Birçoğumuz hayatının herhangi bir döneminde omuz ağrısı yaşar. Omuz ağrılarında ilk dikkat edilecek şey, ağrı sol omuzda oluşmuşsa ve kola doğru vuruyorsa kalbinizle ilgili bir sorun var mı diye araştırmaktır. Özellikle belli bir yaşın üstündeyseniz buna dikkat etmelisiniz. Kalple ilgili bir sorun varsa bu tedavi öncelik kazanır. Şu soruların cevapları tedavi aşamasında önem kazanır: Omuzdaki sorunlar o bölgedeki kemik yapısıyla mı yoksa kaslarla mı ilgili? Ya da ikisini de kaplayan kapsüllerle mi?
Kalple ilgili bir sorununuz yoksa telaş etmemize gerek yok. Fakat yine de ani başlayan bir ağrı, kalp krizi habercisi olabilir. Ağrı, omuzda bir zorlama sonucu başlamışsa ve yavaş yavaş artıyorsa omzun çok iyi incelenmesi gerekir. Ağrı omuz kemiklerinde bir kireçlenme sonucu da başlayabilir. O bölgede bulunan kasların ya da bağların yırtılmasıyla oluşabilir. Ya da oradan kola giden bir sinirin sıkışması sonucunda...
Bu tür şikayetler şeker hastalarında daha sık görülür. Ağrı başlayıp da bu ağrıya bağlı omuz hareketleri giderek kısıtlanıyorsa hemen harekete geçmek gerekir. Öncelikle bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına muayene olmalısınız. Eğer hekime gitmeyip, bazı komşu tavsiyesi ilaçlarla sorunu çözmeye kalkarsanız durum daha ciddi bir hal alabilir. Ve omzunuzu hiç hareket ettiremez hale gelirsiniz.
Uzman ellere teslim olun
Bu sorundan dolayı kolunu hareket ettiremeyen birçok hasta var. Kaşığı ve diş fırçasını ağzına götüremeyen ya da düğmesini ilikleyemeyen... Bu sorunda hekimlerin bakış açıları da değişiktir. Bir ortopedist burada cerrahi müdahale düşünebilir. Fakat bunu düşünmeden önce bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması şarttır. Çünkü bilinçli ve bilimsel bu uygulamayla hasta bir ay içerisinde sağlığına kavuşabilir. Burada bilinçli ve bilimsel diyorum çünkü bunun tersi uygulamalar yapıldığı takdirde hastaya fayda yerine zarar verilir. O bölgede yeni kas veya bağ yırtıkları oluşabilir. Bu uygulamayı yapan kişinin bölgedeki kas gruplarıyla ilgili bilgi sahibi olması gerekmektedir. Kişi bu uygulamaları ağrıdan dolayı kendisi yapamaz. Bu uygulamalar fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının kontrolünde fizyoterapistler tarafından yapılır. Bu omuz ağrılarının devam etmesi kol kaslarında zayıflama yol açmaktadır. Bu defa zayıflamış kaslardaki bu uygulamaların daha da dikkatli yapılması gerekir. Çünkü zarar verme ihtimali artar.
Tek taraflı felç olan kişilerde, hareketsizliğe bağlı olarak omuzlarda bu tarz kısıtlamalar oluşabilir. Paniğe kapılmayın, tedavi doğru yapılırsa yüzde 100 oranında başarı sağlanır.
Yüzde 100 başarı
Yanlış alçılamalar sonucu dirseklerde ve el bileklerinde hareket kısıtlaması yaşanabilir. Burada yine fizik tedavi ve rehabilitasyonun devreye girmesi gerekir. Eklemlerdeki hareket açıklıklarının tedavisi yapılmazsa kalıcı sakatlıklar oluşması kaçınılmazdır. Bilimsellikten uzak durmayın. Rehabilitasyon herhangi bir kaybın yerine geri konması için yapılan çalışmalara denir. Sonucunda pişmanlık yoktur.
Boyun fıtığı da omuz ağrılarına neden olabilir. Ya da omuzdan geçen sinirin sıkışmasına bağlı olarak gelişir. Boyun fıtığı, fizik tedavi ve rehabilitasyon programları uygulanarak tedavi edilirken omzunda tedavinin içine alınması gerekmektedir.
Tedavi sırasında kuvvetli ağrı kesicilerin kullanımında istenmeyen sonuçlar oluşabilir. O bölgedeki dokular zarar görebilir.
Eğer kortizon enjeksiyonları kullanılıyosa, bu maddenin vücuda verebileceği zararlar iyi hesaplanmalı. Bölgede kortizona bağlı oluşacak kemik erimesi göz ardı edilmemelidir. Ağrılı omuz sendromu ya da donuk omuz dediğimiz sorun, bilinçli yapılan fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarıyla tedavi edilebilmektedir. Bu programlarla istenilen başarı tam sağlanamadığı takdirde cerrahi müdahale düşünülür. Bunun da kararını fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı verir. Fakat çoğu zaman cerrahi işleme gerek kalmaz. Hastalar yüzde 100 sağlıklarına kavuşurlar. Bilinçsiz ve bilimsellikten uzak uygulamalarsa kalıcı sakatlıklara neden olabilir. Her zaman geri dönülebilecek yolları açık tutmakta yarar var. Son pişmanlığın fayda etmediğini unutmayın...
Son çare ameliyat
Bel ve boyun fıtığı ameliyatlarına karar verirken iyice düşünmek gerekir. Çünkü bu ağrılar, yüzde 99 oranında fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarıyla tedavi edilebilir. Ve pişman olmayacağınız bir uygulamadır. Ayrıca geri dönüş yollarınız kapanmamaktadır.