Dünyada sadece eğlencesini pazarlayarak turizm yapan birçok yer var. St. Tropez, İbiza, Miami, Mikanos gibi yerler turizmi eğlencenin üzerine kurguluyor ve bu sayede milyonlarca turist ağırlıyor. Türkiye’deki örneklerse Çeşme ve Bodrum. Mini bir araştırma yapsanız ve sadece çevrenizdekilere “Bodrum ve Çeşme size neyi çağrıştırıyor?” diye sorsanız, alacağınız cevap ‘eğlence’ olur. Bu iki bölge bütün ticari sistem ve çekiciliğini eğlence üzerine kurmuştur. Yıllar içinde Bodrum merkezdeki eğlencenin ne hale geldiği ortada. Güzelim barlar sokağı incik boncuk, çakma kıyafetler satan dükkanların istilasına uğradı. Koca Türkiye’de elimizde renkli geceleriyle pazarlayabileceğimiz sadece Türkbükü kalmıştı. O da darbe üstüne darbe alıyor.
1999 yılından bu yana Türkbükü’nü takip ederim. Bakir tepeler evlerle dolup taştı. Birçok yeni otel açıldı. Neden mi? Sadece eğlencesinin yarattığı çekicilik etkili oldu. Türkbükü’nde tatilini geçirmek isteyenler sadece eğlenmek için buraya geliyor. Orada evi olanlar, hareketliliğine ve eğlencesine tav oldukları için ev almışlar. Geçen salı gecesi Türkbükü turizmine adeta dinamit kondu. Türkbükü’nün çekim merkezi olmasını sağlayan eğlencesine büyük darbe indi. Buradaki eğlencenin ve turizmin ayakta kalmasını sağlayan en önemli işletmelerden biri olan Ship A Hoy’a 15 günlük kapatma cezası verildi. Hemen yanındaki Mavi Otel’in barına da... Dünyada yeni yeni duyulmaya başlayan ve en çok dövizin kazanılmasını sağlayan ‘eğlence turizmi’nin geleceği, karanlığa gömüldü. Ship A Hoy’un sahibi Zafer Tarlan, Muğla’da gelir vergisinde yıllardır ilk üçe giriyor. İşte eğlencenin ekonomiye neler kazandırabildiğinin en büyük kanıtı. Daha fazla söze gerek var mı?
Tarkan’dan bir ilk daha
127 yıllık Cemilzade Nİşantaşı’ndaBundan tam 127 yıl önce Besketar Udi Cemil Bey’in Şehzadepaşa’daki dükkanın önünde uzayıp giden bir kuyruk. İnsanlar Cemil Bey’in hazırladığı kaymaklı lokumu almak için sırada. İşte kapısında kuyruk olunan Cemilzade’in hiç değişmeyen badem ezmesi, lokumları ve akide şekerleri Nişantaşı’na taşındı. Dört kuşaktır ayakta kalmayı başaran Cemilzade’nin tatlılarının nasıl hazırlandığı sır gibi saklanıyor. Tarifler sadece aile bireyleri tarafından biliniyor. Nişantaşı’na yolu düşenlere duyulur.
Bebek’te 45 TL’ye sınırsız balık keyfİ
Uzun bir süredir Türkiye’de aşçılık yapan ve ‘360 İstanbul’un ortaklarından biri olan Mike Norman’ın yeni mekanı geçen günlerde Bebek’te eski New Yorker’ın olduğu yerde açıldı. İstanbul’da balıkçıların sahibi genellikle Türk’tür. İlk kez yabancı bir şef, İstanbul’da hem de Bebek’in orta yerinde salaş bir balıkçı açtı. Üstelik Boğaz için çok makul bir fiyatla. Fish Restoran’da sınırsız meze, ara sıcak, balık ve tatlı 45 TL’ye servis ediliyor. İlk fırsatta uğrayın derim. Bu arada mutlaka arpacık soğanla hazırla-nan armut dolmasını deneyin. Kensinlikle harika.