Tüm rahatlama tekniklerinde amaç bedeni denetim altına almaktır. Bütün teknikler bu yolla gevşemeyi sağlar
Relaksasyon tedavisi kişinin huzur bulması ve rahatlamasını sağlamak üzere geliştirilen metotlardan ibarettir. Meditasyon tek başına relaksasyon yapmaz. Relaksasyon meditasyonun bölümlerinden birisidir ve derin uyku, istirahat ve meditasyona giriş kapısıdır. Relaksasyon uyku ve hareketsizlikle eş tutulsa da meditasyonla birlikte iç huzurun ve farkındalığın kombinasyonunu sağlamaya çalışır, enerjiyi yeniler, dikkati artırarak daha etkin olarak kullanılmasına izin verir. Relaks olmak, sorumluluktan kaçmak yerine hüner ve beceriyi geliştirerek korku ve gerilimden uzak olarak sorumluluklarla baş etme yeteneğidir. Çeşitli relaksasyon teknikleri bulunmaktadır. Aşağıda bunlara değineceğim:
1- Tekrarlayan söz, şarkı, dua, deyim, sözcük öbeği ya da kas aktivitesi olmalıdır, dini ya da sizin için anlamı olan diğer sözleri veya doğal sözleri (sevgi, huzur, sakinlik gibi) kullanabilirsiniz.
2- Yavaş bir şekilde rahat pozisyonda oturunuz.
3- Gözlerinizi kapayınız.
4- Kaslarınızı gevşetiniz.
5- Sakin, yavaş ve doğal olun. Odaklandığınız sözleri, deyimleri, duaları nefesinizi vererek sessizce tekrar ediniz.
6- Diğer düşünceler aklınıza geldiğinde basit olarak kendi kendinize söyleyin ve tekrarlarınıza nazikçe dönünüz.
7- 10-20 dakika devam edin.
8- Hemen ayağa kalkmayıp birkaç dakika daha sessizce oturmaya devam edin, diğer düşüncelerinizin geri dönmesine izin verin. Gözlerinizi açın.
9- Günde 1-2 kere bu tekniği tekrar ediniz.
Bireyler relaksasyon sürecinde stresin etkilerine karşı duran, alternatif yanıtlar verirler. Bu süreçte oksijen tüketimi, karbondioksit atılımı, kalp hızı, solunum hızı, kanda biriken laktik asitte azalma olur. Kan basınçları sabit kalırken, iskelet kası kan akımında artış olur.
Relaksasyon tedavisinin olumlu sonuçları birçok bilimsel çalışmayla kanıtlanmıştır. Örneğin elde osteoartrit (kireçlenme) olan hastalarda yapılan bir çalışmada ağrıda iyileşme ve eklem hareket açıklığında artış gösterilmiştir. Tai chi denilen rahatlama egzersizlerinin yaşlı hastalarda uygulanmasının sonucunda dengede iyileşme ve düşme riskinde azalma izlenmiştir. Depresyon hastalarında uygulanan rahatlama egzersizleri sonucundaysa antidepresan ilaç kullanımında azalma olduğu belirlenmiştir.
Tüm rahatlama tekniklerinde amaç bedeni denetim altına almaktır. Bütün teknikler bu yolla gevşemeyi sağlar. Önce çizgili kaslardaki gerginlik azalırken dolaylı olarak iç salgı, kalp, kan basıncı ve solunumda düzelme sağlanır.