Dr. Tanju Sürmeli

Dr. Tanju Sürmeli

tanjusurmeli@yasamsaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Psikiyatrik hastalıkların tanı ve tedavisinde yeni yol haritası çiziliyor. İşte Ulusal Sağlık Birliği Akıl Sağlığı Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Thomas Insel’in bu konudaki açıklaması

Ulusal Sağlık Birliği Akıl Sağlığı Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Thomas Insel, Ulusal Sağlık Birliğinin internet sitesindeki 29 Nisan 2013 tarihli yazısında, ‘Zihinsel Bozuklukların Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı’nın (DSM) geçerliliğinin az olduğunu ve ruh sağlığı bozuklukları olan hastaların daha iyisini hak ettiğini söylüyor. Ben de bu yazıyı okuduğumda sizlerle paylaşmak istedim. Orijinal yazıyı okumak isteyenler için inernet adresi şöyle; http://www.nimh.nih.gov/ about/director/2013/transforming-diagnosis.shtml

Prof. Dr. Insel’in sözleriyle
“Birkaç hafta içinde Amerikan Psikiyatrik Derneği, ‘Zihinsel Bozuklukların Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı’nın yeni versiyonunu lanse edecek. Bu yeni el kitabının amacı, daha önceki versiyonları gibi, psikiyatrik hastalıkları tarif ederken ortak bir dilin kullanılması. DSM psikiyatri bilim dalı için bir İncil olarak tanımlanmış olsa da etiket yaratan ve bunları teker teker tanımlayan bir sözlükten daha fazlası değil. DSM’nin gücü ‘güvenirliği’ydi aslında. Her yeni versiyonu, hekimlerin aynı terimleri, aynı şekilde kullanmalarını sağladı. Zayıf tarafıysa geçerliliğinin az olmasıdır.
Bizim iskemik kalp hastalığı, lenfoma, veya AIDS için yaptığımız tanımlardan farklı olarak DSM tanıları, klinik semptomların gruplandırılmasıyla ilgili bir fikir birliğine, bir uzlaşıya dayanır, herhangi bir objektif laboratuvar ölçümüne değil...
Bu, tıbbın diğer bilim dallarında, göğüs ağrısına veya ateş şikayetine göre bir teşhis sistemi kurmakla eşdeğer. Gerçekten de yalnızca semptomlara dayanan tanının, ki bu bir zamanlar tıbbın diğer dallarında yaygınken, son 50 sene içinde en iyi tedaviyi seçmeye yardımcı olmadığını anladığımızda tanı sistemleri de yenilendi. Ruh sağlığı bozuklukları olan hastalar daha iyisini hak ediyor.
Bundan dolayı NIMH Araştırma Alanı Kriterleri (RDoc) projesi altında, teşhis sürecini dönüştürmek için, genetiği, görüntülemeyi, bilişsel bilimi ve diğer bilgi alanlarını içerecek yeni bir sınıflandırma sisteminin temel yapısı planlanmıştır.
Son 18 ayda yapılan çalıştayların neticesinde yeni bir sınıflandırma için birçok ana kategori tanımlamaya çalıştık. Bu yaklaşım birçok varsayımla başladı:
* Semptomlar gibi biyoloji temeline dayalı teşhis yaklaşımı mevcut DSM kategorileri tarafından kısıtlanmamalı.
* Ruh sağlığı hastalıkları biliş, duygu ve davranım alanlarının dahil olduğu beyin devrelerini olumsuz etki eden biyolojik bozukluklardır.
* Her analiz etabı fonksiyon düzeyinde anlaşılması gerekir.
* Ruh sağlığı bozukluklarının bilişsel, devre ve genetik yönlerinin haritalanması tedavi için yeni ve daha etkin hedefleri açığa çıkarır.
Tabii birtakım biyolojik işaretler veya bilişsel performans bazlı bir sistemi hazırlamak zaman alacak, çünkü gereken veriler henüz elimizde yeterli derecede yok. Bundan dolayı Araştırma Alanı Kriterleri bu yeni tanımlama sistemi için gereken verilerin toplanması için bir çerçeve oluşturmakta. DSM tanı kategorilerini ‘altın standart’ olarak kullanmanın bizi başarıya götürmeyeceğinin farkına varmamız önemli. Oluşan araştırma verileri üzerinde yeni bir tanı sistemi kurulması gerekir, şu an kullanılan semptom bazlı kategoriler üzerinden değil.
Farz edin ki, bazı göğüs ağrıları olan hastaların EKG’lerinde değişiklikler görünmediği için EKG’nin kullanışlı olmadığına karar verdik... İşte biz yıllardır, DSM kategorilerinde saptanmadığı için biyolojik işaretleri reddettik. Genetik, görüntüleme, fizyolojik ve bilişsel verileri toplamaya başlamamız lazım, bu bilgileri sadece semptomlarla değil nasıl gruplandığını ve bu grupların tedavi yanıtına olan ilişkisini bulmamız lazım.”
Bir sonraki yazımda bu konuya devam edeceğim, sağlıklı günler dileğiyle...