Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Tendonların zorlanmasına bağlı olarak ortaya çıkan ‘tendinit’ tekrarlayıcı hareketler, gerilim,
fazla yüklenme sonucunda oluşabilir


Yumuşak doku yaralanmaları arasında en sık gözlenen tip tendonların zorlanmasına bağlı tendinit adı verilen durumdur. Tendinit nedenleri arasında tekrarlayıcı hareketler ve gerilim, ergonomik girişimlerin yetersizliği, tendona fazla yüklenme, bazı antibiyotiklerin kullanımı, yetersiz protein alımı yer alır.

Biseps tendiniti

Omuz başındaki biseps tendonu iltihabı devamlı ve tekrarlayan omuz aktiviteleri sonucunda olur. Fırlatmalı sporlar, yüzme, raket veya sopa kullanılan sporlarda risk mevcuttur. Omuzun üzerine düşme gibi doğrudan yaralanmalar sonucunda da olabilir. Omuzda sıkışma ya da rotator manşon yırtıkları sonucunda da biseps tendonu hasar görebilir. Bu rahatsızlık durumunda omuz üzeri ve önünde ağrı olur, ağrı baş üzeri aktivitelerle kötüleşebilir. İstirahat edildiğinde ağrı azalır. Dirseği bükme ve döndürme sırasında güçsüzlük olabilir.Tedavide dört hafta kadar kolla ağır aktivitelerden kaçınmak, analjezik, soğuk ve fizik tedaviyle omuz çevresi kaslarının güçlendirilmesi önerilir.

Haberin Devamı

Omuz bursitleri

Omuzda sürtünmeyi engelleyen bursalar yastıkçık olarak da tanımlanabilir. Bursalar da tekrarlayan baş üzeri aktiviteler, yüzme, tenis, fırlatmalı sporlarda iltihaplanabilir. Ayrıca boyacılar veya marangozlarda da sık görülür.

Lateral epikondilit (tenisçi dirseği)

Tenisçi dirseği olarak da bilinen hastalığa 35 yaş üzeri kadınlarda daha sık rastlanır. Tenisteki bazı vuruşlar, tenis raketini yanlış kavrama, tekrarlayıcı dirseğin dönüşlü hareketleri şikayetleri artırır. Çekiçle çivi çakma, ağır kovaları taşımak, çalıları bahçe makasıyla biçmek gibi tekrarlayan hareketler de rahatsızlığa neden olabilir. Dirsek bölgesindeki çeşitli sinirlerin sıkışması da lateral epikondiliti taklit edebilir. Lateral epikondilitin tedavisinde şikayetleri ortaya çıkaran aktivitenin sonlandırılması ve antiinflamatuar ilaç verilmesi önerilir. Ortez kullanımı, lazer tedavisi, ekstrakorporel şok dalga tedavisi, manyetik alan, iyontoforez ve ultrason tedavi yöntemleri olarak kullanılabilir. Hastanın şikayetleri devam ederse kortizon enjeksiyonu denenebilir, ancak bu enjeksiyonun da tendonlara zarar verebileceği unutulmamalıdır. 3-6 ay süreyle şikayetlerinde hiçbir iyileşme tespit edilmeyen hastalarda cerrahi seçenek düşünülebilir.

Haberin Devamı

Golfçü dirseği

Genellikle 30-60 yaş arası erkekleri etkiler. Rahatsızlığın diğer ismi medial epikondilittir. Küreklemek, bahçe işleri, çekiçle çivi çakmak, beyzbol topunu fırlatmak, uygunsuz teknikle golf oynamak, teniste servis kullanmak gibi durumlarda görülebilir. Sporculardaki antrenman hataları da bu rahatsızlığın nedenleri arasındadır.
Şikayetlere yol açan aktivitelerin kesilmesi, antiinflamatuar ilaçlar ve lokal soğuk uygulamaları ilk etapta tercih edilmelidir. İkinci aşamada elektriksel uyarılar ve ultrasonla tedavi ve lokal lazer tedavisi uygulanabilir. Bu uygulamalara cevap vermeyen dirençli olgularda lokal kortizon enjeksiyonları denenebilir ancak bu tedavi sonucunda tendonların zayıflayıp yırtılabileceği unutulmamalıdır. Ağrı kontrolü sağlandıktan sonra; güç, dayanıklılık ve esneklik dengesizlikleri ve bozukluklarını hedef alan program yapılmalıdır.