Katar’ın kaderi topraklarında keşfedilen petrol rezervleriyle bir anda külkedisi masalı misali değişmiş. Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Katar’ı keşfetmelisiniz...
Bir ülke düşünün ki nüfusunun yüzde 88’ini oraya çalışmak için giden göçmenler ve yabancılar oluştursun. Ve geriye kalan yüzde 12’lik asıl sakinleri için de kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 145 bin dolar olsun! Burası dünyanın en zengin üç ülkesinden biri olarak kabul edilen Katar...
1940’lardan önce ekonomisi balıkçılık ve inci avcılığına dayanan Katar’ın kaderi, topraklarında keşfedilen petrol rezervleriyle bir anda külkedisi masalı misali değişmiş…
Bu yetmezmiş gibi küresel doğalgaz rezervlerinin yüzde 15’ini de topraklarında barındırdığı ortaya çıkan ülkenin ekonomisi, 1990’lardan sonra başladığı doğalgaz üretimiyle taçlanmış. Hal böyle olunca Katar’da hızla gelişmeye başlayan birçok sektörde ve farklı alanlardaki yatırımlarda işgücü eksiği hasıl olmuş.
Elbette artık bir prensese dönüşen külkedisi yeniden bulaşıkları yıkayıp, yerleri silecek ve çile çekecek değil ya! Bunlar için kendisine dünyanın pek çok yerinden yardımcılar koşmuş gelmiş…
Başkent Doha’nın sokaklarında dolaşırken Katarlılar’dan çok Hintli, Nepalli, Filipinli, Mısırlı ve Bangladeşliler’e rastlamamız işte bundan. 2 milyon 269 bin nüfuslu ülkenin sadece 278 bini Katarlı. Gelen göçmenler inşaat, hizmet, enerji ve yeme - içme sektörlerlerinde çalışıyor. Ülkede yaklaşık 5 bin Türk vatandaşı var.
Son olarak 2022’de Dünya Kupası’na gerçekten ev sahipliği yapacak mı, yapmayacak mı sorularıyla kafalarımızı meşgul eden Katar, umarım bu konudaki çarpıcı rüşvet iddiaları ve soruşturmalarından alnının akıyla çıkar ve bu turnuvanın düzenlendiği ilk Arap ülkesi, ilk Orta Doğu ülkesi olmayı başarır. Daha da önemlisi paranın kendisini bozmadığını göstermiş olur bize külkedisi, bilakis hayırlara vesile olarak kullanıldığını…
Gezen bilir
- Katar’ın sembolü Oriks. Buraya özgü, soyu tehlike altında olan bir antilop türü... Hediyelik eşyalarda ve ulusal havayolları Qatar Airways’in logosunda göreceksiniz.
- İstanbul - Doha arası yolculuk 4 saat. Vizenizi 110 Katar Riyali (yaklaşık 70 TL) karşılığında havaalanında alabilirsiniz.
- Doha’da 1 litre benzin, 1 Katar Riyali (0,63 TL)... Benzin sudan ucuz, alım gücü yüksek olunca yollar araç dolu; trafik yoğun.
- Souq Waqif’te dükkanlar sabah 10.00’da açılıyor, 12.00’de kapanıyor ve 16.00’dan sonra tekrar açılıp canlılığına kavuşuyor. Perşembe ve cuma geceleri düzenlenen eğlencelerde geleneksel müziklerle Katarlı erkekler dans ediyor.
- The Pearl Qatar Adaları ülkede yabancıların mülkiyet satın alabildiği ilk yer. Bir oda, bir salon 100 metrekarelik en ucuz evin fiyatı 1 milyon 330 bin TL civarında...
Veni, vidi, vici
CORNICHE: 7 km. boyunca uzanan bu sahil caddesi, Doha’nın en güzel en sevilesi yerleri arasında. Yürüyüş yapabilir, West Bay manzarasını fotoğraflayabilir, geleneksel teknelerle körfezde dolaşmaya çıkabilirsiniz.
WEST BAY: Doha’nın silüetini oluşturan gökdelenler bölgesi… Hepsi mimari bir başarı öyküsü olan gökdelenlerin arasında silindir şekli ve “brise soleil”i (güneş kesici panel) ile dikkat çeken Doha Kulesi, 125 milyon dolara mal olmuş, yedi yılda yapılmış.
SOUQ WAQIF: Hem başkentin en turistik noktası, hem de Dohalılar’ın buluşma ve sosyalleşme alanı… Her türlü damak zevkine uygun restoranlar, kafeler; labirent misali koridorlarda bulabileceğiniz envai çeşit dükkanlar, hediyelik eşyacılar ve otantik dokusuyla Souq Wakif tüm gününüzü sıkılmadan geçirebileceğiniz bir yer.
THE PEARL QATAR: 400 hektarlık insan yapımı bu adalar Doha’nın en lüks yerlerinden biri… Gökyüzünden bakıldığında içinde inci olan üç istiridye şeklinde görünüyor.
Üzerinde lüks yaşam alanları, beş yıldızlı oteller, dünyaca ünlü markaların mağazaları, restoranlar yer alıyor. Yapımına 2007’de başlanmış 2018’de tamamlandığında maaliyetinin 15 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.