Kafeler için işletmecinin çok önemi yoktur. Ama restoran ve barlar için işletmeci olmazsa olmaz. Hele, yatırımcının mekanı işletme kabiliyeti yoksa... O mekanın hayatı kısa sürer.
İşletmecinin yaptığı iş, adında saklı zaten. Asıl görevi, mekanın ayakta kalmasını sağlamak. Hem mekanın gündemde kalmasını sağlar; hem de yatırımcıya para kazandırır.
***
Mekanların can damarı olan işletmeciyle yatırımcı arasında her zaman bir gerginlik vardır. İşletmeci öyle sahiplenir ki, herkeste ‘mekanın sahibi o’ hissi uyanır. Bu da asıl parayı yatıranı rahatsız eder. Bu ince çizgi bazen ayrılıkları da getirir.
Geçen günlerde buna benzer bir olay duydum. Nişantaşı Atiye Sokak’ta yeni açılan Blush Atiye’nin işletmecisi Aydın Samanlı ve yatırımcılar arasında ciddi bir gerginlik yaşanıyormuş. Samanlı, Blush’ın işletmecisi, yani dekorasyonundan personele, mönüye kadar Blush’a hayat veren biri. Hani böyle bir sorun olmazsa, yatırımcıların kim olduğunu bile bilmeyecektim.
Blush’ın yatırımcısı Kerim Kumla ve işletmecisi Aydın Samanlı’nın arasına kara kedi girmiş. İddialara göre, Aydın Samanlı’ya söz verilen hisse devri gerçekleşmemiş. Hatta yatırımcılar, mekanın kendi kendine iş yaptığını söylemişler. Bu yüzden Samanlı’dan işletmeciliği bırakmasını istemişler.
Ne kadar doğrudur bilemem; işin orasında da değilim zaten. Mekanlarda işletmecilerin bu kadar önemsiz ve değersiz görülmesine karşıyım. Yıllar içinde bu tür olaylarla çok karşılaştım. Ne zaman mekan iş yapmaya başlar; patron işletmeciye verdiği parayı çok bulur ve göndermeye çalışır. Sonra o mekan başka bir kimliğe bürünür.
Blush’ta son durum nedir bilmiyorum. İki taraf da bir açıklama yapacaktır elbet.
6 MADDEDE iŞLETMECi
* Tüm mekandan sorumludur. Servis personeli ve mutfak, işletmecinin kontrolü altında çalışır.
* Belli bir sosyal çevreye sahip olduğu için işlettiği mekan hemen gündeme gelir. Başarıyı yakalar.
* Mekanın konseptini belirler.
* Sadece mekanın iş yapması değil, sektörde de konuşulmasını sağlar. Mekanın imajını sürekli yukarı taşır.
* Mekanın en önemli yüzü olur. Bu yüzden işletmecinin karakteri ve hayat biçimi; oraya gelen gideni belirler. Asık suratlı, enerjisi olmayan bir işletmeci; bar ve gece kulübü işletemez.
* En önemlisi patrona para kazandırır. Para kazandırmayan biri asla işletmecisi olamaz.
SARDUNYA VE 1841
İki farklı adreste de keyifli bir canlı müzik programı var. Buyrun bir
bakalım:
Fındıklı’daki Sardunya Restoran’da cuma geceleri Bülent ve Hande ikilisi sahneye çıkıyor. Bülent Özdemir’in bugüne kadar Ferhat Göçer’in ‘Cennet’, Sibel Can’ın ‘Lale Devri’, Ajda Pekkan’ın ‘Amazon’ gibi hit olmuş şarkılarında imzası var. İkili özellikle 40’lı yaşlarda olanlara şahane bir sahne performansı sergiliyor.
Beyoğlu’ndaki 1841’de ise Atilla Demircioğlu salı geceleri sahneye çıkıyor. Gitarıyla Fransızca ve Türkçe şarkılar söylüyor. Erkenden eğlenmek isteyenler için biçilmiş kaftan. Canlı performans sonrası müzik, Ali Sayar’ın DJ’liğinde devam ediyor.
HAFTANIN EN ÇOK KONUŞULANLARI
* Cihangir’de Mona; geleni gideni ve ambiyansıyla bu hafta adını en çok duyduğum yerlerden biri oldu.
* Asmalımescit’teki Akbabalı Meyhane, bu haftadan itibaren adını duyurmaya başladı.
* Emre Çapa’nın sahibi olduğu Duble Meze Bar’ın, özelikle yemekleri çok konuşuluyor.
* Levent İş Kuleleri’ndeki Agency’de cuma günleri Barbaros çıkıyor.
* NuPera’nın içinde geçen aylarda açılan Pop’a ünlü akını var. Pop bu hafta en çok konuşulan gece kulübü oldu.