Dr. Tanju Sürmeli

Dr. Tanju Sürmeli

tanjusurmeli@yasamsaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Her 4 kadından biri orgazm zorluğu çekiyor. Kadınların yüzde 5 ila 10’u hiçbir zaman orgazm olamıyor. Kadının orgazm olması oldukça önemli ve erkeklere hiçbir zararı yok

ABD’de Rutgers Üniversitesi’nde Psikolog Prof. Komisaruk ve arkadaşları, kadınların beyinlerinin orgazm öncesinde, sırasında ve sonrasındaki beyin hareketliliğini gösteren ilk animasyon filmini yaptılar. Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme makinesinin içine bir kadının uzanmasını istediler. Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, mastürbasyonla uyarım esnasında gönüllünün beyin aktivitesindeki artış ve değişimler kaydedildi. İlk aktivite, genital bölgeye dokunulmasıyla algı korteksinde oldu. Ardından duygular ve uzun süreli hafızayı içeren beyin yapılarının toplandığı yer olan “limbik” sistemde hareketlilik tespit edildi. Orgazma yaklaşıldıkça hareketlilik, beyincik ve ön korteks kısımlarına geçiş yaptı. Bunun sebebi, artan kas gerilimi. Orgazm sırasında ise, hareketlilik hipotalamusta doruğa çıktı. Hipotalamus, “oksitosin” adı verilen, mutluluk hissi yaratan ve uterusu daraltan bir hormon salgılanmasından sorumludur. Böylece orgazm sırasında bütün beyinde uyarılma yaşanır.

Haberin Devamı

Keyif ve mutluluğun yolu
İnsanların beyin aktivitelerindeki değişikliği neredeyse aynı anda görebildiğimiz bu film sayesinde Komisaruk, “Orgazm olamayan bireylerin hangi evrede sorun yaşadığı tespit edilebilecek” diyor. Ona göre bu bir çeşit “neurobiofeedback”; yani “nörobiyogeribildirim”. Bu yöntem sayesinde kişilerin endişe, depresyon ve ağrı gibi durumların üstesinden gelebiliyor. Profesör Komisaruk, “Orgazm keyif ve mutluluk üretmenin bir yolu. Eğer mutluluk bölgelerini nasıl harekete geçirebileceğimizi öğrenirsek, pek çok sağlık sorununun da çözümüne ulaşabiliriz” diyor.

Tedavide yeni umut
34 yaşındaki kadın hastam, orgazm olamadığından, cinsel birliktelik sırasında aklına başka düşünceler geldiğinden yakınıyordu. Beyin elektrik akım kayıtlamasını yaptığımızda, limbik sistemin üst bölgesinde, elektrik akım geçiş düzensizliği ile yavaş beyin dalgalarında artış tespit ettik. Cinsel aktivite sırasında orgazm olmasını önleyen bu beyin dalgasını neurofeedback ile düzenlemesini, yani azaltmasını öğretince, orgazm olabildiğini öğrendik.
30 yaşındaki bir başka kadın hasta, birçok partner değiştirdiği halde orgazm olamadığını, hatta aşık olduğu kişiyle bu orgazmı tadamadan öleceğinden korktuğunu söylüyordu. Elektrik kayıtlamasında, iki beyne akımın eşit yayılmadığını gördük. Olasılıkla bu durum orgazmda tüm beynin uyarılmasına engeldi. Neurofeedback ile geçişleri düzenlemeyi öğrettiğimizde, orgazm sorununu çözmüş olduk.

ORGAZM BEYİNDE Mİ


Orgazm olmanın ipuçları
1- Beyninizi ve vücudunuzu hazırlayın. Rahatlayın. Mum ışığı ve yumuşak bir müzikten yararlanabilir; derin ve yavaş nefes alarak hazırlık yapabilirsiniz.
2- Partnerinizle olmayı hayal etmek, gün boyu isteğinizi artırır.
3- Beyninizle buna hazırlanmanız, odaklanmanızı sağlar.
4- Tüm gecenin sizin olduğunu hatırlayın.
5- Etrafın kirli ve dağınık olmamasına dikkat edin.
6- Şakalaşın.
7- Erkekler için: Kadınlar çıplakken vücutlarını beğenmeyebilir, o yüzden onları etkileyecek cümleler kullanın.