Ersin Süzer

Ersin Süzer

esuzer26@gmail.com

Tüm Yazıları

Gittiğiniz restorana ne kadar güveniyorsunuz? Beyan ettikleri her şey doğru mu acaba?

Sicilyalı şef Ciccio Sultano, iki Michelin yıldızlı Duamo’nun yaratıcısı, öyle bir orta yaptık ki amiyane tabirle ‘topu doksana attı.’ Şef kendi mutfağı için “Dürüst olan her şey” diyor.

Yemekte dürüst olmak ne anlama geliyor?

Temiz ve iyi yetiştirilmiş malzemeyi kullanmak.

Hangi malzemeyi kullandığı dürüstçe söylemek.

Bu dürüst yemek işi aklıma deli sorular getirdi… Her restorana gittiğimizde şu sözleri hep duyarız. Acaba doğru mu, değil mi?

Haberin Devamı

Etlerimiz bilmem kimin çiftliğinde bize özel üretiliyor.

Kendi bahçemiz var sebzelerimiz oradan.

Zeytinyağımız bize özel olarak üretiliyor.

Mutfakta hiç hazır ürün kullanmıyoruz. Her şeyi kendimiz üretiyoruz.

YEMEKTE NE KADAR ‘DÜRÜSTÜZ’

Kendi ekmeğimizi yapıyoruz.

Tavuklarımız gezen tavuk, doğal...

Mutfakta hiç dondurulmuş ürün kullanmıyoruz.

Liste böyle uzayıp gider gitmesine de önemli olan gittiğiniz restorana ne kadar güveniyorsunuz. Asıl mesele bu!

Trüf mantarlı dondurma

Eylül geldiğinde Bodrum’a huzur çöker. Eğlence yerini dinginliğe bırakır. Bodrum’un en güzel ayında, öyle bir restoran keşfettik ki! “Kapanmadan kesin gidin” diyebileceğim bir yer.

Geçtiğimiz haziran ayının sonunda açıldı. Yaz boyu fırsat bulup da gidemediğim Mammadrua’ya Bodrum’un en güzel ayında gittim.

İki Michelin yıldızlı Sicilyalı şef Ciccio Sultano’nun Türkiye için yarattığı Mammadrua, Sicilya mutfağının tam Türkiye uyarlaması... Yalıçiftlik’te Kempinski Otel’in içinde servis veriyor. Mammadrua, Bodrum’un en iyi İtalyan’ı diyebilirim. Hani İstanbul’da açılsa lezzet olarak ilk beşe direkt girer.

Sultano kendi ekmeğini, makarnasını günlük hazırlıyor. Her daim taze ve yerel ürün kullanıyor. Bodrum’da mutfağın başında baş yardımcısı Marco Coralla var. Peki bu kadar övgüyü hak edecek nesi var?

Trüf mantarlı, karabiberli tuzlu dondurma. İlk kez yedik bir daha yeriz.

Ekşi kremalı karidesli cannoli. Tek lokmalık lezzet patlaması...

Spagetti botterga. Yoğun aromatik lezzet içeriyor.

Son olarak da istiridye ve karidesli makarna. Ağızda ferahlık yaratıyor.

Haberin Devamı

Yaz bitmeden bu lezzetli Mammadrua’yı kaçırmayın derim.

YEMEKTE NE KADAR ‘DÜRÜSTÜZ’

Sarı yazın başlangıcında Daze’deydim

Aslında genç kuşak Daze’i gece kulübü olarak kullanıyor. Evet, yaz sezonunda gece kulübü algısı çok önde. Daze’in mutfağını es geçmeyin! No81’in içindeki Daze, kasıma kadar açık. Ege mutfağını çok iyi yorumlamışlar. Sarı yazda buraya bir uğrayın. Günü burada batırın. Türkbükü’nün huzurunu Daze’de yaşayın derim.

YEMEKTE NE KADAR ‘DÜRÜSTÜZ’

Türkiye’de ilk Michelin yıldızlarını kim alacak?

Dünyadaki en ciddiye alınan rehberlerden biri ‘Michelin Guide’, ilk kez Türkiye’deki restoranların şeflerini yıldızlayacak. 11 Ekim’de açıklanacak. Tarih yaklaştıkça hangi şefin alacağına dair tahminler havada uçuşuyor.

Öngörüm şu yönde: Rehbere üç şef ve restoranı girecek. Kim derseniz? Fatih Tutak, Maksut Aşkar ve Mehmet Gürs derim. İstanbul dışına yıldız verilmeyeceğini düşünüyorum. Bu arada hiç adını duymadığımız ya da tahmin bile edemeyeceğimiz bir şef bile yıldız alabilir!