Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Orta yaşı geçince kadın erkek ayırt etmeden herkeste kemik kütlesi azalır. Bu hale genelde osteopeni denir. Amaç ömür boyu bu safhayı geçmemektir. Kemik kaybının aşırı ilerlemesi kemiklerin kolayca kırılabilir hale gelmesi demektir. Çocuklar ve gençlerde de görülmektedir. Kadınlarda ise menopoz döneminde kemik kaybı çok hızlanır. Erken tedaviye başlanmazsa ileri yaşlarda küçük bir kaza veya düşme sonucu kemikler kırılabilir.Ayrıca omurgada kemik erimesine bağlı çökmelerde de boy kısalması ve sırtta kamburluk olur Tüm bunlar oluşuncaya kadar herhangi bir belirti ve ağrı olmaz. Osteoporoz sebebiyle kalça kırığı geçiren her beş kişiden biri, uzun süre yatağa bağlı kaldığından yaşamını erken kaybetmektedir.

Haberin Devamı

NASIL TEŞHiS EDiLiR?
Bütün hastalıklarda olduğu gibi osteoporozda da erken teşhis önemlidir. Kemiklerde ne kadar kayıp olduğunu görebilmek için sadece kemik dansitometre cihazı ile tüm kemiklerin yoğunluk ölçümü yapılır.

NASIL ÖNLENiR?
Son nokta olan osteoporoz oluşma- ması için çocukluk dönemlerinden itibaren gıdalarla kalsiyum ve D vitaminleri alınmalı,düzenli beslenip, süt içerek, güneşten yararlanmalıdır. Kemik erimesine neden olan maddelerden de (kahve, sigara, alkol) kaçınmak gerekir. En önemlisi düzenli günlük yürüyüşleri yaşamın bir parçası olarak kabul etmektir.

KEMiK ERiMESİ (OSTEOPOROZ)

KEMiK ERiMESİ AÇISINDAN KiMLER RiSK ALTINDADIR?
* Hareketsiz iş ortamında çalışanlar
* Düzenli yürüyüş yapmayanlar
* İkiden fazla doğum yapanlar
* Menopoza girenler
* Tatilde ve günlük yaşamında güneşten uzak kalanlar
* Şeker hastası olanlar
* Böbrek sorunu olanlar
* Guatr hastası olanlar
* Hormon problemi olanlar
* Ailesinde osteoporoz olanlar
* Dengesiz beslenenler
* Çok sigara ve alkol kullananlar
* Kafeinli içecekleri çok tüketenler
* Bazı ilaçları sürekli kullananlar
* Açık renk tenli kişiler

İlaçla tedavisi mümkün mü?
İlaç tedavisi etkilidir, ancak pahalıdır. Bu nedenle bizim gibi sosyoekonomik düzeyi düşük ülkelerde kemik erimesini oluşmadan önce engellemek daha doğrudur. Bunun için spor da şarttır. İkinci önemli önlemi ise D vitamini almaktır. Güneş ışınlarıyla birleştiğinde kemik üzerinde olumlu etki yaratan D vitamini gerek yiyeceklerle gerekse takviye kullanılabilir.

Haberin Devamı

Kadınlardaki menopoz süreci bel ve boyun fıtığı oluşumunda etkili mi?Bel ve boyun fıtığı sürecinde menopozun etkisi büyük. En önemlisi yaş faktörü. Dolayısıyla kemik ve kas yapısında birtakım güçsüzlüklerin olduğu döneme rastlıyor. Tabii ki hormonal değişikliklerin etkisi de büyük. Osteoporoz süreci başladığı için tüm kemiklerde güç kayıpları oluşuyor. Bu da diski negatif etkiliyor. Osteoporoz her insanın fizyolojisinde yaşanan bir süreç. Osteoporoza bağlı olarak kadın ve erkek-lerde el bileği ve omur kırıkları oluşabilir.