Rutubetli ve soğuk havalarda genellikle romatizmal hastalıklarda şikâyetler artar. Romatoid Artrit’te hastalarda eklem içi belirtilerin dışında eklem dışında da bulgular oluşur. Çünkü Romatoid Artrit vücudun genelini ilgilendiren bir hastalıktır. Bazı vakalarda bu eklem dışı bulguların daha ön planda olduğunu görebiliriz. Romatoid nodüller, Romatoid Artrit’li hastaların yüzde 15’inde görülür.
Nodüllerin sık görüldüğü yerler, kasları kemiğe bağlayan bağlar (tendonlar) boyunca, eklem kapsülleri boyunca cilt ve cilt altı dokularıdır. Cildin altındaki nodüller serbestçe hareket edebilir. Kemikten kökenini alan nodüller ise hareketsizdir. Bu Romatoid nodüller tek başlarına olduğu gibi küme şeklinde de olabilirler.
Çevresinde yumuşak doku bulunan Romatoid nodüller ağrısızdır. Bu nodüller 1 mm ile 2 cm arasındaki büyüklükte olabilir. Kemik çıkıntılarının üzerindeki nodüller üzerlerine basıldığında ağrılıdır. Romatoid nodüllerin varlığı Romatoid Artrit’in teşhisini kolaylaştırır. Çünkü diğer kronik romatizmal hastalıklarda görülmez. Yalnız Gut hastalığında ayak baş parmağında veya ayak parmak eklemlerinde ya da ellerde görülebilir. Eğer bu nodüler şişliğin yapısı belli değilse çıkarılıp patolojik inceleme yapılması uygundur.
Romatoid Artrit’li hastalarda bu nodüller akciğerlerde de ortaya çıkabilir. Bazen akciğer tümöründen ayırt edilemez. Ancak bu da patolojik inceleme ile mümkün olur.
Silikon tozundan uzun süre etkilenen kömür, maden işçilerinde bir de kotların eskitilme işlerinde çalışan kişilerde görülebilir. Hastalık akciğer sorunları ile kendini gösterir.
Tam nedeni bilinmiyorKalpte de bu tür nodüler tutulumlar olabilir. Gözde de Romatoid Artrit’e bağlı sorunlar oluşabilir. Sinir sisteminde de tutulumlar olabilir. Hastaların genelde şikâyet ettikleri ve “Sadece elimde uyuşma ve ağrı var” diye hekime müracaat ettikleri el bileğindeki basılar sonucu oluşan karpal tunnel sendromu dediğimiz bir hastalığı da bu gruba alabiliriz.
Romatoid Artrit’te damarlar da etkilenir. Damarlara bağlı yaralar ortaya çıkabilir (vaskülit).
Romatoid Artrit’te hafif orta derecede kansızlık (anemi) da görülebilir.
Tutulmuş eklemlerin uçlarında osteoporoz da (kemik erimesi) sıklıkla görülür. Çünkü o bölgeler ağrılı olduğu için hasta o bölgelere fazla yük vermez.
Hastalığın nedeni tam bilinmemektedir. Belirli bir sebebin yokluğunda hekim klinik ve laboratuvar bulguları yorumlayarak tahmin yürütebilir. Fakat genetiğin etkisinin fazla olduğu ileri sürülmektedir. Bazıları da virüse bağlı bir hastalığın Romatoid Artrit’te tetikleyici olduğunu ileri sürmektedirler.
En belirgin laboratuvar bulgularının başında kanın çökme hızındaki (sedimantasyon) yükselme söylenebilir. Ayrıca Romatoid Artrit’te yapılması gereken spesifik testler de yapılmalıdır.
Tam düzelme zordurHastalığın ilerleyişine gelince; hastalık bazen duraklamalarla bazen de alevlenmelerle seyredebilir.
Başlangıçta ilk birkaç ayda hastalığın seyri tahmin edilemez.
Hastalığın alevli döneminin bir seneden fazla sürmesi, romatoid nodüllerin varlığı diğer sistem bulgularının fazlalığıyla hastalığın ağır seyredeceği söylenebilir.
Eğer hastalık başlangıçta hafif ise erken ve uzun dönemde de hafif seyredebileceğini söyleyebiliriz.
Şayet hastalığın aktif dönemi 3 - 4 yıl devam etmişse bu tür Romatoid Artrit’li vakalarda tam düzelme zordur.
Uygun tedavi bu hastalığın ilerlemesini tam olarak durduramasa da eklem ağrılarının azalmasını ve hastanın daha aktif olmasını sağlar.
Hastalığın erken döneminde diğer romatizmal hastalıklardan ayırmak oldukça zordur. Onun için hastanın çok ciddi biçimde takibi gerekmektedir. Hastalık kronikleştikten sonra teşhisi kolaydır. Bunun için de Amerika Romatizma Derneği tarafından belirlenmiş kriterler şunlardır:
1- Sabah tutukluğu
2- En az bir eklemde ağrı ve hassasiyet
3- En az bir eklemde şişlik
4- 2. ve 3. bulguların ortaya çıkışından en geç 3 ay içinde başka bir eklemin daha şişmesi
5- İki tarafta simetrik eklem şişliği
6- Romatoid nodüller