Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Hasta fiziksel olarak tedavi edilirken, psikolojik alanda da değerlen-dirilmelidir. Böylece tedavide istenilen başarı daha kalıcı olabilir


Hastanın sağlık ve yaşam fonksiyonlarının en iyi düzeye getirilebilmesi ile ilgili tüm çalışmalar rehabilitasyon kapsamına girer. Bu açıdan hastadaki bulgulardan ziyade hastaya odaklanmak çok önemlidir.
Fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanları, psikolojik değerlendirme ve müdahaleyi rehabilitasyon sürecinin önemli bir parçası olarak kabul eder. Bu çalışmaların amacı, kronik herhangi bir darbe sonucu oluşan yada doğuştan sakatlığı veya hastalığı olan kişiyi en iyi düzeylere taşıma çabasıdır. Bu süreç kişiye odaklıdır. Hizmetler kişinin tercihleri, ihtiyaçları ve kaynaklarına göre sunulur.

Haberin Devamı

Engelleyici bariyerler azaltılmalı
Hastanın yaşadığı içe kapanma ve tedaviyi reddetme konusunda psikolojik destek alması şarttır. Bu

REHABiLiTASYONDA PSiKOLOJiNiN ÖNEMi BÜYÜK
da kişinin kayıp ve kedere karşı cevaplarının gözlemlenmesine dayanır. Kişinin psikolojik ve sosyal dengeye ulaşma isteği burada önemli rol oynar. Tedavinin başlangıcında hastanın hastalığına karşı tepkilerini en aza indirmek , hastayla ilgili tüm bilgilere ulaşmak ve yine duygusal rahatlama ve destek aramak da bu çalışmanın içindedir. Hastanın bu iyileştirme sürecine katılabilmesi yavaşta olsa küçük iyileşmeleri hissetmesine bağlıdır. Ayrıca sakatlığı olan insanları engelleyici bariyerler azaltılırsa diğer insanlarla kendilerini farklı görmemeleri sağlanabilirse, hasta ruhsal yönden rahatlar. Özürlüler, sağlam kişilerle eşit muameleden yoksun bırakılan , sosyal çevreden dışlanan ve aşağılanmaya maruz kalan bir azınlık grubu gibi düşünülmemelidir.

Baskı depresyona neden olabilir
Rehabilitasyonda çok daha kötü sonuçlar elde eden hastalara dikkatimizi yöneltirken, eski durumuna dönme direnci gösteren ve gittikçe daha iyiye giden hastaları anlamaya ve takdir etmeye daha az zaman harcıyoruz. Aslında bu hastaların çalışmalarını takdir edersek çok daha iyi sonuçlar elde etmelerine yardımcı olabiliriz. Rehabilitasyon çalışmaları yaparken kişiyi yoğun baskı altında da tutmamak gerekir. Çünkü bu baskı, depresyona neden olabilir. Hasta verilen programlara uymayı reddediyorsa, alınacak sonuçlar da iyi olmaz. Ayrıca uygulanan testlerde başarısız olduğunu hissettirmek, eksiklerini yüzüne vurmak gibi algılanabilir. İşlemi yapan kişinin, hastanın yaşını göz önünde bulundurarak gösterdiği olumlu tutum önem kazanır.

Başarılı örnekler gösterilmeli
Rehabilitasyon programları, hastanın işine kısa zamanda dönebileceği hissettirilerek yapılmalıdır. Hasta umudunu her an koruyabilmelidir. Eğer kişi hastalığı dolayısıyla eski işini yapamayacak durumdaysa yeni bir iş veya uğraşı alanına yönlendirilmeli, bunu yaparken de dikkatli olunmalıdır. Hastaya iyileştirme programları uygulanırken yapılacak ağrı değerlendirilmesi de çok önemlidir. Uygulamalarda ağrı ortaya çıkıyor ise hasta tedavisi için gerekli olan işlemleri yapamayabilir. Sakatlıkların birçoğu alkol ve uyuşturucu kullanımı sonrası oluştuğu için tedavinin içine alkol ve uyuşturucu bağımlılığını da alınmalıdır. Hastalar bu konuda inkarcı olabilirler. O açıdan bu alışkanlıkların varlığı ciddi biçimde araştırılmalıdır. Hastalar, kendi hastalığına yakalanmış ve tedavide başarılı olmuş kişilerle karşılaştırıldıkları zaman başarılı olabilecekleri duygusunu taşımaya başlarlar. Hastaların önüne bu tür örnekler koymak önem kazanır ve onların iyileşme konusundaki ümitleri artırır.
Aileler, bu tip hastalarda sosyal destek ağının çekirdeğini oluştururlar. Aile desteğini hissetmeyen hastalarda tedavide başarı oranı düşmektedir. Aile ve yakın çevre bu görevlerini hiçbir zaman unutmamalıdır.

KAYNAK: FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON RANDALL L. BRADDOM