Son yılların en çok adından söz ettiren şehri Eskişehir’de geceler sabaha kadar sürüyor. Bozkırın ortasında Avrupa havasındaki şehirde yemek ve eğlence İstanbul’un neredeyse üçte biri fiyatınaEskişehir’deyim. Türkiye’de yaşanabilir yerler arasında zirveyi zorlayan şehre bayramı bahane ederek gittim. Bugüne kadar bozkır kenti Eskişehir hakkında övgü dolu yazılar yazıldı. Şehrin nasıl bir Avrupa kenti kimliğine büründüğü artık biliyoruz.
Parkları, plajı, gondolu, nehri, heykelleri, metrosu, üniversitesi, öğrencisiyle birlikte nasıl ayağa kalkabileceğini, bu şehrin belediye başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen herkese kanıtladı. Eskişehir’in çehresi değişince, yaşam kalitesi ve beklentilerde yükselmiş durumda.
Eğlencenin öncüsü Gürdal AbacıBayramın ilk günü Eskişehir gecelerine dahil oldum ve Türkiye’de bugüne kadar gördüğüm en büyük işletmesini keşfe çıktım. Burası yıllar önce kereste fabrikasıymış. Yedi dönümlük fabrika özüne sadık kalınarak bir eğlence kompleksi haline dönüşmüş. İçeride beş restoran, bar ve gece kulübü hizmet veriyor. Sahibi Eskişehir Sanayi ve İşadamları Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Gürdal Abacı. Doğma büyüme Eskişehirli. Eskişehir gibi bir yerde Türkiye’nin en büyük işletmesini açmasının nedenini ise “İşadamlarını ağırlayacak kapasitede bir yerimiz yoktu. Bu yüzden böyle bir yatırım yaptım. Ama sanırım işi biraz abarttım. Fakat mutluyum. Maçlar nedeniyle başkanları burada ağırlıyorum. Aziz Yıldırım, Adnan Polat Eskişehir’in gece hayatını görünce çok şaşırdılar” diye anlatıyor. 222 Park’ı sistem olarak Reina ve Sortie’ye benzetmek mümkün. Peki bu devasa işletmede neler var:
Kulüplerde fiks fiyat da yok loca daEskişehir’de öyle stant, loca, ön masa gibi fiks bağlanmış fiyatlar yok. Zaten loca sistemi de yok. Öyle şişe açtıranı hiç görmedim. Lüks içki içene de rastlamadım. Ağırlıkla bira ve enerji vokta tüketimi söz konusu. Fiyatları görünce ister istemez İstanbul’la karşılaştırıyorsunuz. Pazar kahvaltısı 7 TL, pizzalar 8, makarnalar 6, balıklar 9 TL. Mönüdeki en pahalı yemek Porcini mantarlı bonfileydi. Tam 17 TL! 222 Park şefi Fatih Yelken İstanbul 360’dan transfer edilmiş. Yemek fiyatlarını sordum. “İstanbul ile sakın kıyaslamayım. Burada kar oranları çok düşük. Aslında maliyetlerimiz İstanbul ile aynı olmasına rağmen daha az karla yemek servisi yapıyoruz” diyor. İstanbul’daki mekan sahiplerine duyurulur.
Sanatçı’ya şampanya 60 TL
Bir kere tam 350 kişi çalışıyormuş burada. Et lokantası, şarap evi, bir VIP lounge, bir yazlık kulüp, iki kapalı kulüp (birinde canlı müzik yapılıyor). Oradayken Murat Dalkılıç sahnedeydi. Baktım şampanya gönderiyorlar. Ne kadar diye merak ettim. Meğer bir şişe şampanyayı 60 TL’ye açıyorlarmış. Yazlık kulüpte ise VJ Ataberk setin başındaydı. İstanbul’a R&B partilerinin tek ismi olan Ataberk, 222 Park’ta nostaljik türkçe şarkılarla gençliği kendinden geçirdi. İstanbul’daki gece kulüpleriyle bir yönden çok ayrışıyor. Burada hedef eğlence, ilk kez bu kadar insanın bir arada dans ettiğini gördüm. Durmak nedir bilmediler. İzlemekten yoruldum, onlar dans etmekten yorulmadı.
Şişe açtıran garsona primYemek fiyatları böyle, peki kulüplerde ve barlarda nasıl: Bira 2,5-5 TL arasında değişiyor. Vokta kahedi yerine göre 8-11 TL, tekila 5 TL. Şişe fiyatları ise; bir şişe standart yabancı içkiyi 150 TL’ye açıyorlar. Lüks içkiyi açan yok ama fiyatı belli; 300 TL. Zaten şişe açtıran müşteriye servis yapan garsona da işletme prim veriyormuş. Bugünlerin en gözde şehri Eskişehir’i gündüz gezin yeni yerlerini ve bir bozkır şehrinin nasıl çehresinin değiştiğine tanık olun. Ama gece olunca da kendinizi sokağa atın. Eskişehir’de eğlence sabaha kadar devam ediyor.
Taşı Toprağı Öğrenci 700 bin nüfusa sahip şehirde yaklaşık 70 bin öğrenci yaşıyor. Bu kadar çok öğrenci olunca şehrin sosyal hayatında da bir patlama söz konusu. Yeniden düzenlenen Porsuk Çayı’nın etrafını kafeler çevrelemiş. Adım başı kafe ve iğne atsan yere düşmeyecek kadar kalabalık. Şimdilik İstanbul’dan bildik tanıdık marka yok.