Yeni bir haftanın açılışını estetik bir soruyla başlatmak istiyorum.
Sizce gece hayatında boy gösteren bizler eğlenmeyi ne kadar biliyoruz? Birkaç durum analiziyle yazımıza start verelim.
Anahtarın var mı?
Birçok şehir, birçok ülke, birçok restoran ve gece kulübü gezerek ‘eğlence’ kelimesini analiz etmeye çalışıyoruz. Kesinlikle eğitim seviyesiyle dengeli olduğuna inandığım eğlence kültürü ülkemizde maalesef ki alt seviyeler düzeyinde. İşte örnek; İstanbul’un en lüks semtlerinden olan Bebek’te bu aralar konuşulan bir trend dedikodusu var. “Senin anahtarın var mı?” sorusuyla başlayan bu dedikodu, konsept olarak tutmayacağına inandığım bir mekana yönlendiriyor bizi. Ev konseptinde iç mimarisi yapılmış, üyelerine anahtar verilerek girişi sağlanan VIP bir yatırım. Ülkemizin eğlence anlayışı basit: Arkadaşımın arkadaşı konuşuyorsa, benim kesinlikle gitmem gerek!
Başka yere gitmem!
Müdavimcilik, kavrayamadığımız bir başka eğlence durumu olarak tespitlerim arasında. Hemen bir örnek vererek açıklayalım. Önce Emirgan’da sonra da Levent’te bulunan başarılı bir şubeleşme çalışması var. Eğer mekanların sahibi olan kişiyi tanımasam sizlere Çağatay Ulusoy diyebilirim. Magazin basının görüntü alamadığı, uzak kalmak zorunda kaldığı bu mekanları tercih eden Çağatay Ulusoy’un bazen gününün tamamını bu restoran ve gece kulübünde geçirdiğini biliyorum. İşte toplumumuzdaki eğlence müdavimciliği de aynı şekilde yansımakta.
Her gece ortalama 14 -15 mekanı ziyaret eden ben, bazen mekan müşterileriyle işletme çalışanlarını karıştırabiliyorum. Çünkü maalesef ki mekanlara eğlenmek için değil, gelen giden yeni yüzleri gözlemek ve ‘Ben buranın en sağlam müşterisiyim’ imajı vermek için gidiyoruz.
Fiyat cetveli
Gece dışarı çıkmak için yer arayışına giren kişilerin ilk sorusu “Ne kadar para harcama ihtimalim var?” oluyor. Ufak nüanslarla yaptığım listeyi okursanız, gideceğiniz lokasyonu daha rahat belirleyebilirsiniz:
Etiler, Asmalımescit ve Karaköy’ün vale hizmeti kalite olarak üst seviyelerde. Ancak Bebek ve Arnavutköy için aynı şeyleri söylemekte zorlanabilirim. İstanbul gece hayatında vale ücretleri 30 TL ile sabitlenmişken, Ortaköy’de bu fiyatlar 40 TL’yi bulabiliyor.
Milyon dolarlık araçların kapıda kuyruk olduğu semtler arasında İstinye, Bebek, Ulus ve Etiler listenin ilk dördünü oluşturmakta. Bu bölgelerde iki kişilik şık bir akşam yemeği ve ardından kaliteli bir eğlence için ortalama bin TL’yi gözden çıkarmanız gerek.
Öğrencilerin vazgeçilmezi olarak İstiklal Caddesi ve Asmalımescit ön plana çıkıyor. Salaş kıyafetlerin ağırlıkla tercih edildiği mekanlarda eğlenmek gerçekten ucuz. Ancak kaliteyi yakalama imkanınız piyangonun size vurma ihtimaliyle aynı...