Kas ağrısı ve güçsüzlüğünde dağılımı saptamak için ilk olarak belirtilerin belli bir yerde mi yoksa vücudun genelinde mi hissedildiği çok önemlidir. Belli bir yerde ise bunda simetrik veya asimetrik olup olmadığına bakmak gerekir. Bulgular asimetrik ise uçlardaki sinir hastalıklarını, omuriliği ve oradan çıkan sinirleri ilgilendiren sorunlar var mı yok mu diye bakmak gerekir.
Eğer kas ağrısı ve güçsüzlüğü vücutta yaygınsa bunda kanser, romatolojik hastalıklar gibi kronik nedenlere bakmak gerekir.
Hastalarda yaş, cinsiyet ve aile hikâyesi de kas kuvvetsizliği ve ağrılarda önemli sonuçlara götürür.
Başlama yaşı teşhiste çok önemlidir. Kalsiyum düşüklüğü (hipokalsemi) veya kalsiyum yüksekliğine (hiperkalsemi) bağlı kaslarda yaşanan sorunlar, çocuklarda da görülür.
İlaç ve toksİnlere maruz kalma
Pek çok ilacın beraberinde getirdiği sorunlar da vardır. Kaslarda sorun yaratabilen ilaçlar; kortizonlar, penisilinler, kolesterol düşüren ilaçlar, uyumamak için kullanılan ilaçlardır. Ayrıca eroin, kokain, altın tuzları ve alkol de kaslarda sorun yaratabilir.
Myopati dediğimiz kas sorunu kortizonlarda doza bağlı görülebilir. Günlük kullanımda daha sık, gün aşırı kullanım-larda daha az görülür. Myopati günler içinde veya bir yıldan fazla sürede sinsi şekilde gelişebilir. Sinsi güçsüzlük genellikle kalça kaslarındadır. Omuz kasları daha az tutulur. İdrarla kreatin atımı arttığı zaman kas güçsüzlüğü de buna eşlik eder.
Kronik alkol kullanımında da akut ve kronik kas güçsüzlüğü gelişebilir. Akut vakalarda kramplar, kaslarda şişlik ve hassasiyet olur. Kronik kas güçsüzlüğü ise bunlarda nadir görülür. Fakat devamlı alkol kullananlarda kaslardaki sinirlerin bozulmasına bağlı sorunlar ortaya çıkar.
Geçmişteki hastalık hikâyeleri kas güçsüzlüğünün aydınlatılmasında yol göstericidir. Hastaya sorgulama yaptığımızda kronik bir böbrek yetmezliği veya şeker hastalığı kas güçsüzlüğünü ve yanıcı ağrıları bize izah edebilir. Uzun süreli insülin kullanan şeker hastalarında diabetik kas infarktüsü (kasın kanla beslenememesi) sonucu baldır ağrısı ve hassasiyeti şikâyeti olabilir. Dokunduğumuz zaman o adalede şişlik ve ağrı vardır.
Diyaliz uygulanan böbrek hastalarında da aynı şekilde kas ağrısı ve kas güçsüzlüğü saptanabilir. Bilinen bir romatizmal hastalığı olan kişiler de kas ağrısı ve güçsüzlüğü şikâyeti ile hekime başvurabilir. Bu hastalardaki genel kas güçsüzlüğü damar anomalisi, üremi ve anemi nedeniyle oluşabilir.
Ağrı ve güçsüzlük belli bir yerde bulunuyorsa o bölgedeki kasları kullanamama veya eklemlerdeki kilitlenme sonucu olabilir. Şiddetli romatoid artrit hastalarında kullanmama sebebiyle kas atrofileri belli bir bölgede veya yaygın olabilir.
Bütün sistemlerin sorgulanması ŞART
Hipotroidi olan veya akromegalili hastalar da hafif ağrıdan kas güçsüzlüğüne, kas güçsüzlüğünden şişliğe kadar pek çok şikâyetle hekime gidebilir. Sistemler sorgulanırken herhangi bir enfeksiyonun da var olup olmadığına bakılmalıdır. Eklem ağrıları ve hareket kısıtlılığı kas zayıflamasına (atrofi) neden olabilir ve sizlere bu tablo romatizmal bir hastalığın varlığını düşündürmelidir.
Yapılması gereken tetkikler
Yapılması gereken tetkikler, tam kan sayımı, sedimantasyon, CRP, karaciğer fonksiyon testleri, açlık kan şekeri ve elektrolitlerdir. Kandaki kalsiyum, magnezyum ve fosfat değerlerindeki bozukluklar nedeniyle kas ağrıları ve kramplar görülebilir.
Yaygın kas iskelet sistemi ağrısı ve hassas noktaları olan hastalarda laboratuvar bulguları normal ise fibromiyalji sendromu düşünülebilir. Hipertroid ve hipotroid (troidin fazla veya az çalışması) kas güçsüzlüğüne sebep olabilir.
Ayrıca kas güçsüzlüğü uğraşı alanım olan bel fıtığı ve boyun fıtığında da olabilir. Burada yapılacak olan fizik tedavi ve rehabilitasyonla bu eksikliğin hemen giderilmesi gerekmektedir.
Bir daha söylüyorum: “Bel fıtığı ve boyun fıtığı tedavisi, ağrı giderme tedavisi değildir.” Kaybedilen kas gücünün yerine konmasıdır.
Bu sorunlarda görüntüleme tekniği olarak röntgen, MR (emar), bilgisayarlı tomografi kullanılabilir. Emg de bu hastalarda yararlı olabilecek bir tekniktir.
KAYNAK: KAS AĞRISI VE KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ YAPAN HASTALIKLAR FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON - ABDULLAH CİNDAŞ