Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu hafta, sebze ve meyvelerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlatmaya devam ediyoruz. Bugünkü konuklarımız; bezelye, biber ve elma

Bezelye: Kuru bezelye daha çok çorbalarda kullanılır. Albümini ve nişastası bol, asidi yüksek olduğundan bazen sindiriminde güçlük yaşanabilir. Bezelyede fosfor, lesitin, demir ve potasyum bulunur. Azotlu maddeler bakımından zengin olduğu için hücrelere yararlı. Bileşiminde ayrıca bazı madeni tuzlar var. Bu yüzden ‘bitkisel et’ olarak anılır. Kan şekerinin yükselmesini önlediği ve vücut için çok önemli enzimler içermesi nedeniyle şeker hastalarının, zayıflamak isteyenlerin vazgeçemeyeceği bir gıdadır. Bezelyede en çok A, B ve C grubu vitaminleri bulunur. Kabızlığı giderir, kan yapar ve çağımızın ölümcül hastalığı kansere karşı kalkan oluşturur. Özellikle kan kanserinde etkili olduğu araştırmalarca kanıtlandı..

Haberin Devamı

Biber: Ilıman iklimde yetişen bu bitkinin kökeni, tropikal Amerika’ya dayanıyor. Bugün dünyanın her bölgesinde birçok biber çeşidi yetişir. Bileşiminde az miktarda ender rastlanan nikel, baryum ve antimon gibi madenlerle bol miktarda C ve P vitaminleri bulunduran biberin besleyici değeri düşük. Kırmızı biber, mide suyu ve tükürük oluşumunu artırır. Sindirimi kolaylaştırır. Romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir. Ve kolera, gut gibi hastalıklara iyi gelir. Kanser riskini azaltır, tedavisinde de kullanılır. Serinlik verir (sıcak iklimlerde kullanılmasının nedenlerinden birisi budur), öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede (gargara olarak) tercih edilir. Sinir hastaları için doğal yatıştırıcıdır, vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar. Sindirim sisteminin dostudur. Mide tembelliğini giderir. İştah açar, kusmayı önler ve ishali keser. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesine engel olur. Ayrıca idrar söktürür. Antibakteriyal etkisiyle hastalıkların önlenmesinde ve grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olur.

Elma: Bu meyvede; vitaminler, sindirilebilir şeker, bedenin dengesi için çok gerekli enzimler, temel asitler ve potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi madenler bulunur. Ayrıca A, B1, B2, B5, B6, C, E vitaminleriyle çinko, iyot, kobalt, klor, silisyum ve çeşitli organik asitler barındırır. Elma, kolesterol oranını düşürür. Dalağın kan yapmasını sağlar. Çalışırken devamlı olarak oturanlara, şişmanlara, kanı fazla koyu olanlara elma son derece faydalı. Elma, şeker hastalarının ve kan şekerinin yükselmesini istemeyen kişilerin tercih etmesi gereken ilk meyvedir. Meyve şekeri ihtiva ettiği için kan şekerini yükseltmez.

Haberin Devamı

Etkinliği kanıtlandı
İngiliz tıp dergisi ‘Thorax’da yayımlanan bir çalışma, haftada en az beş elma yiyenlerin daha kolay nefes aldığını gösterdi. Bol taze meyve, özellikle elma yemekle akciğer kapasitesi artıyor.
İngiltere’deki Milli Kanser ve Tıp Araştırma Merkezi’nin her gün elma yeme alışkanlığı olan 2 bin kişiyi kapsayan ve 17 yıl süren araştırması, elmanın faydalarını gözler önüne serdi. ‘British Medical Journal’ dergisinin araştırma sonuçlarına göre, her gün başta elma olmak üzere taze meyve yeme alışkanlığı olanlarda felç riski, elma yemeyenlere oranla yüzde 32. Her gün bir elma yemek, kalp krizi riskini yüzde 24 oranında düşürür.