Yaşadığımız coğrafyada zor zamanlar hakimken başka mevzular açmak, kolay değil elbette. Ama her zaman savunduğum gibi, esas böyle zamanlarda sanata sığınmak daha elzem. Biz yine öyle yapalım, en azından birkaç satırda nefes alalım.
Bu hafta sinemanın büyük ödülleri Oscarlar için adaylar açıklandı. Her ne kadar Oscar yolundaki yapımların daha pek azını seyretmiş olsam da, şu ana kadar edindiğim bilgi çerçevesinde, adaylarla ilgili birtakım başlıklar paylaşabilirim:
- Kısa süre öncesinde sahiplerini bulan Altın Küre Ödülleri, zannedildiği gibi Oscar’ın habercisi olmayabilir. Altın Küre’yi silip süpüren, adı akılda zor kalan ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, Oscar adaylığı yarışında ‘Shape of Water’ın gerisinde kaldı. ‘Shape of Water’, 13 adaylıkla tüm zamanların en fazla adaylık alan filmlerinden biri oldu. Kısa adıyla ‘Three Bill-boards’, yedi adaylıkla yine de favorilerden olduğunu ispatladı.
- “Başka hangi filmler çok adaylık aldı?” derseniz; Türkiye’deki seyircinin de ilgi gösterdiği savaş filmi ‘Dunkirk’ ve Churchill biyografisi ‘Darkest Hour’, yarışta öne çıkan diğer yapımlar oldu.
- ‘En İyi Yönetmen’ kategorisinde büyük isimlerin yarışına ‘Get Out’ ile Jordan Peele ve ‘Lady Bird’le Greta Gerwig’in dahil olması hoş göründü.
- Gerwig, ‘En İyi Yönetmen’ kategorisinde Oscar’a aday olabilen beşinci kadın yönetmen olarak tarihe geçti.
- Meryl Streep, Oscar tarihindeki yerini korudu. ‘The Post’taki rolüyle bu yıl da aday oldu. Böylece 21’inci kez adaylık statüsü kazandı.
- ‘The Post’, Streep’e yaradı ama uzun süredir bir türlü aday olamayan Tom Hanks ve Steven Spielberg’i yarışa dahil edemedi. Hanks 17 yıldır, Spielberg ise 10 yıldır adaylık yüzü görmedi.
- Biz dahil olamasak da halen ‘En İyi Yabancı Dilde Film’ kategorisi için heyecanlanıyoruz. Bu yıl Fatih Akın’ın filmi ‘Paramparça’ için beklemedeydik. Ama o da olmadı. Akın, Altın Küre’yi aldı ama Oscar yarışında dışarıda kaldı. Akademi üyeleriyle Hollywood Yabancı Basın Birliği bu konuda ayrı düştü.
- Anladığım kadarıyla, ‘En İyi Kadın Oyuncu’, Sally Hawkins’le (‘Shape of Water’) Frances Mcdormand (‘Three Bill-
boards’) arasında tahmin edildi.
- Her zaman olduğu gibi Oscar’a yürüyen filmlerin pek çoğu uyarlama senaryo ve biyografilerdi. Ancak, bu yıl ‘Shape of Water’ ve ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, listenin yıldızları oldu, bize de “Yine ne varsa özgün senaryoda var” dedirtti.
- Filmlere konu olan meselelere bakınca da; eşcinsel, siyahi ve engelli, yani öteki olmak yine mevzu edildi. ABD’nin sözde çuvaldızı kendine batırma eğilimi devam etti. Tarihi olaylar ve tarihe yön vermiş insanlar, ‘nereden baktığına bağlı’ bir kurguyla filmlere konu oldu. Ama belli ki, en çok da sevgiye dair sözü olan iş yaptı. Örneğin 13 adaylık alan ‘Shape of Water’ ın alameti farikası sevginin gücü gibi göründü.
Oscar ödül töreni, 4 Mart’ta gerçekleşecek. Bakalım bu yıl nasıl sosyal mesajlara sahne olacak, ne tür tartışmalar veya skandallarla renklenecek.