Saç seyrelmesi ya da kaybı, sağlık için tehdit oluşturmasa da psikolojik yönden kişiyi etkiliyor. Birçok erkek bu sorunu kabullenmek yerine, mücadele etmeyi tercih ediyor. Siz de saçını korumayı seçenlerdenseniz, yaz mevsimi böyle bir uygulama için son derece uygun.
Transmed Saç & Kozmetik Cerrahi Kliniği Medikal Direktörü Dr. Melike Külahçı, saç nakli konusunda bilgi verdi:
“Saçlar yaz mevsiminde hızlı uzuyor, cildin yenilenme hızı da artış gösteriyor. Saç nakli sonrasında ciltteki ufak kabuklanmalar ve kızarıklıklar iyileşirken UV ışınlarından korunmak gerekiyor. Ancak saçlı deriye kök yerleştirmek için yapılan milimetrik kesiler 7-10 gün içerisinde iyileşiyor ve çoğunlukla kızarıklık bile kalmıyor. Bu kabuklar, kepek gibi dökülüyor; her yıkamada biraz daha temizleniyor. Bu dönemde güneşin çok yoğun olduğu saatler dışında denize girmek sakıncalı değil. Ayrıca, deniz suyu yara iyileşmesini hızlandıran etkiye sahip.
Ekilen saçlar üç ay içerisinde çıkmaya başlıyor. Yazın yapılacak bir girişim sonucu, yeni yıla hayalinizdeki saç modeli ve yepyeni imajınızla girebilirsiniz.
İKİ FARKLI YÖNTEM VAR
İlk nekahat döneminde şapka takılması şart. Şapka pamuklu olmalı ve başı sıkmamalı. Ayrıca sık yıkanmalı ve başın fazla terlemesine yol açmamalı. Saç nakli yaptıranların kabuklanma bitene kadar havuz ve denize girmeleri, doğrudan güneşe maruz kalmaları önerilmiyor.
Günümüzde kullanılan iki tip saç nakli tekniği var:
FUT: Foliküler Ünite Transplantasyonu. Bu teknikte saç çemberi denilen iki kulak arasındaki sağlıklı köklerin bulunduğu alandan cerrahi yöntemle bir deri parçası, şerit halinde alınarak önce tek tek köklere ayrılıyor. Sonra bu kökler, saçlanması istenilen alanda açılan kanallar içine yerleştiriliyor. Günümüzde FUT izi, gözle görünmeyecek kadar az oluyor.
FUE: Foliküler Ünite Ekstraksiyonu. Verici alanda iz bırakmadan, bu bölgenin en verimli şekilde kullanılmasına olanak tanıyan, tek tek kök toplama prensibine dayanıyor. 2004’ten bu yana sadece uzman cerrahlar tarafından uygulanıyor. Eski tekniklerin aksine minimal bir girişim.
Aralarında çok fark yok
İki yöntem arasındaki tek fark, saç kökü alım tekniği. Kanal açımı ve yerleştirme aşamaları her iki yöntem için de aynı.
FUE, cerrahi kesi sonrasında iz olmaması ve verici alanın iyileşmesinin daha hızlı olması nedeniyle FUT yöntemine göre daha çok tercih ediliyor. Ancak FUT tekniğinde ekim yapılacak saç tellerinin büyüklüğü kesin bir şekilde belirlenebildiği ve saçı kısa kesmek gerekmediği için ilerlemiş vakalarda cerrahlar tarafından tavsiye ediliyor. Operasyon FUT’la 4-5 saat, FUE yöntemiyle 7-8 saat sürüyor. Girişimin başında ince insülin iğneleriyle lokal anestezi yapıldığından acı hissedilmiyor.”