Her mesleğin ilgi alanı farklı. Ancak hemen hepsinin topluma karşı sorumlulukları aynı. İnsana, sağlığa hizmet ettiği için de meslekler arasında hekimliğin yeri, çok ayrı
Meslekleri belirleyen en önemli iki özellikten biri, geniş bilgiye ve beceriye dayalı uzmanlaşmayı gerektirmesi. İkinci ve daha önemlisi, topluma yarar sağlıyor olması. Mesleğin sahibi, doğrulukla ve yararlı olma niyetiyle hizmet verdiği kişilerle bağlantı halindedir. Bu bağlantının teme- linde toplum tarafından benimsenmiş meslek kurumunun belirlediği ahlak, yetkilere ve görevlere içten bağlılık, adalet, dürüstlük yer alıyor. Bu tanımı karşılayabilen uğraşların en eskisi, hekimlik. Bu, insan bedenine yönelik girişim yapma bilgisi yetkin olan tek meslek.
Hastalar, aşırı beklenti içindedir ve toplum hekimlik mesleğini sürekli mercek altında tutar. Hekimliğin eskiden beri toplumlarda özel bir yeri var. Son 30-40 yılda tıp alanındaki bilgilerin ve teknolojinin gelişmesi, doktorlar üzerinde bilgi edinme, hastalar ve diğer meslektaşlarıyla paylaşma yönünde önemli bir baskı yarattı. Sayıları az da olsa bazılarının profesyonellik dışı davranışları hekimliğin tarihi saygınlığını zedeliyor. Buna göre, doktor kimliğine bakış açısı da değişime uğruyor. Rekabetin egemen olduğu böyle bir ortamda sağlık hizmetlerine kuşkuyla bakılır hale geliniyor. Hastalara sorunlu insanlar olarak değil, bir ticaret aracı gibi bakılması yanlışı gündeme geliyor. Günümüzdeki hekimin bir profesyonel mi, işadamı mı, işçi mi olduğu sorgulanabilir hale geldi.
Tıpta profesyonellik, kişilerin mesleklerini yaparken beklenen becerileri, tutumları ve davranışları kapsıyor. Hekimlikte profesyonellik, hastanın çıkarlarını kendi çıkarları önünde tutabilme becerisidir. Ayrıca profesyonellik, beceri sahibi, saygın ve adil olmayı, başkalarına hizmet etme aşkını, mesleki kurallara bağlılığı gerektiriyor. İlaç şirketleriyle ve fon sağlayan kuruluşlarla yakın ilişkiye girmemeyi, ahlak değerinin daima hatırlanması gerektiğini bize profesyonellik öğretiyor. Ahlakı ve vicdanı birinci plana alamayan hekim de hekim değildir. Adı olabilir fakat kendisi hekim olamaz.
KAYNAK: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (1. Cilt) - Dr.Mehmet Beyazova