Gülay Afşar

Gülay Afşar

gulay.afsar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sanatın dili, dini ve ırkı yok. Sanat, evrensel olan. Bunun en güzel örneklerinden biri, Türk modern sanatının öncü isimlerinden Fahrelnissa Zeid’e küresel sanat dünyasından yükselen ilgi. Hayatta olmasa da sanatçının eserleri, 2017 yılı boyunca dünyanın önemli sanat merkezlerinde meraklılarıyla buluşuyor. 13 Haziran’dan itibaren, dünyanın en önemli modern sanat müzelerinden biri olan Londra’daki Tate Modern’de bir Zeid retrospektifi sanatseverlere kapılarını açıyor. Sanatçının eserleri, bugüne kadar dünyada birçok önemli karma sergide yer aldı ancak bu kez bir retrospektif olması Türkiye adına çok önemli. Nitekim Türkiye’de kapsamlı bir Zeid koleksiyonuna sahip olan İstanbul Modern de böylesi önemli bir sergiye eser ödünç vermenin haklı gururunu yaşıyor.

Haberin Devamı

İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu, Tate Modern’de sergilenecek 44 eserin 8’inin İstanbul Modern koleksiyonundan Londra’ya gittiğini anlatırken çok heyecanlıydı. Üstelik serginin tanıtımında İstanbul Modern için anlamı büyük olan, müzenin kuruluşu öncesinde Zeid’in ailesi tarafından bağışlanan ve 12 yıldır yeri değişmeksizin aynı duvarda sergilenen ‘Cehennemim’ adlı başyapıt yer alıyor. Londra’daki sergi, 8 Ekim’e kadar devam edecek. Bu tarihler, önemli bir zamanlamaya da işaret ediyor. Çünkü her yıl Londra’da gerçekleşen Frieze Sanat Fuarı, 5- 8 Ekim tarihleri arasında uluslararası sanat çevrelerini bir araya getiren büyük etkinliklerden biri. Tarih itibarıyla Zeid retrospektifinin bu kapsamda yer alması sergiyi daha da ayrıcalıklı kılıyor.

Bu arada Londra’daki Zeid etkinlikleriyle eşzamanlı olarak İstanbul Modern’in

kısa süreli sergiler alanında müzenin koleksiyonundan özel bir seçki, Türkiye’deki sanat izleyicisine kapılarını açmış durumda.

Sanatçının 23 eserinin sunulduğu sergiyse, İstanbul Modern’de 30 Temmuz’a kadar görülebilir.

ROSENHANG MÜZESİ KOLEKSİYONUNDA BİR TÜRK

Bir güzel haber de Almanya’dan geliyor. Ahmet Güneştekin’in uluslararası sanat yolculuğunun Almanya’nın farklı şehirlerinde devam ettiğinden bahsetmiştim. İşte o duraklardan biri daha, Weilburg’daki Rosenhang Müzesi. Galeri Michael Schultz tarafından düzenlenen, sanatçının ikonik işlerinden oluşan ‘Mavi Efsane’ başlıklı sergi, 5 Haziran’da açıldı. Açılış, Avrupa’dan önemli sanat çevreleri ve koleksiyonerlerin katılımıyla gerçekleşti. 31 Ağustos’a kadar ziyaret etmek mümkün. Ayrıca Güneştekin’in işlerinden özel bir seçki, Rosenhang Müzesi’nin koleksiyonuna dahil olacak.

Haberin Devamı

Rosenhang Müzesi, gelenek ve modernin iç içe geçtiği yerleşimlerden biri olan Weilburg’da, eski bira fabrikasından dönüştürülmüş bir sanat müzesi. Gerhard Richter, Stephan Balkehnhol, Elvira Bach, Georg Baselitz, Markus Lüpertz, Jörg Immendorff, Günther Uecker, Otto Piene ve Heinz Mack gibi sanatçıların işleri yer alıyor. Güneştekin de bu isimlerin bulunduğu müze koleksiyonuna Türkiye’den giren ilk sanatçı oldu.

Kendisinin ilk kez Almanya’da ziyarete açılan ‘Mavi Efsane’ başlıklı sergisi, mitolojilerle moderniteyi yan yana getirirken, yağlıboya işlerinde yansıma bulan sanatsal alanı bu kez tekstil üzerine taşıyor. Anadolu’da kırkyama denilen (patchwork), parça parça kumaşların kadınlarımız tarafından birbirine eklenmesiyle ortaya çıkan bu işler, Güneştekin’in çizdiği desenler üzerinden özgün birer eser olarak meraklılarıyla buluşuyor.