıştırın. Sirkeyi, tuzu ve zeytinyağını kasede karıştırıp üzerinde gezdirin.
MAYIS PiLAKiSi
Malzemeler:
* 1/2 kg dermeson fasulyesi
* 2 baş orta boy kuru soğan
* 2 adet havuç
* 1 diş sarımsak
* 2 dal kereviz yaprağı
* 1/4 demet maydanoz
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı toz şeker
* 1 su bardağı sızma zeytinyağı
* İçme suyu
Hazırlanışı: Akşamdan ıslattığınız yarım kilo dermeson fasulyesini yıkadıktan sonra, yarım saat ağır ateşte kaynatın. Suyunu süzdüğünüz fasulyeyi tencerede tutarken iki baş bütün kuru soğanı, halka halka doğradığınız havucu, bir tatlı kaşığı tuzu, bir tatlı kaşığı toz şekeri, bir diş sarımsağı, bir su bardağı sızma yağı, kıyılmış kereviz yapraklarını ilave edip üzerini iki parmak yukarıda kalacak kadar suyla doldurup yarım saat pişirin. Servis edeceğiniz zaman maydanoz yaprakları ve tekrar sızma yağı ilave etmeyi unutmayın. Ayrıca biliniz ki pişirirken içerisine sarımsak koyduğunuz zeytinyağlılar üzün süre korunamaz. Onun için sadece bir diş sarımsakla yetindik. Bir de minik not: Renginin baharı andırmasından dolayı bu mezeye Rumlar bu ismi yakıştırmıştır.
KABAK SÖĞÜŞOldukça körpe kabakların dışını kabak soyacağıyla kazıyıp bütün olarak veya kalın parçalar halinde suda haşlayın. Suyunu iyice süzdükten sonra üzerine ister zeytinyağı-limon ve dereotu ilavesiyle salata, isterseniz sarımsaklı yoğurt dökerek hafif bir meze hazırlayabilirsiniz.
MANTAR SOTEMalzemeler:
* 2 avuç kültür mantarı
* 1 büyük boy kuru soğan
* 1/4 demet maydanoz
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı toz karabiber
* 1 çay bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı: Dairesel doğradığınız soğanı zeytinyağında kavururken mantarları da doğrayıp ilave edin. Her ikisinin kavrulması 10 dakika sürebilir. Biberi, tuzu ve maydanozu ekleyip üç dakika pişirin.
TEREYAĞINDA MANTARMalzemeler:
* 2 avuç kültür mantarı
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* 1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı: Tavada erittiğiniz tereyağına doğradığınız mantarları atıp devamlı karıştırın. İnmesine yakın tuzu atın. 10 dakikada mezeniz hazırdır. İsteğe bağlı olarak karabiber veya kırmızı pul biber
koyabilir, limon da sıkabilirsiniz.
ZEYTİNYAĞLI YER ELMASIMalzemeler:
* 1 kg yer elması
* 3 baş kuru soğan
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 2 su bardağı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı toz şeker
* 2 su bardağı içme suyu
* 1 yemek kaşığı nane
* 1 havuç
Hazırlanışı: Bir kilo yer elmasına üç baş kuru soğan, bir dilimlenmiş havuç, bir yemek kaşığı toz şeker, bir tatlı kaşığı tuz, iki su bardağı zeytinyağı, iki su bardağı içme suyu koyup 30 dakika ağır ateşte pişirin.
Servis sırasında kuru nane pek yakışacaktır.
Yer elmalarının dış kabuğunu soyup dilimleyerek, üzerine tuz ve limon
ilavesiyle çiğden meze yapabilirsiniz.