Bayram geldi, hoş geldi. ‘Her nerede olurlarsa olsunlar, bayramda sevdiklerimizle birlikte olalım’ sözünü özlüsözler arasında bırakarak, herkes yollara düştü. ‘Bayram bahane, tatil şahane’ diyerek sahillere hücum etti. Yazın ilk aylarında gelen bayram tatil talebini patlattı.
Ne diyelim, uğurlar olsun, tatilcilere kolay gelsin. Peki, biz şehirde kalanlar ne yapalım? Misal İstanbul ise, önce, nüfusu yarı yarıya azalan şehri derin derin içimize çekelim. Köprülerden bir o tarafa, bir bu tarafa geçelim. Kıtaları fiziken birleştirelim. Bir de, illa ki sinema keyfi yapalım. Sıra dışı ve eğlenceli bir filme gidelim.
Klasik edebiyatın flörtü
‘Aşkın Dili’ (Gemma Bovery) bugün vizyona giren filmlerden biri. İngiliz - Fransız işi sıcacık bir romantik komedi. Filmle ilgili bir yorumda “Gerçek hayatla klasik edebiyatın flörtü” denmiş. Doğrudur, Flaubert’in tüm zamanların en iyilerinden kabul edilen romanı ‘Madame Bovary’ filme esin kaynağı olmuş.
Başrolde Gemma Arterton oynuyor. O da kim demeyin? Güzeller güzeli genç bir aktris. Üstelik Amerikan sinemasının güzel kadın olarak empoze ettiği klişelerden çok uzak. Hafif etine dolgun, kesinlikle atletik vücutlu değil, sarışın hiç değil, ama son derece seksi.
Ünlü roman kahramanı Madame Bovary’e benzerliğiyse, evli bir kadın olmasına rağmen, bir aşk macerasından diğerine yelken açması. Yani psikolojide de ‘Bovarizm’ olarak tarif edilen bir nevi tatminsizlik hali içinde. Genç kadının bu hali, film boyunca ard arda komik durumlara yol açıyor. Sonuç ise elbette trajikomik.
Güldürürken düşündürüyor
‘Aşkın Dili’ (Gemma Bovery) seyirlik, hoşça vakit geçireceğimiz bir film. Ama, beni güldürürken düşündürüyor.
Tüm romanlarda, filmlerde, neden hep ‘aldatan kadın’ bedel öder, ‘aldatan kadın’ cezalandırılır? Kadının aldatması neden psikolojik bir rahatsızlık olarak tarif edilmektedir? Hırsızın (erkeğin) hiç mi suçu yoktur?
‘Tüm Zamanların En İyi On Kitabı’ listesinde, ‘Anna Karenina’ birinci, ‘Madame Bovary’ ikinci seçilmiş. Aldatan kadın bu kadar cazipse, namus kimlere kalmıştır? Öyleyse, ‘Madame Bovary’, ‘Anna Karenina’, ‘Gemma Bovery’ ve daha nice kahramanın temsil ettiği kadınların şahsında nedamet getirelim. Bir de onlara soralım “Neden?” diye...