Gülay Afşar

Gülay Afşar

gulay.afsar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Devir pazarlama, tanıtım devri. Tatil tercihlerimiz de genelde bilinenden duyulandan yana

KURTARILMIŞ BİR KÖŞE
oluyor. Ama bazen, ana akım tatil yerleri ve restoranları arasında bir sıkışmışlık hissi geliyor. Ne çare, sezonda her yer kalabalık deyip kabullenmişken, bir an gelip, nev -i şahsına münhasır, gözlerden uzak, denize sıfır küçük bir mekan, hayattan çaldığınız en güzel anlar olarak aklınızda kalıyor.

Sözünü ettiğim, Çeşme - Ildır yolunda, Şifne civarındaki küçük sakin bir balıkçı lokantası. Lokantanın adı ‘Yalı Balık’, ama müdavimleri ‘Osman’ın Yeri’ olarak biliyor. Sahilde kurulu lokantanın ayrıcalıklarından biri kumsala atılmış az sayıdaki masası. Şöyle hayal edin; Oturduğunuz masada, denizin kokusu burnunuzda, ufak ufak sahile vuran dalga sesi kulağınızda, bir de gün batımına yakın giderseniz, gökyüzünün en güzel renkleri sizinle oluyor; o anınıza eşlik ediyor. Masaya serili tertemiz kağıtlar üzerine en mütevazısından bir sofra kuruluyor. Mekanın büyüsü sizi öylesine sarıyor ki, bir de tabakla, çanakla göz boyamaya ihtiyaç kalmıyor. Buraya kadar gördüklerinizle, siz bir oh çekip nefes alırken bu sefer en doğalından leziz mezelerin birer birer masaya geldiği bir şölen başlıyor. Fava, közde patlıcan salatası, lor peynirinden yapılan girit ezmesi, şevketibostan, radika ve arapsaçı derken otların çeşitleri masaya geldiği anda, hem gözünüz doyuyor hem de mideniz bayram ediyor. Her bir mezenin tadı damağınızda kalıyor. Bir de çipuranın küçüğü olan Kaba Lidaki sipariş edebilirseniz, ayrı bir keşif olur. Bu arada yediklerinizin bu kadar lezzetli gelmesinin sebebi sadece o hoş atmosfer değil, pişiren elin ustalığı.

Haberin Devamı

Müdavimleri peşinden gitmiş

KURTARILMIŞ BİR KÖŞE

Lokantanın sahibi Osman Kaleli, tüm o otları dağlardan kendisi topluyor, malzemeyi sadece yerli pazarlardan alıyor. İlla ki Çeşme’nin zeytinyağını kullanıyor. Bugün 58 yaşındaki Osman Bey, 8 yaşından beri Ilıca’da balıkçılık yapıyor. Lokanta’da pişirip sunduğu balıkları da kendisi tutuyor. Zaten küçük lacivert balıkçı teknesi az ötede bağlı duruyor. Osman Kaleli aslen Giritli. Dedeleri mübadele sırasında Çeşme’ye gelmiş. Geliş o geliş, o günden bugüne hayatı hep oralarda geçmiş. Daha önceleri ‘Ilıca Balıkçısı’ olarak bilinen lokantasını şimdiki mekana taşıyalı
7 - 8 yıl olmuş. Her ne kadar ‘bir küçük sahil lokantası’ olarak devam ettiğini söylese de müdavimleri hep peşinden gelmiş.

Haberin Devamı

Anın güzelliğini hissedin!

Aslına bakarsanız, bu doğallığı, sakinliği korumak isteyen dostları ‘Osman’ın Yeri’ni saklı tutmaya çalışmış, gelin görün ki, yine ‘bir dost’ aracılığıyla kulağımıza geldi, böylesine kurtarılmış bir köşeyi keşfedip, keyfini çıkarmak bize de kısmet oldu. Madem öyle ben de sizin kulağınıza fısıldayayım; yolunuz Şifne tarafına düşer de ‘Osman’ın Yeri’ni bulursanız, selamımı söyleyin. Fonda Sezen Aksu şarkıları eşliğinde, manzaraya karşı şöyle bir durun, günün ve anın güzelliğini iliklerinize kadar hissedin.