Bir dinazorla karşılaşmak gibiydi benim için! Neslinin tükendiğini sanırken bir anda karşımda zeplin duruyordu! Üstelik beni içine alıp göklere havalandıracaktı!
Her şey Türk Hava Yolları’nın basın davetiyle başladı… Almanya’nın Friedrichshafen hattının tanıtım gezisi için gelen programı incelediğimde içinde ‘Zeplinle uçuş’ maddesinin yer aldığını gördüm. Zeplin mi? Bir saniye, son zeplini 1937’de trajik Hindenburg faciasıyla tarihin derinliklerinde kaybetmemiş miydik? Günümüzde, dikkat çekici bir reklam panosu olarak kullanılan birkaç tanesinin varlığını duymuştum ama zeplinlerin yeniden hava taşımacılığı amacıyla üretildiğini, yolcu aldığı haberlerini atlamışım demek ki! Meğer göklerin narin devleri çaktırmadan geri dönmüş, hem de yeni teknolojiyle kuşanıp güçlenerek!
Zeplin havalanıyor
2 Temmuz 1900 günü Almanya’nın Friedrichshafen şehrinde tarihi bir an gerçekleşiyor! İki sene evvel çılgın kont Ferdinand von Zeppelin’in, Bodensee (Konstanz) Gölü üzerine inşa ettirdiği yüzer binadan, kocaman bir hava gemisi göğe yükseliyor. Kısa süreli çığlıklar ve kaçışmaların ardından, alkışlar geliyor. 128 m. uzunluğunda, 11 m. çapındaki ilk zeplin gökyüzünde süzülünce yeni bir dönem başlıyor ve bu tarz hava gemileri ‘Zeppelin’ olarak anılıyor… Zaman içinde zeplinlerle Avrupa’dan Amerika’ya yolcu taşınıyor. Ta ki 1937’ye kadar...
Hindenburg faciası
245 m. uzunluğunda, o ana kadar yapılmış olan en büyük zeplin, LZ 129 Hindenburg, Frankfurt’tan kalkıyor ve 6 Mayıs’ta ABD’nin New Jersey eyaletindeki Lakehurst hava üssüne geliyor.
Ne var ki hidrojen gazıyla dolu zeplin iniş sırasında bir anda alev alıyor ve kül oluyor! 36 kişinin hayatını kaybettiği; yüzlerce kişinin gözü önünde cereyan eden bu olay, tüm dünyayı şoke ediyor ve zeplinlerin devri kapanıyor…
Yeni sürüm zeplinler...
1993’de Luftschiffbau Zeppelin şirketi yeniden kuruluyor ve ‘LZ NT 07’ adıyla yeni modeller üretmeye başlıyor, ilk yeni model 2001’de havalanıyor. Şimdiki zeplinlerin isminin yanında “NT’ yani ‘neue technologie’ (yeni teknoloji) yazıyor… Artık tehlikeli hidrojen gazı yerine alev almayan helyum gazı kullanılıyor.
Gezen bilir