Türkiye’de komedi deyince akla BKM geliyor. 20 yılı aşkındır hem beyazperdede hem de sahnede komediye dair üretimin merkezi oldu. Bugün artık ekol haline gelen BKM, yapılmamışı yapmak düsturuyla yoluna devam ediyor. Ve işte bir sürpriz daha; BKM Mutfak, Uniq’de bir komedi kulubü olarak kapılarını açıyor. Komedi kulubü deyince, yurt dışındaki örnekler aklınıza gelebilir. Genelde, bodrum katında, derme çatma, kötü yemekleri olan, biraz da salaş mekanlardır. BKM Mutfak Uniq ise tam tersine, pırıl pırıl, göz zevkine de hitap eden, büyük ama samimi bir mekan. Daha önemlisi, birbirinden özel lezzetlerle ayrıcalıklı bir menü sunan mükellef bir restoran. Yılmaz Erdoğan kendi deyimiyle zaten ‘anadan gurme.’ Yanı sıra, mutfağın sorumluluğu bu alanda ihtisas yapan kızı Berfin ile şef Ömer Rulinduz’a ait. Yemeklere o denli özenilmiş ki, malzemelerin her biri ya Erdoğan’ın Köyceğiz’deki çiftliğinden ya da yerel tatların anavatanından getiriliyor. Gerekirse, tadı damağımda kalan ‘Enli Makarna’ gibi bizzat kendileri tarafından yapılıyor.
Komedi Kulubü’nde mutfak ve lezzetler rol çalıyor gibi anlattım ama elbette, sahne programı pek güzel olacak. Erdoğan’ın tek kişilik gösterisi ‘Münaşaka’ burada devam edecek. Eser Yenenler’in ilk tek kişilik gösterisi, Ata Demirer’in ‘Gazino’su programda yerini alacaklardan sadece birkaçı... Ayrıca 11-18 Kasım’da gerçekleşecek İstanbul Komedi Festivali’nin mekanlarından biri yine, Uniq’de BKM Mutfak olacak.
YILIN KOMEDİSİ ERKEN GELDİ
BKM yapımı ‘Yol Arkadaşım’, bugün vizyonda. Üç adamdan ikisi İbrahim Büyükak ve Oğuzhan Koç başrolde. Hikaye yine İbrahim Büyükak’a ait. Filmin yönetmeni, bir önceki filmleri ‘Küçük Esnaf’ta olduğu gibi Bedran Güzel. Onlar genç bir ekip ve hızla yol alıyorlar. Doğrusu bu ya; filmi seyretmeden önce sohbet ettiğim Büyükak, Koç ve Güzel’in mütevazı ve heyecanlı halleri hoşuma gitti. Filmi seyrettikten sonra da, amatör ruhlarını koruyarak yaptıkları ‘usta işi’ projeyi alkışladım.
‘Yol Arkadaşım’ zoru başarmış
Son yıllarda yerli sinemanın ana akımı neredeyse tümüyle komediden oluşuyor. Ancak, çoğunlukla, yerli komedinin maksadı, hikaye anlatmaktansa, güldürmekten ibaret kalıyor.
Temiz komedi çekmek, belli ki en zoru oluyor. ‘Yol Arkadaşım’ bu anlamda zoru başarmış gözüküyor. Dolayısıyla; savrulup, dağılmadan, başı sonu olan bir hikayeyle benzerlerinden ayrılması, oyunculuklarla göz doldurması ve Koç’un yorumladığı şarkılarla, yılın en tatlı komedisi olma ihtimali öne çıkıyor.
Bu arada, hikayenin yabancı bir filmi çağrıştırdığı söylentileri de kulağıma geldi. Ama ekibin böyle bir esinlenmeden hiç bahsetmemiş olması, benim için yeterli oldu.