Emrah Akçaay

Emrah Akçaay

emrah.akcaay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eminim ki İstanbul gece hayatındaki ‘etçi’ furyasından etkilenmiş, aileniz ve dostlarınızla bir ‘steakhouse’ markasını seçip akşam yemeği yemişsinizdir. Hele ki ünlü isimlerin gittiği markalaşmış et restoranlarını biliyorsanız ve sevdiğiniz oyuncuyu ya da şarkıcıyı görme fanatizmi varsa içinizde sizi tutana aşk olsun! Peki, İstanbul gece hayatındaki, akşam yemeği saatlerinde diğer kategorilerdeki mekanların üç dört adım önünde olan et restoranlarının çıkış hikayesini biliyor musunuz?

Kökeni Amerika kıtası olan ‘steakhouse’ kültürü, Türkiye’de ilk kez İstanbul’da doğdu. ‘Günaydın’ isimli kasap dükkanı açan Cüneyt Asan, 1992 yılında ‘Günaydın Et Lokantası’ adında müşterilerine etlerini pişirip sunmaya başladı.

Haberin Devamı

Ailesinin çiftliği olan Emre Mermer ise 1996 yılı sonunda furyanın ilk etkili yeri olan ‘Dükkan’ isimli mekanını açtı. Günaydın adlı kasapta işe başlayıp bugünkü ‘Nusr - et’ markasının sahibi olan Nusret Gökçe, iş adamı Mithat Erdem’le Çamlık’ta olan ilk dükkanını 2010 yılında açtı.

Yavaş yavaş İstanbul gece hayatına ağırlığını koymaya başlayan ‘etçi’ furyası; Doğuş grubunun yeme içme grubu olan ‘Dream’in yeni yatırımı olan ‘Nusr - et’le anlaşıp, markayı Etiler Nispetiye Caddesi’ne taşımasıyla patladı.

Nişantaşı’nda iki sene önce açılan ‘Gürkan Şef’ gibi kaliteli mekanların yanı sıra, birçok marka şube sayısını ülke geneline yayarak bugünkü ‘etçi’ furyasını oluşturdu.

İSTANBUL’A YENİ SOLUK

2009 yılında Ankara’da kurulan ‘Butcha Steakhouse’ markası yaz sonu yeni yatırımıyla İstanbul’da açıldı. Kış sezonuna iddialı giriş yapan ‘Butcha Steakhouse Butche & Grill’, Levent’te bulunan Park Dedeman’ın altındaki yeriyle aynı anda 300 kişiye hizmet verebiliyor.

Genişliğiyle diğer et restoranlarından farklı olan ‘Butcha Steakhouse Butche&Grill’, restoran içerisinden geçiş yapılan ve İtalyan mutfağına sahip ‘Marly Ristorante&Bar’ıyla da müşterilerine fark lezzetler deneme imkanı tanıyor. Mekan işletmesi başında bulunan Sabri Apatarkan’ın bu kadar büyük bir mekanda müşterileriyle tek tek ilgilenmesi takdir edilecek cinsten.

ETÇİ FURYASI NASIL OLUŞTU


DÖNER’İN LEZZET ŞUBESİ

Ülkemizde mekan işletmeciliğinin seviye atladığı günleri yaşıyoruz bugünlerde. Yediği yemeklerin nerede piştiğini merak eden müşterileri, yöresel lezzetlerle buluşturan mekan sayısı artış gösteriyor. ‘Sunset’ markasıyla bu detaycılığını müşterilerine sunan Barış Tansever’in, ortak kurucularından olduğu ‘Lezzet Co. Döner’ altı aylık tadilat çalışması sonucu Nişantaşı’nda açıldı. Türkiye’deki her kültürün ortak lezzeti döneri, kaliteli ar-ge ve tat çalışmasıyla misafirlerine sunan mekan, acılı ayranı, ev yapımı turşusu ve et dönerin çeşitli sunumlarıyla misafirlerine unutulmaz bir ziyafet sunuyor.